Over detoxkuren doen de meest fantastische verhalen de ronde. Na een tijdje leven op sappen zou je met een helder hoofd en een lijf vol energie huiswaarts keren. Is dat ook zo? gezondNU-journalist Dorien Dijkhuis wilde het zelf weleens ervaren en boekte een detoxweekend in de bossen.
Met een rammelende maag rijd ik op vrijdagmiddag naar Ermelo. “Om optimaal profijt te hebben van het detoxweekend moet je goed afbouwen”, zei Nadine Muller van Lighthouse Works afgelopen maandag toen ze me belde voor wat adviezen. Dus verdwenen op haar aanraden geleidelijk allerlei voedingsmiddelen uit mijn dieet: koffie, alcohol, suiker, vlees, vis, kaas, yoghurt, eieren, brood, aardappelen en pasta. Tot op donderdag niets anders overbleef dan gestoomde groenten. Ze gaf me tips om de week door te komen: “Drink water tegen hoofdpijn. Gember werkt goed tegen misselijkheid. En als je honger krijgt, vermijd dan kauwgom en praten over eten. Over het algemeen gaat het dan vanzelf over.”
En toen kwam de ‘bonus’: “Op vrijdagochtend kun je het best helemaal niets meer eten, maar enkel een fles zuurkoolsap leegdrinken; dit is de ideale manier om je darmen schoon te spoelen.”
Ze klonk vrolijk, maar in mijn hoofd schoof een wolk voor de zon. “Een hele fles?!”
“Ja, een hele fles. Het is niet zo lekker, maar je kunt er appelsap of tomatensap doorheen mengen. Bedenk waarvoor je het doet. Nou, succes, hè? En veel plezier natuurlijk!”
Geen enge klysma’s
Tja, waarvoor doe ik het eigenlijk? Het begon met een enthousiaste vriendin die na een detoxervaring jubelde dat ze zoveel energieker en helderder van geest was. Dat zeggen veel detoxers: dat je je er zowel lichamelijk als geestelijk beter door voelt. Dat wilde ik ook wel. Maar zou het ook voor mij werken? Ik besloot de proef op de som te nemen, in groepsverband. Thuis had ik al eens een poging ondernomen die jammerlijk was mislukt. Vanaf de eerste afbouwdag had ik visioenen van pannenkoeken met spek en stroop. Na drie dagen gooide ik de handdoek in de ring en besloot ik die stapel pannenkoeken echt te bakken en helemaal alleen op te eten. Ik vermoedde dat een begeleid weekend geschikter voor me was. Geen superstrenge kuur met enge klysma’s, maar eentje met lekkere biologische sappen, yoga, meditatie en wellness. Mijn doel is: opladen, zowel fysiek als geestelijk.
De afbouwweek kwam ik redelijk goed door. Ik dacht maar één keer aan pannenkoeken. En zuurkoolsap bleek helemaal niet zo smerig, zolang je het maar met je neus dicht drinkt.
Welkomstdrankje met de naam ‘Grote Schoonmaak’
In het schitterende viersterrenhotel in de bossen op de Veluwe is een congreszaaltje omgetoverd tot een warme zaal met yogamatten, zitzakken, meditatiekussens, kaarsjes, een keur aan kruidentheeën en zelfs een bibliotheekje met literatuur en zelfhulpboeken. Tijdens het kennismakingsrondje serveert yogadocente en masseuse Suus ons een welkomstdrankje met de naam ‘Grote Schoonmaak’. Het bestaat uit bleekselderij, waspeen, peterselie en druivensap. Het kan komen doordat ik de hele dag alleen nog maar zuurkoolsap heb gedronken, maar het smaakt fantastisch. We eten het met een lepel, zodat we onze hersens een beetje om de tuin leiden. Suus: “Doordat we langer bezig zijn met eten, heeft het lichaam de tijd om er alle essentiële voedingsstoffen uit te halen. Zo kunnen die stoffen hun werk doen. Alle ingrediënten zijn ergens goed voor: bleekselderij is vochtafdrijvend, waspeen is goed voor de darmen, peterselie is goed voor de nieren en druivensap werkt verzadigend en vermindert de behoefte aan zoet.”
Meer gifstoffen dan de lever aankan
Tijdens een voedingsworkshop legt voedingskundige Patricia uit waarom het niet genoeg is om alleen maar gezond te eten. Volgens haar is detoxen op zijn tijd noodzakelijk om het lichaam gezond te houden. “Door voeding krijgen we allerlei gifstoffen binnen. Smaak-, geur- en kleurstoffen en bestrijdingsmiddelen bijvoorbeeld. Die gifstoffen zitten ook in alcohol, cafeïne, nicotine, cosmetica, uitlaatgassen, was- en schoonmaakmiddelen en, niet te vergeten, stress. Op zich is het niet erg om die stoffen binnen te krijgen. Onze lever breekt ze namelijk af. Het probleem is dat we tegenwoordig meer gifstoffen binnenkrijgen dan de lever aankan. Overtollig gif slaat hij op in je vetweefsel, met alle klachten van dien: minder energie, aankomen, vatbaarder worden voor ziektes … Detoxen geeft de lever rust, omdat hij even geen nieuw werk hoeft te verstouwen. Daardoor krijgt hij de tijd om opgeslagen afvalstoffen weg te werken. Je lichaam wordt er dus letterlijk schoner van. Detoxen stimuleert het spijsverteringssysteem ook nog eens om voedingsstoffen beter op te nemen. Het resultaat: je voelt je fitter, zowel in je lijf als in je hoofd. Daar heb je nog lang na het weekend plezier van.”
Klem rond mijn hart
’s Avonds en ’s ochtends staat er yoga op het programma. Het motto voor het hele weekend is: alles mag, niets moet. Desondanks is iedereen er steeds bij. Ik ook. Wat is er lekkerder dan de dag te beginnen én af te sluiten met yoga en meditatie?
Meditatie is nieuw voor mij. Ik ben blij dat het een geleide meditatie is, anders zouden mijn gedachten alle kanten opfladderen. Het is een observatiemeditatie die yogadocente Simone geeft. Door bewust stil te staan bij alle zintuigen hoor, ruik, proef en zie ik plotseling veel meer, zelfs met mijn ogen dicht. Na de zintuigen dalen we af naar de binnenkant van ons lichaam. Via alle ingewanden, waarvan ik sommige voor het eerst echt voel zitten, naar de plek waar ons hart zich bevindt.
“Voel hoe het daar nu is”, zegt Simone. “Zitten er misschien emoties? Pijn? Blijdschap? Verdriet? Geluk? Woede?” Eerst voel ik weerstand. Dit is mij te zweverig. Maar als ik toch besluit te ‘kijken’, zie ik iets wat als een klem rond mijn hart zit. Ik schrik. Wat is dat voor ding?
“Oordeel niet”, zegt Simone. “Beschouw wat je ziet als pakketjes op een plank.” Als het ding keurig verpakt met een touw eromheen op een postkantoorplank ligt, voelt het rond mijn hart ineens een heel stuk lichter. “Denk nu eens na over het antwoord op de volgende vraag”, zegt Simone. “Wat betekent ‘goed voor jezelf zorgen’ voor jou? Draai je rustig om en schrijf het antwoord op het papier dat voor je ligt.”
Vrijwel zonder nadenken schrijf ik: ‘Goed voor mezelf zorgen betekent niet voortdurend zo veel van mezelf moeten.’ “Wonderlijk hè,” zegt Simone, “hoe alle antwoorden in onszelf besloten liggen.”
Ik bewaar het papier en voel hoe het pakket van de plank is verdwenen.
Kruik op mijn buik
Gedurende het weekend drinken we heerlijke biologische sappen: kiwi, komkommer en munt; courgette, avocado, sinaasappel en limoen; rode biet, peer en kaneel. En mijn favoriet: sinaasappel, wortel, limoen en gember. Tussen de sapmomenten door trekt iedereen zijn eigen plan. Sommigen gaan naar de sauna, anderen wandelen in het bos. Ik lees na een heerlijke Indian Head-massage van Suus in mijn eentje een boek in de zon. Na het lunchsap kruip ik in bed met een kruik op mijn buik. Het is een leverpakking die ervoor zorgt dat de lever nog harder gifstoffen afbreekt. Doordat we tijdens het weekend zo veel thee en water drinken, voert het lichaam die stoffen via het lymfesysteem af. Als ik in bed lig en de behaaglijke warmte van de kruik op mijn buik voel, ben ik gelukkig. Wanneer doe je dat nou, tijd nemen om midden op de dag volledig te ontspannen?
Crisismoment
Op zaterdagavond voel ik me nog superfit als ik geniet van de sauna. Maar op zondagochtend beleef ik het crisismoment waar ze me gisteren voor gewaarschuwd hadden. Het viel me tot nu toe alles mee om zo weinig te eten, maar nu voel ik me misselijk en heb ik geen energie om op te staan. Bij de yogales blijken meer mensen zich niet lekker te voelen. Na het ontbijtsap van appel, wortel, gember en kaneel voel ik me stukken beter. Tijdens de wandelmeditatie in het bos heb ik weer volop energie. Deze meditatie bestaat uit op halve snelheid door het bos wandelen. Eerst staat het me tegen; mijn benen willen mijn gewone tempo terug. Maar als het gejaagde gevoel weg is, is het heerlijk om zo langzaam te lopen. Deze tijd is helemaal van mij. Er wacht niemand op me en ik hoef nergens heen. De frustratie maakt plaats voor verwondering. Wat je allemaal wel niet ziet, hoort en ruikt als je zo langzaam loopt! Het bospad dat veert onder mijn voeten, een specht, de sporen van een klein dier, bloemknoppen die op knappen staan, waterparels die de wereld weerspiegelen op bladeren, de geur van dennennaalden, een hert … Wat een ervaring in een ‘doodgewoon’ bos.
Dankbaar
Daarna mediteren we op vragen: wat neem je mee? Wat laat je hier? En waar ben je dankbaar voor? Op een grasveldje tussen de sparren zit ik op de grond. De warmte van de zon verspreidt zich over mijn gezicht. Ik voel de beloofde helderheid in mijn hoofd en weet onmiddellijk de antwoorden: die helderheid neem ik mee en het besef dat ik beter voor mezelf moet zorgen. Wat ik hier laat, is mijn perfectionisme. En waar ik dankbaar voor ben? Voor het feit dat ik dit soort dingen mag ontdekken. Voor mijn eigen doorzettingsvermogen. Voor de pannenkoek die ik straks na anderhalve week opbouwen voor mezelf ga bakken en waar ik heel bewust van ga genieten. En voor het inzicht dat een uitgebalanceerd lichaam een voorwaarde is voor een uitgebalanceerde geest. Dat heb ik dit weekend aan den lijve ondervonden. Ik hoop dat ik deze lichtheid en helderheid in mijn lichaam en hoofd nog heel lang blijf voelen.
Neem zelf de proef op de som
Mocht je zelf eens willen ervaren wat detoxen voor je kan doen, dan is de volgende aanbieding wellicht wat voor jou. Als gezondNU-lezer krijg je bij een boeking bij Lighthouse Works een Indian Head-massage cadeau. Deze actie geldt alleen voor nieuwe boekingen onder vermelding van ‘gezondNU’ en is boekbaar voor alle weekenden. De actie loopt tot en met 1 september 2013. Kijk op Lighthouseworks.nl