Buiten koken en eten is een feest! Maar barbecueën? Gezellig, maar houtskool aanmaken vind ik een gedoe. En het is ook niet gezond. Als druppels vet in het hete houtskool belanden, ontstaan wolkjes kankerverwekkende stoffen (PAK’s: polycyclische aromatische koolwaterstoffen).
Daarom ben ik heel blij met mijn nieuwe keukenprins: een zogenaamde Table Chef die ik bij droog weer naar buiten kan nemen. Niks houtskool voorgloeien, gewoon de stekker in het stopcontact stoppen. Geen walmend vuur, wel een hete bakplaat.
Ik bereid hierop de lekkerste groenten, (inkt)vis, garnalen, kip en tofuspiesjes. Ook geweldig: gebakken fruit als nagerecht. Alles is mogelijk met mijn nieuwe chef! Zoals een zomers driegangenmenu van geroosterde groenten met yoghurt-muntsaus, citroenvis met couscous en gebakken ananas toe (zie recepten).
Net zo feestelijk is een teppanyaki in de tuin. Bij teppanyaki wordt het eten op de ijzeren plaat (teppan) gebakken. Mijn ‘teppan’ is een ijzeren plaat met dubbele antiaanbaklaag. Voordeel: groot schoonmaakgemak en minimaal vetgebruik (in principe kan je prima zonder olie het eten klaarmaken). Dus: geen ongezonde vetwolkjes dus.
Kan ik lekker onbezorgd genieten! Met vis, schaaldieren, mager vlees, groenten en shiitake enzovoort, enzovoort.
Tips voor buiten
- Koop superverse ingrediënten (vis, vlees) en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
- Verwarm de Table Chef circa 10 minuten voor.
- Kies een hittebestendige olie zoals olijfolie, rijstolie, arachideolie of roerbakolie.
- Bestrijk het voedsel voor de smaak dun met olie.
- Bak het voedsel kort tot het lichtbruin kleurt.
- Gebruik houten spatels voor het keren van het voedsel.
- Voorkom kruisbesmetting: leg het gebakken voedsel niet terug op het bord waar de rauwe producten oplagen en gebruik ook niet hetzelfde bestek.
Claresse: duurzaam & slank
De ideale vis voor de bakplaat heeft stevig visvlees zodat de vis niet uit elkaar valt. Denk aan zalm, forel, pangasius, tilapia, tonijn en zeewolf. De laatste twee zijn helaas sterk overbevist. Een goed alternatief is de nieuwkomer ‘Claresse’. Deze zoetwatervis is een natuurlijke kruising tussen twee Afrikaanse meervalsoorten en wordt in Nederland op duurzame wijze gekweekt. (Nadeel: hij is nog lang niet overal te koop en er kilometers voor omrijden, is weer minder duurzaam).
Wat ook belangrijk is, is dat de wit-roze visfilet mooi om te zien en vol van smaak is. Met 4,7 gram vet (per 100 gram) is Claresse een matig vette vissoort en wat betreft vet vergelijkbaar met pangasius, roodbaars en zalmforel.
Visvet zit vol onmisbare omega-3-vetzuren. Geweldig voor hart- en vaten, ook goed voor de lijn. Dit blijkt uit een onderzoek onder mensen met overgewicht: een deel van hen kreeg weinig omega-3-vetzuren op het menu, een ander deel juist veel. Resultaat: het menu dat rijk was aan omega-3-vetzuren gaf een sterker gevoel van verzadiging. Niet alleen onmiddellijk na het eten, ook nog twee uur na de maaltijd. En dat voorkomt snoeptrek.
Geroosterde groenten met yoghurt-muntsaus
Voorgerecht voor 4 personen
Nodig: ½ rode ui, 150 ml. Griekse yoghurt, 2 eetlepels fijngesneden munt, knoflook uit de pers, 3 oranje zoete aardappels (bataat), 1 courgette, 1 kleine aubergine, 1 rode en 1 gele paprika, olijfolie, 75 gram veldsla, 75 gram geroosterde pijnboompitten.
Voorbereiden: Pel de ui en hak fijn. Meng de yoghurt, rode ui en munt door elkaar en breng op smaak met knoflook, zout en peper. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in plakjes van circa ½ cm. Maak de courgette, aubergine en paprika’s schoon. Snijd de courgette en aubergine in plakken en de paprika’s in repen. Leg de plakken aubergine op keukenpapier, bestrooi met zout en laat 20 minuten liggen. Doe de veldsla en pijnboompitten in schaaltjes. Zet ook een bakje olijfolie, kwastje(s), houten spatels, (zee)zout en peper klaar.
Buiten: Verwarm de Table Chef voor op 200 °C. Laat iedereen zelf groenten dun insmeren met olijfolie en roosteren op de bakplaat. Serveer met de yoghurt-muntsaus, sla en pijnboompitten.
Citroenvis met couscous en trostomaat
Hoofdgerecht voor 4 personen: 1 citroen, 4 takjes trostomaatjes, 300 gram couscous, olijfolie, 3 eetlepels fijngesneden peterselie, (zee)zout, versgemalen peper, 600 gram zoetwatervisfilets (tilapia of Claresse)
Voorbereiden: Boen de citroen schoon, snijd de helft in plakjes en pers de andere helft uit. Was de tomaatjes (laat de takjes zitten). Doe de couscous in een kom en schenk er 500 ml kokend heet water op. Laat de couscous circa 5 minuten wellen. Schep met een vork 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels citroensap en de peterselie door de couscous en breng op smaak met zout en peper. Bestrijk de visfilets met citroensap en bewaar ze koel.
Buiten: Verwarm de Table Chef voor op 200 °C. Dep de vis droog en bestrijk dun met olijfolie. Verdeel de vis en citroenplakjes over de bakplaat. Leg de tomaatjes erbij en bak alles circa 5 minuten, keer de visfilets halverwege om. Bestooi de vis met zout en peper. Schep op 4 borden een flinke lepel citroencouscous, leg de visfilets en trostomaatjes erbij en garneer met de citroen.
Ananas met ijs en kokos
Nagerecht voor 4 personen: 1 kleine ananas, (rijst)olie om te bestrijken, 4 bolletjes vanille-ijs, 1 eetlepel geraspte kokos.
Voorbereiden: Snijd de ananas in vieren, verwijder de schil en harde kern en bestrijk de parten dun met olie.
Buiten:Bak de ananas op een schone Table Chef in circa 6 minuten goudbruin. Draai regelmatig om zodat alle kanten kleuren. Verdeel ze over 4 bordjes, schep er een bol ijs naast en bestrooi ze met kokos.