Tijdelijk een zuurstoftekort in de hersenen of een prikkeling van het evenwichtsorgaan kan duizeligheid veroorzaken. Soms overkomt het iemand die (snel) opstaat nadat hij lange tijd heeft gelegen. Het is vaak onschuldig, maar soms kan het een symptoom zijn van een andere aandoening zoals: ziekte van Ménière, lage bloeddruk, hoge bloeddruk, te laag bloedsuikergehalte, reisziekte, vergiftiging door alcohol, medicijnen (streptomycine) of nicotine, oogziekten (of een bril met verkeerde sterkte), bloedvatproblemen, bloedarmoede, psychische invloeden en infecties.
- Draaigevoelens en op-en-neer bewegingen kunnen wijzen op aandoeningen binnen het evenwichtsorgaan.
- Vage gevoelens, zoals het zich dronken, zweverig of licht in het hoofd voelen, wijzen meer op stoornissen in het centrale zenuwstelsel.
- Bij de ziekte van Ménière treedt de duizeligheid aanvalsgewijs op. Iemand wordt overvallen door een gevoel dat de hele wereld om hem heen draait. Hij kan niet blijven staan, wordt misselijk en gaat overgeven. Elke beweging maakt de duizeligheid erger. De aanvallen kunnen enkele minuten duren, maar ook langer.