Voor je eigen pastasaus heb jij geen zakje mix nodig, die maak je gewoon zelf. Kant-en-klaar komt jouw keuken niet in. Denk je. Want euh die pindakaas in de la … kant-en-klaar gekocht. En de ketchup in de koelkast? Waarschijnlijk ook. Met deze simpele recepten maak je voortaan ook je sausjes en broodbeleg he-le-maal zelf!
Kun jij in de supermarkt de gangpaden die vol staan met al die kruidenmixen ook al overslaan? Chapeau! Maar hoe zit het eigenlijk met je broodbeleg? Komt jouw pindakaas ook gewoon regelrecht uit een pot, gekocht in de supermarkt? En wat dacht je van salades voor op brood of een sausje voor bij de aardappeltjes of je stukje vlees? Dit zijn producten die je ook prima zelf kunt maken. Geen paniek, daar heb je geen rare attributen voor nodig of heel veel ingewikkelde ingrediënten. Deze recepten zijn makkelijk, gezond en natuurlijk ontzettend lekker. En natuurlijk zonder een hele hoop suikers, zout en andere toevoegingen waar we prima zonder kunnen.
Pindakaas
Zelf pindakaas maken is makkelijker dan je denkt. Het enige wat jen nodig hebt zijn pinda’s en een scheutje arachideolie (pindaolie). Wil je een keer een variant maken op de gewone pindakaas, voeg dan een beetje honing toe of wat stukjes cashewnoot.
Ingrediënten:
- 500 gram ongezouten pinda’s
- Een scheutje arachideolie
- Extra: Blender en een goed afsluitbare pot
Zo maak je het
Doe de pinda’s samen met een scheutje olie in de blender. Blend het geheel. Waarschijnlijk moet je steeds tussendoor even stoppen, om de massa met een lepel om te scheppen. Je kunt kiezen voor een smeuïge pindakaas of een pindakaas met nog kleine stukjes noot, in dat geval stop je iets eerder met fijnmalen. Doe de pindakaas in de pot. Die kun je het best bewaren in de koelkast. Maar wat nog beter is; smeer je zelfgemaakte pindakaas direct op brood. Smullen maar.
Hazelnootchocoladepasta
Wie is er niet gek op hazelnootpasta? Lekker om koekjes in te dippen, een flinke laag op brood te smeren of om taarten mee te bakken. Helaas zit er vaak veel suiker in en wordt er extra vet toegevoegd en aroma’s. Helemaal niet nodig want met slechts hazelnoten en wat cacao maak je de lekkerste hazelnootpasta.
Ingrediënten:
- 300 gram blanke hazelnoten
- 2 eetlepels cacaopoeder
- Extra: blender, goed afsluitbare pot
Zo maak je het
Maal de hazelnoten fijn. Dit kun je doen in een blender of keukenmachine. Wacht tot er een egale vloeibare massa ontstaat. Dan voeg je de cacao toe en meng je het geheel goed. Doe in een potje en bewaar de pasta in de koelkast.
Tomatenketchup
Heb je nog een voorraadje tomaten liggen die eigenlijk wel opgegeten kunnen worden. Geen probleem; je kunt er prima ketchup van maken! Dat kost helemaal niet zo gek veel tijd.
Ingrediënten:
- 1 ui
- 4 grote tomaten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel rode wijn azijn
- peper en zout naar smaak
- Extra: staafmixer
Zo maak je het
Hak de ui fijn en snijd de tomaten in blokjes. Fruit de ui aan in wat olijfolie en voeg vervolgens de tomatenblokjes toe. Blus af met rode wijn azijn en laat 20 minuten sudderen. Met de staafmixer pureer je het geheel tot een egale saus. Is de saus nog wat te waterig, dan kun je hem laten doorkoken tot de gewenste dikte is bereikt. Breng op smaak met peper en zout.
Komkommersalade
Een komkommersalade is verfrissend en bijna te makkelijk om te maken. Maar dat maakt hem zeker niet minder lekker.
Ingrediënten:
- 1 komkommer
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- wat citroenrasp
- dille
- peper en zout naar smaak
Zo maak je het:
Was de komkommer en halveer hem, over de lengte. Verwijder met een lepeltje de zaadlijsten en snijd de rest van de komkommer in kleine stukjes. Meng de stukjes komkommer met de Griekse yoghurt, wat citroenrasp, dille en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Heerlijk op toast of op je brood!