Op grond van een hoop lichamelijke kwalen kreeg ik van een heilpraktiker de tip een maand een histaminebeperkt dieet te gebruiken. De kwalen (eczeem, hevige maag/darmpijn, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, cvs, te laag suiker) verdwenen als sneeuw voor de zon. Kan ik dit dieet blijven volgen (ook eet ik lactose- en glutenvrij), of krijg ik dan te weinig voedingstoffen binnen?
– Henny Sikkenga
Hans van Montfort, natuurarts:
Het kan zijn dat er sprake is van een overmaat aan histamine. Dit kan ontstaan door een voedselovergevoeligheid of een te geringe afbraak van histamine. In het eerste geval zou ik altijd een voedselanalyse laten verrichten.
Door een tekort aan het enzym diaminoxidase (DAO) kan de stof histamine onvoldoende worden afgebroken, waardoor de histamine-spiegel in het bloed stijgt. Hierdoor krijgt men dus een teveel histamine. Een tekort van DAO kan men meten in het bloed. Het tekort kan ontstaan door een ontsteking in de darm, een voedingsprobleem, of genetisch aanwezig zijn. Ook zijn er een aantal (genees)middelen, zoals antibiotica, astmamiddelen en overmaat aan thee en groene thee die het enzym remmen, waardoor het tekort kan ontstaan. Ook kan een tekort aan voedingsstoffen zoals van vitamine B6 de productie van het enzym beperken.
Als er inderdaad sprake is van een gebrek aan dit enzym helpt een histaminevrij dieet goed.
Tot slot: het is zeker mogelijk afwisselend en gezond te eten met een dieet dat glutenvrij, lactosevrij en histaminevrij is. Maar ik ben wel bang dat het ingewikkeld is. Raadpleeg daarvoor een diƫtist.