Waarom krijg je na je dertigste ineens tandsteen? Hoe ontstaat een piep in je oor? En waarom voelen ogen soms droog aan? gezondNU ontrafelt kleine, hinderlijke lichamelijke kwalen. Dit keer: Waarom gaat die neus dichtzitten als je verkouden ben? En wat kan ik eraan doen?
We zijn gemiddeld twee tot vier keer per jaar verkouden (kinderen nog vaker!)
Elke huis-tuin-en-keuken verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Deze zorgt voor een infectie van het neusslijmvlies. Een virale infectie is te herkennen aan helder, waterig snot. Een echte loopneus dus … Door de virusinfectie wordt de weerstand van het neusslijmvlies minder. Dit vergroot de kans op een tweede, bacteriële infectie. En dan? Dikke, gele en zelfs groene snot.
Bij een verkoudheid gaat het neusslijmvlies opzwellen en meer slijm maken. De neus raakt daardoor verstopt en begint te lopen. Door de neus ademen wordt vanaf nu onmogelijk. (Vooral ’s nachts niet fijn).
Laat niemand je wat wijsmaken: van luchtige kleding of tocht word niemand verkouden. De enige veroorzaker van een verkoudheid is een virus. Een virus verspreidt zich via de lucht, bijvoorbeeld als iemand met een verkoudheid hoest of niest. Maar bij hen kan het virus ook aan de handen zitten. Daarom zijn deurklinken of telefoons soms besmettelijker dan een kus op de wang.
Iedereen die verkouden is, is een besmettingsbron. Toch word je niet per se ziek als je naast iemand zit die snotverkouden is. Dat heeft weer te maken met je eigen weerstand. Met een goede weerstand, kun je heel wat hoesters en proesters in je buurt verdragen.
Een verkoudheid slaat vaak toe in de herfst en winter. Niet omdat er dan meer virussen zijn, maar omdat we ramen en dueren dichthouden en lekker dicht bij elkaar kruipen.
Een neus is meer dan het apparaat waarmee we ruiken en ademen. De neus is ook nodig om lucht te zuiveren. De trilhaartjes in de neus vermengen stof of bacteriën met slijm. Dit wordt via de keel naar de maag afgevoerd.
Een beproefd huismiddeltje bij een verstopte neus: stomen. Doe in een kom heet water een paar zakjes kamille – of pepermuntthee of eucalyptus.
Ook een neusspray helpt goed bij een verstopte neus. Let op: in veel neussprays zit xylometazoline. In eerste instantie helpt dit direct; bloedvaatjes in de neus trekken samen waardoor de zwelling afneemt. Je kunt weer ademen! Maar wie te lang een spray gebruikt met xylometazoline beschadigt het neusslijmvlies. Gebruik neussprays met dit ingrediënt daarom niet te lang (maximaal vijf dagen). Of nog beter: gebruik een neusspray zonder dit ingrediënt.
Door een verkoudheid kan de verbinding tussen neusholte en bijholtes verstoppen. Hierdoor kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen wat kan leiden tot een bijholteontsteking.
Als onze afweer verzwakt is, zijn we meer kwetsbaar. Een verkoudheid voorkom je dus niet alleen met handenwassen, maar ook door goed te slapen en gezond te eten.
Neus ophalen of snuiten?
Je neus ophalen en snot doorslikken klinkt vies, maar is wel beter. Met snuiten blazen we de snot weg en bouwen we druk op in de neus. Zo kan snot in een bijholte belanden; de neus en de holtes staan namelijk in een open verbinding. Dit geeft een grotere kans op een bijholte-ontsteking.
Werkt ook goed!
Oud huismiddeltje; los zout op in lauw water en snuif dat op. Het zoute water verdunt de snot waardoor het makkelijker wegspoelt.
Tekst: José Leeuwenkamp