“Ongeveer een jaar geleden stapt een echtpaar mijn praktijk binnen. Ze zijn rond de zeventig. De vrouw loopt kordaat voorop, de man loopt er een stukje achter. Zij voert het woord. De man kijkt een beetje bedenkelijk en zegt niet zoveel. Toch gaat het om hem. Hij heeft sinds een tijd veel last van spierpijn en hij is snel moe. Dat gaat helemaal tegen zijn natuur in, want de man is altijd heel actief geweest. Ze zijn er al voor bij een huisarts geweest. Uit onderzoek blijkt dat zijn cholesterolwaarden iets te hoog zijn en daar slikt hij medicijnen voor. Spierpijn is een bekende bijwerking van deze medicatie. Maar als hij stopt met de medicijnen, gaat de spierpijn niet over en ook zijn energie komt niet terug. Daarom wordt zijn bloed opnieuw onderzocht. Er zijn aanwijzingen dat ergens in het lichaam ontstekingen zijn, maar waar precies wordt niet helemaal duidelijk. Er is een vermoeden van reuma, dus wordt de man doorgestuurd naar een reumatoloog. Na onderzoek kan deze arts ook niet helemaal aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van reuma. Om de ontstekingen en de pijn te bestrijden, schrijft hij de man prednisolon voor.”
“Met een onduidelijke diagnose en aanhoudende klachten komt het echtpaar uiteindelijk bij mij terecht. De man heeft een beetje overgewicht. Ik vraag hem naar zijn eetpatroon. Dan blijkt dat hij, naast ontbijt, lunch en diner, veel tussendoor eet. Hoewel het ook gezonde tussendoortjes zijn, zoals fruit, eet hij alles bij elkaar eigenlijk de hele dag.”
“We eten voedsel met veel zetmeel, overbodige koolhydraten en geraffineerde suikers. Dat heeft ons lichaam helemaal niet nodig. Het zorgt echter wel voor een enorme belasting van bepaalde organen. Daarom zeg ik: stop met het eten van brood, pasta’s en aardappelen. Eet verse groente, fruit, noten, peulvruchten, dat soort voedsel. Alles behalve gefabriceerd eten. En vooral: eet niet meer dan drie keer per dag. Als je gezond eet, heeft je lichaam zelfs maar twee maaltijden nodig. Wat ik ook vaak adviseer is vasten, een of twee keer per week een periode van achttien uur. Dat hoeft niet zo moeilijk te zijn. Je eet ‘s avonds een maaltijd. ‘s Nachts eet je toch al niet. Dan sla je ontbijt en lunch over en eet je ‘s avonds weer een maaltijd. Op die manier geef je je lichaam tijd om bij te komen.”
“Daarnaast heb ik de man wat supplementen gegeven, waaronder extra vitaminen. Na een paar maanden is hij al veel vrolijker dan bij het eerste consult. En na een halfjaar zijn de bloedwaarden weer bijna normaal. Zijn reumatoloog spreekt van een ‘spontane genezing’, maar tegen mij zegt de man: ‘Het komt door mijn andere levensstijl, hè?’”
“Bij een volgend consult zegt hij: ‘Ik moet u nog wel iets vragen. Ik drink elke dag voor het eten een biertje met een Jägermeister. Mag ik dat wel blijven doen?’ Dat mag hij van mij. Het bevestigt me zelfs in hoe ik naar levensomstandigheden kijk. Je moet natuurlijk wel blijven genieten. Daar hoort bij dat je soms iets anders doet dan normaal. Als ik uit eten ga, krijg ik ook voedingsmiddelen binnen die ik normaal gesproken niet zou nemen. En misschien rook ik na afloop ook nog wel een sigaartje. Heerlijk, gewoon doen, maar wel met mate. Dan kan een uitzondering helemaal geen kwaad.”
“Daarna vertelt hij: ‘Voor we bij u kwamen, ben ik met mijn vrouw bij een restaurant hier in de buurt geweest. Maar ik heb eerst even gekeken of u er niet zat.’ Daar hebben we smakelijk om gelachen.”
Jan van Cleef (1953) was jarenlang huisarts. Sinds twaalf jaar werkt hij ook als orthomoleculair geneeskundige, www.praktijktriskelion.nl