Om je lichaam gezond te houden, denken we altijd aan sport en goede voeding. Maar niet alleen eten, ook drinken is essentieel. Om het vocht in je lichaam op peil te houden en allerlei verschillende lichaamsprocessen goed te kunnen laten verlopen, hebben we ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Wie veel beweegt en zweet heeft nog meer nodig. Zet de kraan dus maar open deze zomer!
Waarom zouden we meer water moeten drinken? Nu, om heel veel redenen eigenlijk. Water is nodig om ons lichaam goed te laten functioneren. Het verzorgt het transport van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, helpt bij de spijsvertering, voert afvalstoffen af, controleert de temperatuur en werkt als smeermiddel voor de gewrichten en ogen. Daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken: anderhalf tot twee liter per dag. Water hoort bij een gezonde leefstijl.
Een belangrijke reden om meer water te drinken, is om je spijsvertering te ondersteunen. Want bij problemen met de spijsvertering eten we braaf meer volkoren boterhammen, zilvervliesrijst of volkoren pasta. Maar ondanks die vezels op je bord, word de stoelgang niet optimaal. Veel mensen weten niet dat voldoende water drinken minstens zo belangrijk is.
Een goede stoelgang en water hebben alles met elkaar te maken. Niet oplosbare (niet-fermenteerbare) vezels kunnen simpelweg niet zonder vocht. Deze vezels vind je onder andere in havermout, volkoren boterhammen en noten. Ze werken als een spons en hebben vocht nodig om op te zwellen. Als je te weinig drinkt, werkt het zelfs averechts (verstopping!). Wie vezelrijk eet, moet het advies van anderhalve liter water per dag daarom opkrikken naar minstens twee liter per dag.
Moet je dus altijd water drinken bij je volkoren boterham? Ja!
Water is ook belangrijk voor je lichaamstemperatuur. Tijdens de verbranding van koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol en bij spierbewegingen wordt er warmte geproduceerd. Om te voorkomen dat je oververhit raakt en daardoor bepaalde eiwitten die je nodig hebt beschadigd raken, wordt de warmte die vrijkomt direct over je lichaamsvocht verdeeld. Met een deel van de warmte houd je jezelf op temperatuur, de andere warmte raak je kwijt via bijvoorbeeld zweet of je adem.
Maak je kraanwater lekker
Water heeft niet zo’n uitgesproken smaak als koffie en vruchtensap. Handig, want hierdoor past deze dorstlesser overal bij. Toch is het juist de neutrale smaak van water waar veel mensen na een tijdje op afknappen. Na een glas of twee weet je het wel … Wil je water met meer pit en smaak? Duik de keuken in met deze recepten. Jouw favoriete waterrecept heb je zo gevonden!
- Een vleugje Italië – Snijd 150 gram biologische aardbeien in plakjes of prak het met een vorm. Kneus de blaadjes van 3 takken basilicum met een vezel. Doe alle ingrediënten in een afsluitbare fles of kan met een liter water. Zet het voor een paar uur in de koelkast voordat je het drinkt.
- Appels in een glas – Schil een appel en snijd het in kleine stukjes. Doe dit met 2 kaneelstokjes in een afsluitbare fles of kan met een liter water. Zet het een tijdje in de koelkast en serveer het met ijsklontjes.
- Pittig drankje – Snijd 2 citroenen in vieren en rasp vervolgens 2 cm gember. Je kunt het ook in kleine stukjes snijden. Doe de ingrediënten in een kan of fles met een liter water.
- Lekker lavendel – Snijd 2 limoenen in vieren. Doe dit samen met 3 takjes lavendel in een afsluitbare fles, kan of pot. Laat het in de koelkast even trekken.
- Groen, groener, groenst – Snijd een halve komkommer in dunne plakjes. Doe dit samen met een paar basilicum blaadjes in een kan met een liter water. Te groen? Voeg dan wat schijfjes citroen toe.
- Net een cocktail – Snijd een kwart van een komkommer en 2 kiwi’s in plakjes. Stop de ingrediënten in een kan met een liter water. Kies voor een halve liter water als je je drankje sterker wilt. Giet het in een mooi glas en serveer het met een parasolletje.
- Water mét snack – Snijd 2 limoenen in schijfjes en doe dit met een flinke hand blauwe bessen in een kan met een liter water. Water op? Dan ligt je snack op de bodem.
Was de ingrediënten van tevoren grondig. Extra smaak? Prak, kneus of schaaf de fruit- en groentesoorten. En hoe langer je de ingrediënten laat trekker, hoe meer smaak het water heeft.
Wij ijsen eis!
Een zomer zonder ijsjes is geen zomer. Wat kies je als de keuze bestaat uit Magnums en rakketjes tjokvol suiker? Gelukkig vind je de oplossing heel dichtbij: je eigen keuken en diepvries. Nu alleen nog vullen met je eigen suikervrije waterijsjes.
Dat een Magnum gelijk staat aan een pakje boter, is een fabel. Ja, dit beroemde ijs is inderdaad een caloriebom, maar je er zou bijna acht moeten eten om aan de calorieën van een pakje boter te komen. Onmogelijk! Het is wel een feit dat een Magnum niet de gezondste keus is. Naast de grote hoeveelheid calorieën, zit er ook veel suiker in. Met een schommelende bloedsuikerspiegel als gevolg. Maar wat eet je dan als het buiten warm is en je snakt naar verkoeling? Een ijsje zonder toevoegde suikers! Wij geven je alvast drie recepten om de diepvries mee te vullen.
Maak je eigen suikervrije ijs
Het perfecte ijs moet smaken als een lekkere, net iets zoetere smoothie. Daarom is het geen verrassing dat je voor het maken van deze ijsjes een blender nodig hebt, of een krachtige staafmixer. En ook handig: een snijplank, mes en ijsvormpjes. Speciale ijsvormpjes zijn bijna overal te koop, van de Ikea tot de Xenos. Wil je ander ijs maken? Voeg dan minder water toe of vervang het door magere yoghurt of sojayoghurt. IJs maken is een kwestie van experimenteren!
Super zuur citroenijsje – Simpeler dan dit recept kan het eigenlijk niet. Pers twee citroenen uit en mix dit met een glas water. Verdeel het mengsel over de ijsvormpjes. Na een paar uur in de vriezer is je ijs klaar.
Mojito op een stokje – Van de bekende cocktail kun je eenvoudig ijs maken, wel zonder alcohol natuurlijk. Schil hiervoor een komkommer en snijd het in hele kleine stukken. Mix dit met tien muntblaadjes, een glas water, een half glas citroensap en de schil van een citroen. Pureer de ingrediënten en giet het in de vorm.
Watermeloen-aardbei ijsjes – Watermeloen, de naam zegt het al, is echt een waterbom. Perfect voor het maken van ijsjes dus. Stop 300 gram watermeloen in de blender en mix het met het sap van één limoen en een handje (bevroren) aardbeien.
Tip 1: als je ijsjes best wat zoeter mogen en je toegevoegde suikers geen probleem vindt, voeg dan een beetje honing aan de ijsmix toe.
Tip 2: lekker ijs maken is een kwestie van veel doen en veel proeven. Heb je een restje smoothie over? Vries het in! Desnoods in een ijsklontjesvorm als het weinig is. Bijna ieder smoothierecept is geschikt voor het maken van ijsjes.
Zo vies is water uit een flesje
Veel mensen hervullen hun flesjes. Daar lijkt niets mis, want lekker goedkoop en je drinkt gewoon schoon kraanwater. Maar zo schoon is dat niet. Ontdek wat er aan bacteriën en andere narigheid blijft zwermen in jouw net hervulde flesjes water. Lees en huiver!
Je kocht een flesje bronwater, drinkt het leeg en vult het daarna weer met water. Beter voor het milieu (waar) en goedkoper (waar). Maar is het fris? Nee. Elke keer dat je uit je flesje water drinkt, komt er speeksel in het flesje terecht. Daar word je niet direct ziek van, want het zijn je eigen bacteriën. Anders is het als je dag in, dag uit hetzelfde flesje gebruikt, hervult, weer gebruikt, hervult en weer gebruikt. Bij veel hergebruik kunnen bacteriën, algen en soms zelfs schimmels in het water komen. Wanneer het water een lange tijd in je fles staat, kunnen die micro-organismen zelfs schadelijke toxines afgeven.
Een plastic flesje is niet afwasbaar
Wat te doen? Je flesjes in de vaatwasser doen? Nee, doe dat vooral niet. Een plastic flesje is niet gemaakt om af te wassen omdat het niet tegen hoge temperaturen kan. Heet water verandert de samenstelling van de kunststof, dat proef je ook als je een flesje lang in de zon hebt liggen. Het beste alternatief is een bidon die je kunt hervullen én kunt afwassen.