Eetlust is het verlangen te voldoen aan de voedselbehoefte van het lichaam. De eetlust ontstaat door prikkels in de maag (leeg gevoel in de maag) en in het bloed (bloedsuikergehalte daalt) die door de hersenen worden vertaald als hongergevoel.
Gebrek aan eetlust komt zowel bij kinderen als volwassenen voor. Meisjes en jonge vrouwen lijden soms aan anorexia nervosa, een ziekelijk en dwangmatig vermageringsproces waarbij meestal psychiatrische hulp nodig is. Soms is gebrek aan eetlust een voorbode van een naderende ziekte; ook ná een ziekte is er meestal weinig eetlust. In beide gevallen vormt dit een normale reactie van het lichaam. Soms is een tekort aan vitamine A en B de oorzaak. Ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals een ontsteking van het maagslijmvlies, het gebruik van bepaalde medicijnen en de nasleep van een streng dieet.
Alleenstaande oudere mensen ontwikkelen vaak slechte eetgewoonten. Sommigen vinden het teveel moeite om een warme maaltijd voor zichzelf klaar te maken. Eenzaamheid kan tot depressiviteit leiden. Waar mogelijk kan wat extra aandacht van de familie dit probleem helpen oplossen.
Ouders klagen vaak over gebrek aan eetlust bij hun kinderen. In verreweg de meeste gevallen blijken de lengte en het gewicht echter redelijk overeen te stemmen met de voor de leeftijd geldende gemiddelden. Er is dan geen reden tot bezorgdheid. Het opdringen van voedsel zou juist tot maagklachten kunnen leiden. Laat het kind zoveel eten als het wil; schep slechts een klein beetje op z'n bord. Het zal heus niet zo gauw verhongeren! Vaak zal het kind al na enkele dagen meer trek krijgen. Natuurlijk moet u een kind niet tussen de maaltijden door laten snoepen.
Bij langdurig gebrek aan eetlust en acute, sterke vermagering is het goed een arts te raadplegen.
Tien tips om eetproblemen bij kinderen te voorkomen:
- Zorg voor drie vaste maaltijden per dag en vermijd tussendoortjes.
- Gebruik die maaltijden zoveel mogelijk gezamenlijk.
- Zorg voor gevarieerde voeding.
- Laat kinderen alleen bij hoge uitzondering meebeslissen wat er op tafel komt.
- Leer uw kind van elk gerecht op z’n minst een klein beetje te nemen.
- Laat het de keer daarop een beetje meer van dat gerecht eten.
- Maak een gerecht nooit lekkerder met behulp van appelmoes of mayonaise.
- Stel nooit een toetje in het vooruitzicht als 'beloning' voor het opeten van een gerecht.
- Probeer te bereiken dat uw kind hooguit drie of vier dingen niet lust: méér dan vier aversies kunnen later gemakkelijk tot sociale problemen leiden.
- Dwing een kind nooit om altijd zijn bord helemaal leeg te eten.
Zeven tips om de eetlust te verbeteren:
- Vermijd het laat op de avond eten, waardoor het spijsverteringsstelsel extra wordt belast en het natuurlijke ritme wordt verstoord.
- Zorg voor een gezellig gedekte tafel en een ontspannen sfeer bij de maaltijd.
- Drink niet tijdens, maar ná de maaltijd.
- Zorg voor een harmonieuze geestelijke instelling; gehaast en geërgerd zijn, remt de produktie van spijsverteringsstoffen.
- Vermijd zoetigheid en geraffineerde produkten; eet daarentegen veel groenten zoals waterkers, peterselie, tomaten en selderij, en fruit zoals abrikozen, frambozen, sinaasappels en grapefruits.
- Er zijn verschillende eetlustopwekkende kruiden, zoals kalmoes, paardebloem, artisjok, en andere bittere kruiden, waarmee u de maaltijd kunt verrijken.
- Begin elke (warme) maaltijd met een rauwkostsalade.
Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die bij gebrek aan eetlust kunnen worden gebruikt.
Taraxacum tinctuur
(3 x daags 20 druppels) stimuleert onder andere de spijsvertering en wordt toegepast bij gebrek aan eetlust als er sprake is van een slechte leverwerking.
Centaurium tinctuur
(3 x daags 10 druppels een half uur vóór de maaltijd innemen) bevat veel bitterstoffen en stimuleert daarom de produktie van spijsverteringssappen.
Angelica tinctuur
(3 x daags 5-10 druppels) helpt wanneer veel darmgassen en maagklachten voorkomen die gepaard gaan met vermagering.
Opmerking:
De vermelde dosering is de dosering voor volwassenen; zie bladzijde 15 voor de dosering bij kinderen.