Deborah Post liep Nederlands’ langste wandelpad het Pieterpad, maar dan nét even anders. Ze stopte bij biologische boerderij en overnachtte op mooie natuurlijke plekjes. Laat u inspireren: de natuur, de reis en bijzondere adresjes.
“In mei liep ik het Pieterpad. Ik ben van bio-boer naar bio-boer gelopen. En heb weer ervaren hoe mooi ons land is en hoe vriendelijk de mensen zijn.”
Dat schreef Deborah Post afgelopen zomer in een mail aan gezondNU. Het idee om van bio-boer naar bio-boer te lopen komt voort uit Posts passie voor biologisch. Ze is namelijk ook de vrouw achter Rootz, een drankje met fruitsap en tarwegras. Een jaar na de introductie van Rootz was het tijd voor wat anders. Post zette het antwoordapparaat aan met de boodschap dat ‘ze elke dag van 17.00 tot 18.00 uur bereikbaar is’ voor klanten en contacten. Vervolgens stapte ze op de trein naar Groningen om naar eigen zeggen “een andere wereld in te gaan”.
Verslingerd
Geïnspireerd door haar ouders die ooit Santiago de Compostela liepen, begon ze aan het Pieterpad. Dat voelde zo goed dat de geplande week wandelen er al snel twee werden en uiteindelijk liep ze in nog geen drie weken het hele Pieterpad uit van zo’n vijfhonderd kilometer. Daarmee doorkruiste ze Nederland van noord naar zuid.
Nooit eerder liep ze meer dan dertig kilometer per dag. Dat ze ongetraind was, baarde Post geen moment zorgen. “Vrijheid is doen waarin je gelooft”, stelt Post. “Niets nodig hebben. En dat had ik nodig.” Haar Prada zonnebril ‘uit een vorig leven’ ging op en weg was ze. “Om dauwdruppels te tellen op grassprieten.”
Het werd een ontdekkingstocht. Vooraf had Post geen idee te hebben waar ze ‘s avonds zal slapen. “Gewoon zien waar je terechtkomt. In het vertrouwen dat je krijgt wat je nodig hebt. Ik ben een keer flink verdwaald. Het was al donker en dacht: waar ben ik aan begonnen? Tegelijkertijd was er dat geruststellende gevoel: wat is het ergste wat me kan overkomen, dat ik buiten slaap en het koud heb? Dat is dan ook weer een ervaring en wie weet, is die ergens goed voor.” En nooit bang geweest voor engerds in het bos? Vol verbazing lachend: “Die angst ken ik niet. Gelukkig!”
Tot haar eigen verbazing kwam Post erachter dat ‘de Nederlandse natuur ‘zó prachtig is’. “Je kan nog een hele dag door de bossen lopen zonder bebouwing tegen te komen.” Het landschap gleed aan haar voorbij. Het voorjaar veranderde in de zomer. Geleidelijk kwam de natuur tot bloei.
Het alleen lopen, zonder gezelschap, deerde Post niet. “Als ik met anderen in gesprek raak, ga ik op in het verhaal en verlies ik de volle aandacht voor de natuur terwijl ik die juist zoek.” Wel had ze graag contact met mensen die op het land werken, dat leverde een aantal bijzondere ontmoetingen op (zie kaders). Door het wandelen gaat ze alles zo veel meer waarderen, zegt ze. “Als ik na twintig kilometer een kop koffie drink, denk ik: dát smaakt goed! En een bed is na zo’n dag net een slagroomtaart. Ik verwonder me nog meer over alles wat vanzelfsprekend is en geniet daar intens van.”
Ze raakte verslingerd aan het wandelen door de natuur. “Het is datzelfde gevoel wanneer er ’s winters ijs ligt. Daar sta ik vanaf dag een op en ik blijf staan tot de dooi begint. Ook dan stap ik een andere wereld in. En als die wereld gesmolten is, ga ik hem missen. Met wandelen ging het net zo.”
Deborah Post is naast wandelaar, ook de vrouw achter drankje Rootz, een drankje met fruitsap en tarwegras, wat te vinden is in Natuurvoedingswinkels.
Tips van Post
Bijzondere plekken langs het Pieterpad
Voordat Deborah Post aan het Pieterpad begon, had ze onder meer via internet allerlei interessante biologische adresjes bij elkaar gezocht van winkeltjes, restaurantjes tot aan bijzondere slaapplekken en boerderijen. Plan was om slechts een week weg te blijven, maar dat werden er uiteindelijk bijna drie. Het noordelijke deel van haar tocht, waar ze begon, was dus goed voorbereid. In het zuiden werd het zoeken en kwam ze via, via – door onderweg mensen aan te spreken – op leuke plekken terecht. Post bladert nog regelmatig terug in het dagboek dat ze tijdens deze wandeling bijhield. Vanwege de leuke adresjes en de geweldige herinneringen.
Zorgboerderij Vijfsprong, Vorden
“Tijdens mijn wandeltocht kwam ik compleet verregend aan bij deze zorgboerderij. Ik mocht opwarmen bij een kachel gemaakt van leemstuc. In het antroposofisch ontworpen huis overnachtte ik. Geweldig. Toen ik wakker werd, mocht ik meekijken met het kaasmaken. De kaas wordt in heel Nederland verkocht in biologische supermarkten, maar is alleen verkrijgbaar als eenjarige kaas. Hij valt zo goed in de smaak dat hij de kans niet krijgt te rijpen. In deze zorgboerderij werken mensen met een verstandelijke beperking. Maar ook als je psychisch met jezelf in de knoop zit, kun je hier terecht voor behandeling. Wat is er dan beter dan op het land werken met je handen in de compost? “
Pieterpad: etappe 14 (Vorden – Doetinchem)
Stichting Urtica, Reeoordweg 2a, Vorden, 0575 – 55 34 59: www.urticadevijfsprong.nl
Drentse Aa-zuivel, Rolde
“De Aa is echt een streek waar als natuurliefhebber moet zijn geweest. De koeien struinen hier over de hei langs het water. Geen melkmachines, maar koeien die met hun ondeugende ogen nieuwsgierig op je afkomen. Het winkeltje met zuivel is een delicatesseplek. Ik sloeg er een heel zuivelpakket in. Die nacht heb ik doorgebracht in een speciale trekkershut op een natuurcamping. Na een heerlijke nachtrust heb ik de volgende morgen een ontbijtpicknick in het weiland gehouden, zittend naast de koeien. Ik proefde de lekkerste kwark ooit.”
Pieterpad: etappe 5 (Vorden – Doetinchem)
Kaasmakerij Karwij, Hunebedweg 4, Rolde, 0592 – 24 28 63, www.drentseaazuivel.nl
Het Leeuweriksveld, Emmen
“Mensen zoals boer Wouter van Het Leeuweriksveld laten deze wereld elke dag een beetje mooier achter. Hij werkt biologisch dynamisch en stemt zijn teelt af op de natuur. Ik ken niemand die meer met beide voeten in de aarde dan deze teler, die elke week vierhonderd gezinnen (!) van biologische groente voorziet voor een schappelijke prijs. En lekker. Hij heeft in zijn schuur ook een winkeltje met nog veel meer mooie natuurproducten staan zoals olijven, rijst en kaas.”
Pieterpad: ettape 7 (Sleen – Coevorden)
Het Leeuweriksveld: Wilhelmsweg 69, Emmen, 0591 – 38 14 45, http://home.hetnet.nl/~wenkkamphuis/
De Vier jaargetijden in Ommen
Deborah Post: “Een bijzondere plek om te zijn én te overnachten. Dat is bed and breakfast De Vierjaargetijden van Brigitta en Henk. Het huis is vanaf boven gezien in de vorm van een vlinder gebouwd en vanaf de veranda kijk je uit op een natuurgebied. Je ziet een klein paradijsje voor je. Een watertje waarin een bever heen en weer zwemt of een boomkruipertje dat over vliegt. Je stapt hier een andere wereld in en dat maakt deze plek zo bijzonder.”
Pieterpad: ettape 10 (Ommen – Hellendoorn)
Bed and Breakfast De Vierjaargetijden, Wolfskuil 27, Ommen, 0529 – 46 30 30, www.de4jaargetijdenommen.nl
Limburgse biologische bloesems
“Een bijzondere plek in het zuiden is het plateau bij Schimmert, daar kom je langs als je van Strabeek naar Sittard loopt. Op deze plek vind je nog verschillende generaties hoogstamfruitbomen.” Uniek; want sinds de jaren vijftig is de landbouw beheerst door het streven naar snelle en goedkope teelt. Op grote schaal kwamen nieuwe boomsoorten met korte stam in de plaats van de hoogstamfruitbomen. Rond Schimmert is 15 procent van de hoogstamfruitbomen bewaard gebleven en worden gekoesterd als cultuurhistorische landschapselementen. Post: “Zonder hoogstambomen met hun prachtige bloesmens ziet het landschap in Limburg er lang niet zo mooi uit. Daarom is het zo belangrijk dat wij in de winkel kiezen voor biologische appels of appelsap uit eigen land. Dat smaakt lekkerder en zo houden we ons land groen.”
Frankrijk in Nederland
“In de straat voordat je de Sint Pietersberg bij Maastricht opgaat, zit aan de rechterkant een mooie natuurwinkel. Koop daar allemaal lekkere dingen: een wijntje, kaasjes, een broodje, tapenade, humus. Ga op de berg heerlijk in het gras zitten en kijk uit over de vallei. Het is dan net of je in Frankrijk bent. En daar kun je dam net als ik zo een uur zitten en schrijven hoe je terugkijkt op het pad dat je gewandeld hebt. Ik heb toen ik het Pieterpad liep elke dag in mijn dagboek geschreven. En daar in de wei heb ik mijn laatste zinnen neergeschreven.”
Pieterpad : Etappe 26-27
In de voetsporen van Toos en Bertje
Toos en Bertje waren de twee vrouwen die Het Pieterpad hebben bedacht. In hun voetsporen hebben duizenden mensen dit pad sindsdien gelopen. Of zoals insiders zeggen: ‘gepieterpad’.
Het Pieterpad is geen uitgesleten, platgetreden en eeuwenoude route. Integendeel; pad is in vanaf 1975 werd hij door Toos Goorhuis en Bertje Jens stukje bij beetje gelopen en beschreven. In 1981 waren ze klaar. De vereniging van natuuractiviteiten (Nivon) wilde de routegids uitgeven, maar niet voordat zij het pad eerst ook nog in omgekeerde richting liepen en beschreven. In 1983 was ook die klus geklaard en was de gids gereed.
Nederland had toen een wandelpad van bijna 500 kilometer, verdeeld over 28 etappes.
Sinds de opening in 1983 liepen meer dan een miljoen mensen dit uitgezette pad. Nog steeds worden af en toe stukjes opnieuw uitgezet over beter wandelgebied,
Het pad maakt letterlijk een lengtedoorsnede door Nederland. Via de top (Pieterburen in Noord Groningen) loopt het naar de teen (Sint-Pietersberg in Zuid Limburg). Alle landschappen die Nederland kent, komen aan bod. Heide (Hondsrug in Drente), bos (Sallandse Heuvelrug), rivierenlandschappen (Vecht, Rijn en Maas) en heuvels (Zuid-Limburg).
Meer overnachten
Deborah Post overnachtte soms bij bioboeren of zorgboerderijen. Maar er zijn meer accommodaties die zich goed lenen voor de lange-afstand-wandeltocht. Een kort overzicht:
- Stayokay hostels – Hostels waar iedereen kan logeren (www.stayokay.com).
- Nivon Natuurvriendenhuizen – Eenvoudige tweepersoonskamers in de Natuurvriendenhuizen, soms is ook kamperen mogelijk (www.nivon.nl).
- Trekkershutten – Houten huisjes (maximaal vier personen) op ongeveer 250 locaties in Nederland, meestal kampeerterreinen (www.trekkershutten.nl).
- Natuurkampeerterreinen – kampeerterreinen in het groen – bedoeld voor liefhebbers van kamperen en natuur (www.natuurkampeerterreinen.nl).
- Paalkamperen- Plekken van Staatsbosbeheer waar fietsers of wandelaars één nacht wild kunnen kamperen, niet per auto bereikbaar en behalve een waterpomp geen voorzieningen (www.staatsbosbeheer.nl).
- Kamperen bij de boer – Kamperen bij particulieren (meestal boeren): de Vereniging van kampeerboeren (www.vekabo.nl) en de Stichting Vrije Recreatie (www.svr.nl).
- Stichting Vrienden op de Fiets – Overnachten bij mensen thuis (www.vriendenopdefiets.nl).