Zo makkelijk je de achterkant van een pak sinaasappelsap leest, zo ingewikkeld is de ingrediëntenlijst van huidverzorging. Zonde, want zijn er veel bestanddelen die de huid juist irriteren. Maar hoe herken je die? En waarom kun je ze beter vermijden? Welkom bij een stoomcursus etiketten lezen.
Van mijn moeder heb ik geleerd dat je huid je visitekaartje is en dat je het daarom altijd- maar ook echt altijd- moet hydrateren. Daarom stond ik op mijn 13de driftig met dag- en nachtcrème te smeren op de camping, terwijl mijn leeftijdsgenootjes in de plaatselijke karaokebar hingen. Als mijn vriendinnen hun make-up snel afhaalden met een reinigingsdoekje, was ik bevlogen aan het boenen met reinigingsmelk en tonic. “Zo voorkom je echt geen puisten hoor”, werd mij toen verzekerd. En ze hadden gelijk. Ondanks mijn smeerrituelen, hadden de hormonen ook effect op mijn huid. Alleen werd ik daardoor geen mindere smeerfreak.
Inmiddels is mijn vroege liefde voor huidverzorging uitgegroeid tot een heuse potjesverzameling. Zoals op elk potje een deksel past, heb ik ook bij elk lichaamsdeel een potje gevonden. Mijn voeten smeer ik in met crème tegen eelt, mijn lippen met lippenbalsem, mijn sporadische wallen met oogcrème en mijn benen met olie. O, ja mijn ellebogen krijgen af en toe ook een likje. Mijn huid is misschien wel de best gehydrateerde plek op aarde, maar ik heb wel één ideaal; alles wat ik smeer moet mijn huid mooier maken, het liefst met natuurlijke ingrediënten. Ik wil geen schuurpapier, maar een zachte, egale huid. Alleen hoe ontcijfer je de ingrediëntenlijst van je potje crème, als het nog het meest op Russisch lijkt? Omdat het een waterval van medeklinkers is, komt alleen ‘aqua’ mij bekend voor. Deze drie stappen helpen je bewuster kopen.
Stap 1: Kijk naar de verpakking
De gemiddelde drogist lijkt wel een snoepwinkel. Potjes en tubes in de vrolijkste kleuren. Doorschijnend, met een zelfreinigend pompje of een multifunctionele dop. En dan hebben we het nog niet eens over de beloftes. Maar hoe kies je de juiste crème? “Het eerste waar je naar kijkt is de verpakking van een product. De potjes en glazenverpakkingen kun je in het schap laten staan. Bij deze producten kan namelijk licht of lucht komen. Daarom is de kans dat hier een hoge concentratie werkzame ingrediënten in zit erg klein. Anders zou de crème bruin worden door oxidatie. Koop daarom alleen tubes of flacons met een pompsysteem.”, raadt onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee aan.
Stap 2: Kies de consistentie
Een serum, een dagcrème of nachtcrème. Het verschil tussen de consistentie van producten is vaak groot. Maar maakt het veel uit? “Nee, als het voor jouw huid niet te vet of te waterig is, maakt het niet uit wat er op de verpakking staat. Buiten de substantie is er geen verschil tussen deze producten. Kies bij een drogere huid voor een vollere crème of breng een dunner laagje van een vettere (goedkope) basiscrème over het product aan. De ingrediënten kunnen dan nog beter hun werk doen.”
Stap 3: Scan de ingrediëntenlijst
Nu neem je de ingrediëntenlijst onder de loep. Zo ingewikkeld als het lijkt, is het niet, stelt Jetske ons gerust. “Alle werkzame ingrediënten hebben meerdere functies en zijn zowel geschikt voor een vette als droge huid. Een crème kan naast hydrateren de huid ook kalmeren en zonschade herstellen. Om de ingrediëntenlijst te begrijpen, moet je er wel eerst in verdiepen.”
Top 3: Hier moet je op letten
1. SLS. Sodium Lauryl Sulfate is een reiniger die in 90 procent van alle verzorgingsproducten wordt gebruikt. Het laat het product schuimen. Je herkent het aan de naam: Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Dodecyl Sulfate (SDS) of in het Nederlands natriumdodecylsulfaat.
Waarom? Het is een agressieve reiniger. Het ontdoet de huid van vocht en olie en kan daarom de beschermlaag aantasten. SLS kan huiduitslag, haaruitval, oogirritaties en allergische reacties veroorzaken. In tandpasta kan het de oorzaak zijn van periorale dermatitis (roodhuid rond de mond).
2. Conserveringsmiddelen. Het doodt bacteriën en schimmels en maakt het product langer houdbaar. Je herkent het aan de naam: Methylparabeen, Ethylparabeen, Propylparabeen of Butylparabeen, Benzylparabeen, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone en Quartenium-15.
Waarom? Het kan huidirritaties veroorzaken. Ook is uit onderzoek gebleken dat het de hormoonhuishouding kan verstoren.
3. Agressieve alcohol. Het werkt bacteriedodend en verlengt de houdbaarheid.
In veel producten wordt het als oplosmiddel gebruikt en als verdunner van het product. Je herkent het als: alcohol denat (denatured alcohol), SD alcohol, ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol op de verpakking ziet staan.
Waarom? Het kan de huid uitdrogen, waardoor de natuurlijke vetten van je huid oplossen. Alcohol zorgt voor meer talgproductie en maakt acne erger.
Meer lezen? Kijk op www.gezondnu.nl
Top 3: Dit zit wel goed!
1. Vitamine B3 (Niacinamide).
Waarom? Het versterkt de barrièrefunctie van de huid, waardoor de huid minder vocht verliest. Het maakt de huid gladder, gaat droogtelijntjes tegen en werkt ontstekingsremmend. Je herkent het op de ingrediëntenlijst als Niacinamide.
2. Vitamine C
Waarom? Het is noodzakelijk voor de aanmaak van collageen (bindweefsel), waardoor de huid steviger wordt. Ook kan het acne en pigmentvlekken verminderen. Er moet wel minstens 3 procent in het product zitten!
3. SPF
Waarom? De zon droogt de huid uit en zorgt voor huidveroudering. Daarom is zonnebescherming belangrijk. Helemaal ideaal als in je dagcrème al SPF zit.
Back to the basics; zeep en lauw water
Dermatoloog Peter Arnold, Gelderse Vallei Ede: “Ik ben er een voorstander van om de normale huid alleen te reinigen met lauw water en zeep alleen te gebruiken voor de gebieden die kunnen gaan stinken, zoals de oksels. Dagelijks gebruik van dag- en nachtcrème, raad ik alleen aan voor plaatselijke schrale plekjes. Een jong ogende huid komt immers van binnenuit en nooit uit een potje. Zelfs niet als dit potje 99 euro kost. Het enige verzorgingsproduct dat voor de gewone huid van mensen met rood of blond haar zinvol is, is een zonbeschermingscrème met hoge factor, minimaal 30+, tegen zowel UV-A als UV-B. Breng dit tussen april en september iedere ochtend in de badkamer aan en herhaal dit tussen de middag.”
Tips
Tip 1: Volgens de regels van het FDA (Food and Drug Administration) moeten de ingrediënten geordend zijn op basis van gewicht. Dus staat ‘aqua’ bovenaan de lijst? Dan weet je dat er veel water in het product zit.
Tip 2: Word je nog steeds niet wijzer? Zoek dan op ‘inci-controle’. Hier kun je de ingrediënten van cosmetica eenvoudig opzoeken en ontcijferen.
Tip 3: Voelt je huid strak na het wassen met een product? Dan weet je dat het te agressief is voor je huid.
Puur natuur
Wil je helemaal puur natuur, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de keukenkastjes te plunderen. Olijfolie (het liefst biologisch) is een wonderbaarlijke goede oogmakeup remover, net zoals kokosolie. Daarnaast maakt het je wimpers ook steviger. Pure amandelolie hydrateert de huid goed, zonder de gevoelige huid te irriteren. Natuurlijk blijft de beste raadgever je huid zelf!