Februari is misschien wel de saaiste maand van het jaar. Erg? Helemaal niet! Elk nadeel heb zijn voordeel. Bombardeer februari tot stiltemaand en laad jezelf op voor een goed begin van de rest van het jaar. En waar kan dat beter dan op de fijnste stilteplekjes van Nederland?
Echt stil is het natuurlijk nooit. Je hoort altijd wel iets, je eigen ademhaling, de wind of het tikken van een klok. Het gaat erom dat het stiller is dan je in het dagelijks leven gewend bent. Geen auto’s die langsrijden op de weg of het geklets van je collega’s, terwijl de radio ook nog aan staat. Even helemaal weg van al die drukte om een momentje voor jezelf te pakken midden in het bos of in een traditionele Ger.
Ssst … op Schiermonnikoog
Stel je voor: je bent aan zee, de wind waait door je haren en het enige dat je hoort zijn vogelgeluiden en het ritmische geluid van golven die op de kust slaan. Je gaat in het zand zitten en doet je ogen dicht om helemaal een te worden met de natuur. Even genieten van het moment. Alleen erover nadenken is al rustgevend. Schiermonnikoog heeft een van de breedste stranden van Europa, maar dat is niet het enige mooie aan het eiland. Van bos en duinen tot het wad, er is een reden dat het Waddengebied op de Werelderfgoedlijst staat én afgelopen jaar is uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland.
Nu denk je misschien eerder aan Texel of Ameland als je aan de Waddeneilanden denkt, maar als je op zoek bent naar rust, is Schiermonnikoog de beste keuze. Het is niet alleen het kleinste eiland van de vijf – met maar één dorp – er rijden ook nog eens weinig auto’s, want die moeten bezoekers achterlaten op het vasteland. Op dat ene dorp na bestaat de rest van het eiland volledig uit natuurgebied. Er zijn veel wandel- en fietspaden, waardoor je bijna overal kunt komen. Sowieso mag je, buiten het broedseizoen, bijna overal op het eiland komen. En zelfs op de drukste dagen zijn er plekken te vinden waar je helemaal alleen kunt zijn.
Logeren bij Hanna in de ger
Heerlijk toch, een lange boswandeling in de winter? Nog fijner is het om daarna op te warmen bij de kachel en te genieten van een warm kopje thee. Op het natuurkampeerterrein van Quadenoord in Renkum kun je na die wandeling in een traditionele Mongoolse ger verblijven. Nooit van gehoord? Eigenlijk is het een heel luxe tent, die meer op een klein huisje lijkt. Het is een rond houten frame met daaroverheen meerdere lagen vilt. Net als bij een geïsoleerd huis blijft daardoor de warme lucht in de winter binnen. In de ger staat een kachel die in no-time de hele ruimte verwarmt en waar je ook op kunt koken. Heel primitief, maar ideaal om uit die dip te komen na de drukke feestdagen. Mocht je denken, wie gaat er nou kamperen in de winter? Koud krijg je het sowieso niet, want er is altijd een voorraad haardhout, kaarsen, dikke dekens en schone lakens. De ger staat midden in het bos en volgens eigenaar Hanna hoor je daar écht geen snelweg. “Iets waar ik heel trots op ben, want die plekjes zijn lastig te vinden in Nederland. Zelfs op het stilste plekje van de Veluwe kun je met een verkeerde wind de A50 horen.” Van de stilte en natuur genieten en toch lekker warm binnen zitten, wat wil je nog meer?
Woestijn zonder warmte
De Sahara, maar dan in ons kleine kikkerlandje. Waar ligt die dan? Nou, gewoon in Noord-Brabant, net tussen Den Bosch en Tilburg. Het gebied is 35 vierkante kilometer groot, en 30 vierkante kilometer daarvan bestaat uit stuifzand. Dit komt niet vaak voor in Nederland en al helemaal niet in Europa. Een unieke plek dus om heen te gaan, om te fietsen, paardrijden of gewoon om lekker te wandelen. In dit natuurgebied vind je niet alleen zandvlaktes en duinen (ja echt, duinen zonder zee!), maar ook heide en bossen. Deze zijn aangelegd om ervoor te zorgen dat het zand niet de bijgelegen dorpen onder stuift. Inmiddels wordt het zandgebied weer kleiner en om dat verder te voorkomen heeft Natuurmonumenten een herstelproject opgezet, zodat wij nog lang van onze ‘Sahara’ kunnen genieten. Omdat de warmte in deze ‘woestijn’ nu ver te zoeken is, is het fijn te weten dat je na je rustgevende wandeling kunt opwarmen met een kop chocolademelk of een lekkere maaltijd in een van de vele restaurantjes bij het park.
Trek je terug in het klooster
In het oude klooster van Dalfsen zijn allang geen nonnen meer te vinden, maar het gebouw zit vol met verwijzingen naar vroeger. Alle slaapkamers zijn bijvoorbeeld vernoemd naar zusters die daar ooit verbleven. De kamers zijn wel wat gemoderniseerd. Je kunt de eerste of tweede verdieping huren – bijvoorbeeld samen met familie of vrienden – en gebruikmaken van de kloostertuin. Er staat zelfs een jacuzzi in de tuin! Het klooster is echt bedoeld om even helemaal tot rust te komen. De omgeving kan daar prima aan bijdragen. Het klooster staat in het Vechtdal, waar je overal de natuur kunt opzoeken, zoals de bossen van Dalfsen.
Dwalen door Dwingelderveld
In Drenthe, in de buurt van Hoogeveen, ligt Nationaal Park Dwingelderveld. Waar eerst heel Drenthe bestond uit heide, is dit tegenwoordig het grootste overgebleven heidegebied. En daar is kortgeleden nog een stuk landbouwgrond aan toegevoegd. Verspreid over het gebied grazen koeien en schapen, zodat de heide mooi open blijft. Je vindt overal plassen en bos. Veel afwisseling dus in dit natuurgebied. Bezoekerscentrum Dwingelderveld is een mooie uitvalsbasis voor je bezoek aan het park; je hebt uitzicht op het landschap en er staat een voedertafel waar vogels af en aan vliegen. In de wintermaanden is het er heerlijk rustig en kun je er in alle stilte genieten van een kop koffie om je bevroren vingers op te warmen.