Ik sport intensief, wel vier keer in de week. Nu voel ik me de laatste tijd erg moe en futloos. Laatst zei iemand tegen mij dat ik misschien een gebrek aan mineraalzouten heb. Hoe kan ik nu meten of ik mineraalzouten tekortkom? En wat doen deze zouten precies?
Jan
Florentine van Vollenhoven, natuurgeneeskundige:
Mineraalzouten zijn de minerale bestanddelen van onze voeding. Ze zijn nodig voor het optimaal functioneren van onze lichaamsprocessen. Mineralen kunnen niet door je lichaam aangemaakt worden en in de behoefte eraan moet dus geheel door de voeding worden voorzien.
Als je gezond en gevarieerd eet, dan hoef je in principe geen tekort aan deze stoffen te ontwikkelen. Toch zijn er bepaalde omstandigheden denkbaar waarbij je lichaam wat extra ondersteuning kan gebruiken. Bijvoorbeeld als ‘gezonde’ voeding niet altijd lukt, als sprake is van langdurige stress of slaapgebrek, bij medicijngebruik, maar juist ook als je intensief sport. Een sporter verbruikt meer voedingstoffen in de energiehuishouding dan een niet-sporter. Futloosheid of vermoeidheid is een van de eerste verschijnselen bij een tekort aan magnesium. Bovendien verliest een sporter zouten zoals magnesium bij het zweten, evenals iemand die regelmatig de sauna bezoekt.
Magnesium zorgt ervoor dat er voldoende energie vrij kan komen en ondersteunt een goede spierwerking door samen te werken met calcium. Bij een tekort aan magnesium kun je als sporter dan ook regelmatig kramp of krampneiging hebben.
Een magnesiumtekort is niet makkelijk te meten – het meten van de bloedwaarde is niet betrouwbaar. Een 24-uursurinetest geeft waarschijnlijk de meest nauwkeurige meting, maar is in de praktijk lastig uitvoerbaar. U kunt uw magnesiumstatus ook testen door een supplement te nemen van een magnesiumcitraatverbinding (400 mg als dagdosering). Als er dan diarree en/of buikpijn ontstaat, weet u dat er waarschijnlijk geen sprake is van een tekort en dat uw cellen goed verzadigd zijn.
In voeding is magnesium met name te vinden in noten en zaden, groene bladgroenten, (gedroogde) vijgen, volkorenproducten en avocado. In het algemeen zorgt een multivitaminen- en mineralenpreparaat ervoor dat het verhoogd verbruik van de voedingstoffen door de verhoogde inspanningen weer kan worden gecompenseerd.