Veel mensen hebben galstenen maar weten het niet. De galsteen ligt rustig in de galblaas. Pas als zo’n steen in de galgang schiet of de uitgang van de galblaas afsluit, wordt het pijnlijk. Vaak zijn de verschijnselen die wijzen op een galsteen niet zo duidelijk. Er is bijvoorbeeld een zeurende pijn onder het borstbeen of onder de rechter ribbenboog.
De pijn door een galsteen kan zeer hevig zijn, leiden tot braken, geel zien of zorgen voor flauwvallen. Raadpleeg in die gevallen altijd een arts. Bij een galsteen wordt vet eten slecht verdragen en na de maaltijden heb je last van oprispingen en misselijkheid. Waardoor galstenen ontstaan, is niet exact duidelijk. Wel zijn er factoren die de kans op galstenen vergroten. Galstenen bestaan voor het grootste deel uit cholesterol. Als er te veel cholesterol in de galvloeistof aanwezig is, kunnen zich kristallen vormen. Kleine kristallen veroorzaken weinig last, maar ze kunnen aangroeien tot flinke stenen die enkele centimeters dik zijn. Andere oorzaken: overgewicht, slikken van de pil, zwangerschap en weinig lichaamsbeweging. Streef naar een gezond lichaamsgewicht, maar val niet te rigoureus af. Dit kan juist de vorming van galstenen bevorderen.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Calciumrijke voeding, denk aan zuivelproducten maar ook aan boerenkool, amandelen en vijgen.
- Vis. Zet één of twee keer per week vis op het menu, dit zorgt voor een goede galafvoer.
- Ontdek door welke producten je last krijgt, door bijvoorbeeld een eetdagboek bij te houden en vermijd vervolgens deze voedingsmiddelen.
- Kies voor vezelrijke producten. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking.
- Eet weinig geraffineerde suikers, dit maakt de kans op galstenen kleiner.