Deze pittige (winter)thee is mijn aanrader: Kook water en schil en rasp verse gemberwortel. Laat het water even rusten. Doe drie theelepels geraspte gember in een pan, giet daar 500 milliliter gekookt water bij en laat dat weer even rusten. Even zeven en in een kan gieten. Lekker met een eetlepel honing (liefst biologische) en twee eetlepels vers geperste citroen.
Deze thee drink ik dagelijks. Goed voor mijn weerstand, verzachtend voor de keel en het helpt ook bij griep. Maar het belangrijkst: het heeft me enorm geholpen bij een gewrichtsontsteking. De acute, ernstige ontsteking werd eerst behandeld met antibiotica en ontstekingsremmers, maar nu houd ik het met natuurlijke alternatieven (Atrosan forte, Alchemilla) én deze gemberthee ook onder controle.
Conny Matheussen, België
Gember wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese-, Arabische- en Indiase geneeskunde toegepast vanwege zijn pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Ook bij gewrichtspijnen. In recent Deens onderzoek kregen mensen met chronische pijn dagelijks een tot twee gram gemberpoeder. Na drie maanden klaagden de mensen met reumatische artritis minder over pijn, zwelling en stijfheid. Ook degenen met spieraandoeningen voelden minder pijn. De stoffen in gember die werkzaam zijn: gingerol (verwarmend en pijn verdovend) en shogaol (pijnstillend bij ontstekingen).