Gezond eten, is niet zo ingewikkeld. Zo bevat het meeste gezonde eten geen etiket. En als er een etiket op zit, staan daar heel weinig woorden op. Zie zit op een kant-en-klare pizza een etiket met 18 ingrediënten (en heel veel onherkenbare woorden!). Op je zak appels staat alleen: appels. En zo simpel is het eigenlijk. Gezond eten heeft geen etiket, maar wel veel inhoud.
Maar toch wil iedereen weten waarom gezond eten gezond is. In een sinaasappel zit vitamine C, dat is goed is voor je weerstand. Maar welke vetten zitten in boter? En waar zijn die goed voor? En vezels zijn goed, maar zit in broccoli vezels? Of zitten vezels alleen in ontbijtkoek? Een etiket voor ‘echt’ eten zou feitelijk ook best handig zijn.
Wie gezonde voeding wil gebruiken om gezond te zijn en gezond te blijven, moet starten met weten wat er in je voeding zit én waarvoor het dient. Wat zit er in je appel en je ei? We geven je in dit hoofdstuk de etiketten van echt eten.
Waaruit bestaat echt eten?
1. Brandstof
De werking van voedsel is goed te vergelijken met benzine in een automotor. De motor werkt alleen goed op de juiste brandstof. Met diesel doet een benzineauto niets en gaat hij zelfs kapot. Ook ons lichaam protesteert als het de verkeerde brandstof krijgt (of helemaal geen brandstof). In dat opzicht is het logisch altijd te kiezen voor goede voeding.
De belangrijkste brandstofbron voor het lichaam zijn koolhydraten. Brood, fruit, peulvruchten en aardappelen zijn rijk aan koolhydraten.
2. Bouwstof
De huid, de organen en de spieren bestaan allemaal uit eiwitten. Om al die weefsels via celvernieuwing te onderhouden heeft het lichaam continu eiwitten als bouwstof nodig. De basisstof eiwit wordt door het lichaam afgebroken tot aminozuren. Uit die aminozuren worden vervolgens weer lichaamseiwitten opgebouwd. Door eiwitten (ook wel proteïnen genoemd) te eten, wordt deze lichaamsfunctie gevoed.
Ei, zuivel, vis, vlees, soja, peulvruchten en noten bevatten veel bouwstoffen.
3. Beschermende stoffen
Voeding levert ook stoffen die helpen gezond te blijven; vitaminen en mineralen. Deze beschermende stoffen zitten in het hele spectrum van onze dagelijkse voeding. Zo zit vitamine B12 louter in dierlijke producten (vlees, vette vis, ei en zuivel). Vitamine C zit vooral in fruit en groente. Een aardappel is rijk aan kalium, in een banaan zit magnesium, in peulvruchten ijzer en vitamine E in oliën. De voorbeelden laten zien hoe belangrijk het is om gevarieerd eten; een sinaasappel is niet gezonder dan broccoli, ze bevatten allebei andere beschermende stoffen.