Een perfect leven klinkt begeerlijk, en ziet er misschien nog begeerlijker uit. Maar het leven is gewoon niet perfect. Sorry! Het leven bestaat uit problemen oplossen. Het leven is het gat in je panty waarover je snel je rokje moffelt. Het draait niet om die gaten, maar om het rokje. gezondNU presenteert 20 oplossingen voor meer geluk, plezier en blijdschap.
Smeren maar!
Avocado is werkelijk de favoriet op elke fruitschaal. Niet gek, want deze vrucht (ja het is een vrucht!) is vezel- en eiwitrijk en een bron van vitaminen. Heb je avocado over na het broodbeleg – smeer meer! Prak het tot een gladde massa en voor een fijn masker. Smeer het over je huid en laat het ongeveer tien tot vijftien minuten intrekken.
Denk jezelf een ommetje
Jezelf de grond in piekeren, dat kan iedereen. Sorry. Omdenken is een kunstvorm op zich. Probeer het elke dag opnieuw en plak de beste quotes op je spiegel, of stop ze in je portemonnee. ‘Een elftal kan fouten maken, maar toch de wedstrijd winnen’ – te cliché voor jou. Zoek verder naar die omdenkspreuk die voor jou werkt. Moeilijke periode? ‘Als je iets boven je hoofd groeit, groei dan mee!’
Gun jezelf de nacht
Eigenlijk is complete duisternis het best voor een diepe nachtrust. Al het extra licht, beïnvloedt de melatoninespiegel en stoort je slaap. Dat geldt voor het stadslicht dat ’s nachts naar binnen schijnt, maar ook voor het licht van je wekkerradio. Blauw licht uit de laptop en televisie is een echte wake-up call, vermijdt dat soweso. Maar zet geel licht lekker uit.
Lang tafelen
Een valkuil voor veel mensen: snel eten. Niet handig voor je spijsvertering, niet gezellig voor je disgenoten en al helemaal niet leuk voor degene die gekookt heeft. Soms duurt de afwas langer dan het eten. Wen jezelf aan om minsten een halfuur langer aan tafel te zitten. Ideaal om je eten te rekken is te starten met een soep. Nog gezond ook!
Brood voor luiaards
Je bloedsuikerspiegel wordt echt het gelukkigst van trage, langzame en koolhydraten. Als je bloedsuikerspiegel minder piekt, lift je humeur automatisch mee. Dus kies haver, sesampasta en peulvruchten.
Loop en praat
We betalen voor de sportschool, praten daar met niemand, liggen daarna op de bank om bij te komen en hebben de volgende dag spierpijn. Iets gaat mis … maar wat? Nou ja, dat dus. Vergeet die sportschool en doe ouderwets: wandel met elkaar. Samen lopen en kletsen, klinkt natuurlijk supertuttig. Maar doe het eens en ervaar het effect. Wandel met je collega’s tussen de middag, loop met je kind naar de winkel en ga op zaterdag eens lopend naar de stad (koffie met appeltaart in een cafeetje en dan weer terug). Samen lopen zorgt voor een goed gesprek, je neus ziet de zon en je bloedcirculatie draait op volle toeren. En dat abonnement op de sportschool – opzeggen!
5x direct geluk
- Luister naar vrolijke muziek
- Schrijf voor het slapengaan drie dingen op waarvoor je dankbaar bent
- Verricht een goede daad: ruim zwerfafval op of stuur een brief naar een vriend
- Plan een leuke dag: een dagje sauna of in bad met je partner
- Maak iemand aan het lachen.
Dit maakt me blij
Urenlange zelfreflectie, graven bij een deskundige naar de oorsprong van je faalangst, of piekeren over je eigen gedachtes… het blijkt allemaal weinig te helpen als het gaat om het krijgen van meer geluk. Iemand die veel aan zelfreflectie doet, blijkt niet gelukkiger te zijn dan de mensen die niet zo vaak diep nadenken over hun eigen gevoelens en gedachten. Best vreemd, want juist bewustwording van je eigen drijfveren is de kurk waar psychotherapie en psychoanalyse op drijft. Wat wel? Doe dingen waar je blij van wordt. Hoe blijer je zelf bent, hoe meer weerbaar je bent. Waar word je blij van? Doe het!
Slaap!
Gemiddeld slapen we zeven uur, maar dit mogen er best acht zijn. Een uur meer lijkt niet veel, maar te weinig slaap leidt tot verminderde prestaties op de korte termijn en een verminderde weerstand op de lange termijn. Hierdoor word je gevoeliger voor bijvoorbeeld een verkoudheid of griep. Langer slapen zorgt voor betere prestaties. Wil je langer slapen per nacht, bouw dit dan geleidelijk op. Ga elke avond vijf minuten eerder naar bed. In minder dan twee weken ga je dan al een uur eerder naar bed.
Geld uitgeven maakt gelukkig
Leef je nog steeds met het idee dat geld gelukkig maakt? Fout. Wie meer geld heeft, kan inderdaad meer spullen kopen en een groter huis. En juist dat hebben we als bevolking en masse gedaan: we wonen in grotere huizen, hebben (veel!) meer spullen en ons besteedbaar inkomen is enorm toegenomen. Toch wijzen geluksstudies uit dat we niet gelukkiger zijn geworden. Geld maakt niet per se gelukkig, en ook niet per se ongelukkig. Wat dan wel? Egoïstisch! Mensen met meer geld, geven meer geld uit aan zichzelf dan mensen zonder veel geld. En juist dát maakt ze minder gelukkig … Uit sociaalwetenschappelijk onderzoek blijkt dat als mensen geld uitgeven aan anderen, daar gelukkig van worden. Een uitgave aan een ander, geeft dus een groter rendement dan een uitgave aan jezelf. Geld maakt niet gelukkig, geld verkeerd uitgeven wel.
Praat met elkaar
Waar iedereen van opknapt, is een goed gesprek. Maar hoe voer je dat, met een kind dat boven zijn smartphone hangt, met die collega die zijn ogen op zijn beeldscherm heeft, met die dochter die nooit tijd heeft? Een echt gesprek start met echte vragen. Dat zijn vragen:
- waarbij je geïnteresseerd bent in het antwoord, niet omdat je je eigen verhaal hierover kwijt wil
- waarop je niet zelf al het antwoord weet
- waarop het antwoord niet goed of fout is
- die onderzoekend zijn en niet verwijtend
- waarbij een ander bij zichzelf te rade moet gaan (wat vind ik?, wat wil ik?)
- die niet met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden zijn, maar waar een verhaal achter zit.
Minder!
De woorden prijsverdubbelaars, vette bonussen en ‘dikke’ bankrekening worden uitgesproken alsof het ons automatisch blij maakt. Maar juist minimalisme is de trend omdat. Social media (veel!), spullen (veel!) en een agenda (vol!) zijn alles bij elkaar maar één ding: Een Bak Vol Met Prikkels. Ons brein is helemaal niet gemaakt voor al die prikkels. Of het nu Marie Kondo is of een tiny house; beiden draaien om minder. Minder spullen, minder gedoe, minder bezit. Er zijn allerlei manieren om te minimaliseren. De een vindt het in minder werken, de ander in kleiner wonen. Geen mens is gemiddeld en dat is voor minder niet anders. Minder op jouw manier dus!
Eet pure chocolade
- een goede bron van magnesium
- beschermt vanwege de antixodianten
- werkt ontspannend en rustgevend
Sssstttt!
We hebben niet veel ruimte of tijd voor stilte in ons leven. Alleen door af en toe stilte, ervaar je emoties beter. Die emoties mogen er zijn, hoeven niet weg en zijn niet stom!
Niet praten maar doen
In therapieland is er een verschuiving van praten naar doen. Natuurlijk is praten belangrijk om zelfinzicht te ontwikkelen. Maar veel behandelaars verwachten meer van je. Actie! Zij vinden dat je je nieuwe inzichten vooral in de praktijk moet toetsen, zodat je nieuwe ervaringen creëert die je zelfvertrouwen, motivatie en zelfredzaamheid vergroten.