In een land waar eten in overvloed is, en ongezond eten overal wordt aangeboden, is slank blijven voor bijna iedereen een issue. Zo heeft in Nederland maar liefst de helft van alle mannen en veertig procent van alle vrouwen overgewicht. Ook het aantal kinderen dat te dik is stijgt. Zo is van de vijfjarige jongens tien procent te zwaar en van de vijfjarige meisjes bijna vijftien procent.
Overgewicht vergoot het risico voor allerlei gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk dit te voorkomen. Maar hoe weet je wat een gezond gewicht is? En hoe je ondersteun je dat met gezond eten?
Rigoureus afvallen werkt averechts als je gewicht wil verliezen. Als je door lijnen gewicht hebt verloren, komt je stofwisseling in rust op een lager pitje te staan en blijft het ook op die lagere stand, ook als je weer gewoon gaat eten. Er ontstaat een mismatch tussen wat je eet en wat je lichaam aan energie verbrandt. Daardoor zitten die kilo’s er zo weer aan, plus vaak nog wat extra. Bovendien neemt door het lijnen je eetlust toe.
Boodschappenlijst voor een gezond gewicht
Het bereiken of behouden van een gezond gewicht komt vooral neer op een gezonde leefstijl. Wat we eten, moet gelijk staan aan de energie die we verbruiken. Iets minder eten en iets meer bewegen, is een goede start om een gezond gewicht te bereiken. Deze voedingsmiddelen helpen daarbij:
- Vezelrijke producten. Hoe langer je een verzadigd gevoel hebt, hoe minder snel je trek hebt. Vezelrijke producten zorgen hiervoor. Denk aan groente, fruit, aardappelen, noten en volkorenbrood.
- Gezonde vetten. Van het woord ‘vet’ hoef je niet te schrikken er zijn namelijk ook genoeg gezonde vetten die het lichaam nodig heeft. Denk aan zalm, avocado’s, noten, zaden en kokos.
- Groente. Het belangrijkste onderdeel van je maaltijd hoort groente te zijn, maak hier daarom een gezonde gewoonte van. Vul je bord vooral met groene groente, aangevuld met groenten in de kleur rood, geel en oranje.
- Granen. Het geeft veel energie en je kunt er eindeloos mee variëren: graan! Kies voor de volkorenvariant. Zoals: eenkoorn, fonio, freekeh, canihua, farro en volkorenrijst.
- Proteïne. Door te kiezen voor eten dat rijk is aan proteïne blijft een hongergevoel lang weg. Haal het uit tempé, tofu, bonen, eieren en vis.
- Fruit. Rijk aan aan vezels en een gezonde snack vol vitaminen.
Dit mag van je boodschappenlijst af
- Light-producten Als je naar de calorieën kijkt, lijkt het een verstandige keus. Maar het bevat meer e-nummers en versterkt de drang naar zoetigheid. Hierdoor heb je sneller een hongergevoel en ga je uiteindelijk meer eten.
- Kant-en-klaar Zelf een pastasaus of koekjes maken is (bijna) altijd gezonder. Je kunt het namelijk zo gezond maken als je zelf wilt en het bevat geen toevoegingen, zoals e-nummers, veel zout en suiker. Kies daarom niet voor kant-en-klaar, maar maak het zelf.
- Alcohol Drink alcohol met mate. Zonder dat je doorhebt, krijg je alcoholische dranken veel calorieën binnen.
- Sappen Vruchtensappen, zoals druivensap en appelsap, zijn onverwachte suikerbommen. Drink liever water of thee.
- Suiker Bijna alles bevat toegevoegde suiker, van frisdranken tot koekjes, terwijl het een bekende dikmaker is. Bestudeer het etiket in de supermarkt daarom kritisch en probeer toegevoegde suikers te vermijden.