Wie: Ieteke Schouten (31), hoofd Community bij Peerby: een website en een app waarmee je spullen kunt lenen van je buren. Peerby.nl
Sporten, gezond koken of tuinieren: bij een gezonde levensstijl komen nogal wat benodigdheden kijken. Ieteke Schouten leent van alles via Peerby. En ze werkt er ook. “Het is fijn als je kunt rekenen op een buurtgenoot.”
“Bij gezond leven denk ik aan: geestelijk en lichamelijk in balans zijn. Daarvoor is het belangrijk dat je je prettig en veilig voelt in je huis en in de omgeving waar je woont. Maar in deze tijd kennen we onze buren vaak niet. Familie en vrienden hebben we genoeg, alleen wonen die meestal niet om de hoek. Toch speelt je dagelijkse leven zich in je eigen buurt af. Hier liggen je directe behoeften. En als je snel hulp nodig hebt, is die verre vriend nooit op tijd. Dan is het fijn om te kunnen rekenen op een buurtgenoot. Iemand die direct voor je klaar staat als de nood aan de man is.”
Drempel lager
“Voor een gezonde levensstijl heb je best wat spullen nodig: speciale keukenmachines, tuingereedschap of materialen voor je fiets. Via Peerby kun je dingen lenen van mensen in de buurt die ook openstaan voor contact. Zo verlagen we de drempel om bij onbekenden aan te bellen en met hen kennis te maken. Delen maakt gelukkig en draagt dus bij aan de sociale en fysieke gezondheid van jou en je buren. Het helpt daarnaast de gezondheid van onze planeet te verbeteren. Minder kopen betekent minder uitstoot van schadelijke stoffen. Hele buurten worden gezonder door simpelweg spullen van elkaar te lenen.”
Pastamachine
“Zelf leen ik ook veel, vooral toen ik een jaar geleden verhuisde. Ik kende niemand in mijn nieuwe wijk en het leek me een wat onpersoonlijke bedoening. Door spullen te lenen veranderde dat en voel ik me nu erg thuis in mijn buurtje. Laatst leende ik een spakenspanner voor mijn fiets en soms leen ik een grote pan of een pastamachine als ik voor vrienden kook. Reizen is voor mij een manier om geestelijk weer in balans te komen. Daarom leen ik ook reisboeken of een rolkoffer. Andersom leen ik mijn auto of kampeerspullen weer uit. Ik kijk nu anders tegen spullen aan: is het écht nodig om iets te kopen, of gebruik ik het één keer en staat het daarna te verstoffen? Gezond leven hoeft niet duur te zijn, als je maar slim omgaat met wat er beschikbaar is.”