In de gezondNU-nieuwsbrief las ik over gezonde frieten. Voor mij is er maar één beste bak- en frituurvet: kokosolie. Het heeft vele voordelen boven alle andere soorten olie, omdat het geen transvetzuren bevat en dus hele hoge temperaturen aankan zonder dat er schadelijke vetten ontstaan. Dat kan je niet zeggen van andere oliën. Nadeel: kokos kost wel meer. Voor twee liter betaal ik bijna twintig euro (tegen het goedkopere – ongezonde – vet van twee tot zeven euro voor twee liter). Maar: mijn frietjes smaken heerlijk. ik wil niet anders meer.
Sandra Wijkhuisen
Geen enkele olie bevat transvetzuren, dus kokosolie ook niet. En het is inderdaad prima frituurvet. Diëtist Henny de Lint zei hierover in een eerdere gezondNU: “Kokosolie is goed bestand is tegen hoge verhitting zoals bij wokken, grillen en frituren. In de frituurpan kan kokosolie vaker worden verhit dan de meeste andere frituuroliën (wel zeven na gebruik). Frituren in kokosolie is vooral geschikt voor warme gerechten zoals friet. Afgekoelde gefrituurde producten zullen wat wit uitslaan omdat kokosolie bij kamertemperatuur stolt. Gebruik naast de olie ook andere vetbronnen voor de noodzakelijke onverzadigde vetzuren (omega-3 en omega-6).”