Op veel ingrediëntenlijsten kom ik gistextract tegen. Blijkbaar wordt gistextract toegevoegd voor de smaak. Is dat wel gezond?
Rosa H.
Florentine van Vollenhoven, natuurgeneeskundige:
Gistextract wordt inderdaad toegevoegd om voedingsmiddelen een hartige smaak te geven. De smaak van gistextract wordt ook wel ‘umami’ genoemd. Umami is een van oorsprong Japans woord dat ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’ betekent en is een van de vijf basissmaken, samen met zout, zoet, zuur en bitter.
Gistextract wordt verkregen via een natuurlijk proces, waarbij uit verse gist een extract met een bouillonachtige smaak verkregen wordt. De gisteiwitten worden hierbij door enzymen, die van nature voorkomen in de gist, afgebroken tot aminozuren. Eén van die aminozuren is glutaminezuur. Glutaminezuur komt van nature voor in eiwitrijk voedsel. In een liter melk zit bijvoorbeeld zo’n drie tot vier gram glutaminezuur. Het is voor ons lichaam een belangrijk aminozuur. Naast glutaminezuur bevat gistextract nog andere natuurlijke stoffen zoals B-vitamines en een aantal mineralen.
Gistextract wordt vaak verward met de smaakversterker E621, oftewel mononatriumglutamaat. Dit is echter een zout van glutaminezuur. E621 is niet toegestaan in biologische producten, het natuurlijke gistextract wel.