Buiten de deur eten is altijd feest, maar het wordt nog leuker als je daarmee iets goeds doet. Op deze adresjes zit dat wel snor. Wie hier eet, steunt mensen die het minder hebben, ontziet de planeet en draagt bij aan dierenwelzijn. Kies maar uit en daar ga je!
Groningen (en andere steden)
Goededoelenrestaurant
Studenten en eten koken zijn niet altijd een succesvolle combinatie, maar wel bij Happietaria! Op 20 november opent dit tijdelijke restaurant voor de 20e keer haar deuren in Groningen. Het hele restaurant wordt gerund door studenten op vrijwillige basis. De volledige opbrengst gaat naar goede doelen. Wat die goede doelen dit jaar zijn, kun je op hun website lezen. Happietaria Groningen is tot en met 18 december geopend. Neem wel een gevulde portemonnee mee, want je kunt er alleen contant betalen.
Happietaria, Hereweg 1, Groningen – happietariagroningen.nl
Amsterdam
Soep voor soep
Volgens de Verenigde Naties verdwijnt een derde van al het geproduceerde voedsel in de vuilnisbak. Zo gooien wij Nederlanders met zijn allen dagelijks alleen al zo’n tien miljoen boterhammen weg. Extra schrijnend als je bedenkt dat in datzelfde Nederland zo’n 85 duizend mensen aankloppen bij de Voedselbank voor eten. Soeprestaurant Soupalicious koppelde deze twee feiten en bedacht Souprise: een soep die ze maken van reststromen voedsel die anders worden doorgedraaid. Bestel jij een kopje soep bij Soupalicious, dan bekostig je tegelijkertijd een kopje Souprise die daardoor gratis kan worden uitgedeeld aan cliënten van de Voedselbank.
Soupalicious, Arlandaweg 98, Amsterdam – soupalicious.nl
Delft
Zalige salades
Elke zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig een saladebar. Ook Delft telt er nu één: HAKA. In juni opende deze saladebar dankzij een crowdfundingsactie, waarbij binnen 48 uur 50 duizend euro werd opgehaald, zijn deuren. De hele menukaart is gluten-, lactose- en geraffineerde suikervrij en halal. Stel er zelf je ultieme salade samen of vertrouw op de chef door een complete maaltijdsalade te kiezen. Wat te denken van een salade van maïs-broccoliburgertjes, spinazie, avocado, rode quinoa, kikkererwten, bruine linzen, zoete aardappel, pompoenpitten, aubergine-hummus en oregano-knoflookdressing? Wow!
HAKA, Oude Langendijk 6, Delft –thehaka.nl
Rotterdam
Festival Rauwkost
Op 3 en 4 oktober kunnen je smaakpapillen overuren draaien tijdens het culinaire festival Rauwkost Rotterdam. Te midden van publiek bereiden twaalf topchefkoks kleine gerechtjes die laten zien waar zij voor staan. Naast de kokende koks ontmoet je er producenten van streekproducten, vergaap je je aan acrobatische hoogstandjes, kun je deelnemen aan workshops en proeverijen, luisteren naar lezingen en meedeinen op muziek. Alle gerechtjes kosten tussen de € 3,- en € 7,50. Op zaterdagavond is er feest om alle calorieën er weer af te dansen.
Kijk op de site voor locatie en tijden: facebook.com/rauwkostrotterdam
Nijkerk
Sociaal restaurant
Aan de rand van het centrum van het leuke stadje Nijkerk kun je je in de watten laten leggen bij Prins Heerlijk. De medewerkers van dit leuke restaurant hebben een verstandelijke handicap, maar dat belet ze absoluut niet om de mooiste gerechten uit de keuken te toveren. Chefkok Ronald van Panhuis: “Ik ben enorm trots op mijn jongens in de keuken. We maken hier alles vers en gebruiken geen zakjes en pakjes. Als het even kan, kopen we de ingrediënten in de regio.”
Voor € 17,50 kun je een voor-, hoofd- en nagerecht van de kaart kiezen, die in de meeste gevallen met een grote lach aan je tafel worden gebracht.
Prins Heerlijk, Oranjelaan 56, Nijkerk – prinsheerlijknijkerk.nl
Den Haag en Amsterdam
Eten en weten
Het Food Filmfestival On Tour maakt van complexe materie licht verteerbare kost. Tijdens een avondvullend programma krijg je een film, een talkshow en eten voorgeschoteld die op een inspirerende wijze gaan over de problematiek van het huidige voedselsysteem. Het eten wordt bereidt door regionale chefs die koken met lokale producten. Iedere editie van het Food Filmfestival On Tour heeft een thema.
31 oktober, Den Haag: thema vis
26 november, Amsterdam: thema vlees
Kijk voor locaties en tijden op foodfilmfestival.nl
Eindhoven
Markt met meerwaarde
Elke 3e zondag van de maand vind je in Eindhoven de Feelgood Market. Een bruisende markt vol design, vintagekleding en meubels, sieraden, kindervermaak, maar bovenal veel en lekker eerlijk eten, meestal aangeboden door de maker zelf. Daarnaast kun je er ook live muziek, workshops, dans en theater vinden.
18 oktober 2015, tussen 12.00 en 18.00, Klokgebouw/Ketelhuisplein, Strijp-S, Eindhoven – feelgoodmarket.nl
Veenhuizen
Culinair erfgoed
Zo’n tweehonderd jaar geleden stuurde de Maatschappij van Weldadigheid arme sloebers uit de stad naar een van de koloniën (Frederiksoord, Wilhelminaoord, Ommerschans, Wortel en Merksplas (België) en natuurlijk het Drentse Veenhuizen) om ze te heropvoeden. Zo werd de armoede in de grote steden aangepakt en kregen mensen de kans een nieuw leven op te bouwen. Iets wat niet altijd lukte overigens … Bezoek je Veenhuizen, dan mag je hotelrestaurant Bitter en Zoet niet missen. Omdat vroeger de kolonie in hoge mate zelfvoorzienend was – ieder huis had een eigen moestuin – kweekt de kok hier zijn eigen fruit en groente op biologische wijze: zonder kunstmest en gifstoffen.
Hotelrestaurant Bitter en Zoet, Hospitaallaan 16, Veenhuizen – bitterenzoet.nl
Amsterdam
Gek van eten
‘Je moet wel gek zijn, als je hier niet gaat eten’, luidt de slogan van restaurant Freud. Het restaurant biedt mensen met een psychiatrische stoornis of verslavingsproblematiek zinvol werk en een opleiding. Zij koken, bedienen, doen de inkoop en de administratie, en werken op deze manier hard aan hun toekomst. Ook fijn: er wordt uitsluitend met scharrelvlees en verantwoorde vis gewerkt en zo veel mogelijk voor biologische groenten gekozen.
Restaurant Freud, Spaarndammerstraat 424, Amsterdam – restaurantfreud.nl
Haarlem
Verscholen lunchroom
Wanneer je de deur van De wereld van Jansje opent, denk je een cadeauwinkel binnen te stappen. Maar loop je door deze winkel vol bijzondere fairtradeproducten uit alle werelddelen, dan kom je in de verborgen lunchroom terecht waar je biologisch kunt lunchen. Alles wordt vers gemaakt, van de citroentaart en salades tot de soepjes. Veel van de gerechten kun je ook vegetarisch, veganistisch en glutenvrij krijgen. Naast de winkel en de lunchroom van Jansje bevindt zich De Gang, een bijzondere foto-expositieruimte die gratis toegankelijk is tijdens winkeltijden.
De wereld van Jansje, Grote Houtstraat 45, Haarlem – jansje.nl
Groningen
Geen zak aan
Eigenlijk is het van de gekke: elk product dat je bij een normale super koopt, is verpakt in een zakje, doosje, blikje of fles, terwijl iedereen thuis potten, bakjes en zakken in de kast heeft liggen. Opgeweckt Noord is de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland waar je gewoon je bakjes van huis meeneemt om ze ter plekke te vullen met groente, fruit, noten, muesli, sappen, kaas, enzovoort. Zelfs in de lunchroom wordt het meenemen van je eigen bord en beker beloond met een korting!
Opgeweckt Noord, Astraat 16, Groningen – opgewecktnoord.nl
Door heel NL
Boerenmarkten
Door heel Nederland zijn ze te vinden: biologische boerenmarkten waar je de mooiste ingrediënten kunt kopen om zelf als een chefkok aan de slag te gaan. Zo eet je thuis minstens zo lekker en verantwoord als in een restaurant en draag je bij aan het behoud van een gezond platteland:
– Dinsdag, Veemarktstraat, Breda
– Woensdag, Aalmarkt, Leiden
– Vrijdag, Marktplein, Emmen
– Vrijdag, Eemplein, Amersfoort
– Vrijdag, Melkmarkt, Zwolle
– Zaterdag, Noordermarkt aan de voet van de Noorderkerk, Amsterdam
– Zaterdag, Kemphaanpad, Almere
– Zaterdag, Nieuwe huizen, Assen
Zie voor meer boerenmarkten: puuruiteten.nl
Egmond aan Zee
Wind, water en het goede leven
Als een restaurant pizza met een bodem van quinoa op de kaart heeft staan, weet je genoeg: hier zit het wel snor met gezond eten. Restaurant Natuurlijk is zo’n restaurant, met nog veel meer pluspunten. Het ligt vlak bij de zee, half in het duin. Het biedt veel vertier voor kinderen. En in de keuken spelen groenten en duurzame en diervriendelijke ingrediënten de hoofdrol.
Restaurant Natuurlijk, Dr. Wiardi Beckmanlaan 8, Egmond aan Zee, natuurlijk-egmond.nl