Goudsbloem tegen eczeem
Als knaloranje zonnetjes schijnen ze je deze maand tegemoet: goudsbloemen. Met de bloemblaadjes maak je je eigen calendulazalf of fleur je een pan rijst op.
Goudsbloementhee voor je mond
Een kopje goudsbloemthee kan verzachten bij tandvleesontstekingen, aften, keelpijn, maagproblemen en kan helpen je menstruatie op gang te brengen. Ingewikkeld is het niet om te maken. Je neemt een handvol bloemblaadjes en giet daar kokend water overheen. Laat de thee vijf minuten trekken. Verwijder dan de bloemblaadjes met een fijne zeef en drinken maar. Drink geen goudsbloemthee tijdens je zwangerschap, want goudsbloem stimuleert weeën.
In de keuken
Als je goudsbloempjes fijnsnijdt en door de rijst roert, krijgt die een mooie geeloranje kleur. Je kunt de bloemblaadjes ook gebruiken om boter, roerei, of aardappelpuree mee te kleuren. De bloemblaadjes zijn eetbaar en geven naast een mooi accent aan groene salades ook een piepklein vleugje bitter mee qua smaakbeleving. Gedroogd of vers kun je ze ook in soep verwerken. Voeg de bloemen pas op het laatste toe, dan blijven ze het mooist. Heb je wat over? Bewaar ze in de koelkast en was ze pas vlak voor gebruik.
DIY-huidzalf
Neem een goed afsluitbare glazen pot, leg daarin een bodempje goudsbloemen. Overgiet ze met plantaardige olie en laat de pot twee weken in de zon op je vensterbank staat. Draai elke dag de pot over ondersteboven en keer hem om, zodat de andere zijde licht kan vangen. Na twee weken filter je de olie met een kaasdoek. Giet hem over in een donkere pot en bewaren op een donkere plek. De olie kun je zo smeren of gebruiken als basis voor zalf. In dat geval doe je er bijenwas bij. Voor 100 mililiter goudsbloemolie heb je 15 tot 20 gram bijenwas nodig. Je verwarmt de olie au bain-marie en lost daarin beetje bij beetje bijenswas op. Test tussendoor of de zalf de juiste dikte heeft door een druppel op je aanrechtblad te laten stollen. Giet de zalf over in een goed afsluitbare pot. Zo is die ongeveer een jaar houdbaar.
Eerste hulp bij
- schaaf- en brandwonden
- insectenbeten
- blaren
- rimpels
- zonnebrand
- schimmelinfecties
- wratten
- spataderen
- helen van wonden
- kloven
- eczeem
- puistjes
- jeuk
- luieruitslag
- psoriasis
- kleine huidontstekingen
- ouderdomsvlekken
Vangplant!
Met goedsbloemem in je tuin doe je andere planten een plezier. Luizen en andere plantenplagers gaan liever voor de goudsbloem dan voor je komkommer, tomaat of rozen. Zeker in je moestuin groeien planten daardoor beter en dat komt je oogst ten goede. Bovendien trekt de felle kleur veel insecten aan die ook wel van luizen houden, zoals lieveheersbeestjes. Daarnaast zijn ook vlinders en bijen dol op goudsbloem. Mieren houd je daarentegen op afstand.
Goudsbloemen schijnen de spijsvertering te ondersteunen en je lever en gal goed te doen.
Kleine boomerangs
Goudsbloem is eenjarig, maar de kans is groot dat de plant zichzelf vermeerdert. Als je zelf goudsbloem wilt zaaien, is dat supersimpel. De zaadjes zijn goed herkenbaar, ze lijken op kleine boomerangs. Je maakt de grond wat los met een harkje, legt de zaden erin en bedekt ze onder een klein laagje aarde. Veel water hoef je ze niet te geven: goudsbloemen houden niet van te vochtige grond.
Bloemen voor je huid
Goudsbloemen doen je huid goed. Enerzijds is hun effect puur cosmetisch (rimpels, ouderdomsvlekken), anderzijds helpen goudsbloemen ook wonden te genezen. Ze stimuleren de doorbloeding, werken antiseptisch, herstellen weefsels, verzachten pijn en kunnen ontstekingen voorkomen. Daardoor verminderen ze littekenvorming.
Oogsttijd
Zodra de bloemknopjes opengaan in mei, kun je ze oogsten. De bloemen kun je vers gebruiken, maar ook laten drogen. Gedroogd is de werking iets sterker. De jonge blaadjes zijn net als de bloemen eetbaar en kun je fijnsnijden en verwerken in gerechten.