• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Griep

Soms zeggen we dat we een griepje onder de leden hebben, terwijl we alleen verkouden zijn, of slapjes. Maar een beetje verkouden zijn en een lamlendig gevoel hebben, is nog niet hetzelfde als griep. Een echte griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en geeft een langdurig ziek en beroerd gevoel, met hoofdpijn, neusverkoudheid, keelpijn en spierpijn. Soms is er hoge koorts met rillingen.

Het influenzavirus is een acute infectie en zeer besmettelijk. Daarom komt griep meestal in golven: hele groepen krijgen het tegelijk. De periode dat we na een besmetting ziek worden, is ongeveer een tot drie dagen.

Griep beschadigt de slijmvliezen van de luchtwegen, waardoor er zich vaak secundaire bacteriële infecties ontwikkelen. Dit kan vooral bij mensen met een zwakke weerstand gebeuren.

Een goede weerstand is belangrijk bij het voorkomen van griep. Daarnaast zorgt een goede weerstand voor een sneller herstel.

Wie een hart- of een longaandoening heeft, diabetes of een andere stofwisselingsziekte, is extra vatbaar voor griep. Hetzelfde geldt voor oudere mensen, zwangere vrouwen en baby’s. Voor hen is het goed om bij griep een arts raadplegen. Ook als er veel slijm loskomt bij het hoesten, als de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt en als er opnieuw koorts optreedt (na koortsvrij te zijn geweest), is het goed naar een dokter te gaan.

Griepepidemie
Griep komt soms bij vlagen in grote gebieden of zelfs in hele werelddelen voor; men spreekt dan respectievelijk van epidemieën en pandemieën. Een griepepidemie of -pandemie krijgt de naam van de plaats waar hij voor het eerst is waargenomen. De wereldomvattende griepepidemie of eigenlijk -pandemie van 1918, waarbij 21 miljoen mensen om het leven kwamen, werd de Spaanse griep genoemd. In 1957 openbaarde zich de A-griep of Aziatische griep en in 1968 werd de Hong Kong-griep voor het eerst waargenomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt griep als een infectieziekte die bestreden moet worden. De laatste grieppandemie was de Mexicaanse griep in de winter van 2009 en 20tien.

Zelf doen bij griep
Om de kans op griep te verkleinen, of om sneller te herstellen als de griep toch heeft toegeslagen, is het goed elke winter te werken aan een goede weerstand. Raak niet oververmoeid, vermijd plotselinge afkoeling. Neem op tijd rust en zorg voor warme  kleding en een behaaglijke temperatuur binnen. Natuurlijk is gezond en gevarieerd eten met voldoende fruit en groente essentieel.

Wie toch wordt geveld door de griep, moet rekening houden met een hersteltijd van ongeveer tien dagen. We moeten het hierbij hebben van onze eigen weerstand. ‘Uitzieken’ is belangrijk; te snel veel werken, ondermijnt dit herstel. Het herstelproces kan worden bespoedigd om complicaties te voorkomen (zie bijvoorbeeld de tips die bij het hoofdstuk Koorts zijn beschreven).

Voedingsadvies
Onze weerstand wordt opgebouwd door volwaardige, natuurlijke voeding: rauwkost, groente, fruit, volkorenproducten en vis.

Vermijd bij griep zware, vette maaltijden. Als er sprake is van koorts is het niet erg een tijd te vasten of minder te eten. Drink (versgeperste) vruchtensappen, gebruik vitaminerijke groenten (koolsoorten, spinazie, knolselderij, peterselie, peulvruchten en molsla). Eet ook vers fruit (sinaasappels, grapefruit, rozenbottels, vijgen, appels, druiven en frambozen).

Salades met (een beetje geraspte) mierikswortel, waterkers, tuinkers en/of Oost-Indische kers, wortels en komkommers zijn aan te bevelen.

Drink veel, ten minste anderhalve liter water. Drink daarnaast vruchtensappen en kruidenthee met tijm, jeneverbes, rozenbottel, salie en guldenroede.

Homeopathisch geneesmiddel

A.Vogel Echinaforce
Helpt bij onvoldoende weerstand. Ook helpt het bij griep en verkoudheid, zowel preventief als bij een ziekte. Het wordt gemaakt van rode zonnehoed (Echinacea purpurea). Deze geneeskrachtige plant stimuleert de activiteit van het immuunsysteem, waardoor de weerstand tegen bacteriële en virale infecties toeneemt.

Vorige bericht Verminderde weerstand
Volgende bericht Koorts

Griep

Griep is een besmettelijke virusinfectie die bij vlagen in grote gebieden of zelfs in hele werelddelen voorkomt; men spreekt dan respectievelijk van epidemieën en pandemieën. Een griepepidemie of pandemie krijgt de naam van de plaats waar hij voor het eerst is waargenomen. De wereldomvattende griepepidemie of eigenlijk grieppandemie van 1918, waarbij 21 miljoen mensen om het leven kwamen, werd de Spaanse griep genoemd. In 1957 openbaarde zich de A-griep of Aziatische griep en in 1968 werd de Hong Kong-griep voor het eerst waargenomen.

Griep wordt vaak gebagatelliseerd. Dat is niet terecht. Het griepvirus beschadigt de slijmvliezen van de luchtwegen, waardoor er zich vaak secundaire bacteriële infecties ontwikkelen, vooral bij mensen met een zwakke weerstand. Personen die lijden aan een hart- of een longaandoening, aan suikerziekte of andere stofwisselingsziekten, oudere personen, zwangere vrouwen en baby's lopen bij griep extra gevaar en moeten zich dus extra wapenen om hun weerstand te vergroten en zo griep te voorkomen.

De griepepidemie die in januari 1989 Nederland trof, eiste volgens kranteberichten meer dan 4000 doden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt griep als één van de ernstige infectieziekten die bestrijding behoeven.

Griep is te herkennen aan een duf gevoel van slapte, gepaard gaande met hoofdpijn, neusverkoudheid, keelpijn, spierpijn en pijn in de lendenen. Na een paar dagen openbaart de griep zich met hoge koorts. Zolang de koorts aanhoudt, kunt u beter geen vast voedsel eten, zeker geen eiwitrijke voeding. Wel is het goed veel te drinken, bijvoorbeeld vers geperste vruchtesappen of thee. Zorg bovendien voor extra vitamine C.

Bedrust en warmte bevorderen het genezingsproces. Een normale griep duurt ongeveer tien dagen; het is niet raadzaam na een paar dagen al weer aan de slag te gaan. Griep moet u gewoon uitzieken. Nadat de koorts is verdwenen, kunt u wat licht voedsel tot u nemen en af en toe even uit bed. Pas de laatste paar dagen van de griep permitteert u zich een korte wandeling in de buitenlucht, waarbij u op uw hoede moet zijn voor koude en wind.

Om griep te voorkomen, kunt u ten tijde van een epidemie grote mensenmenigten beter mijden vanwege het besmettingsgevaar. Vergroot uw weerstand door volwaardige, natuurlijke voeding te gebruiken in de vorm van rauwkost, fruit en volkorenprodukten.

Ter voorkoming van griep
Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die ter voorkoming van griep gebruikt kunnen worden.

Echinaforce
(2x daags 20 druppels of 2 tabletten is een weerstandsverhogend middel dat men zolang de 'R' in de maand is preventief kan gebruiken. Door veel wetenschappers en artsen wordt Echinaforce aanbevolen als hèt middel om infecties als griep en verkoudheid te voorkomen. Hoe eerder men met

Echinaforce begint, des te meer resultaten men mag verwachten.
De weerstandverhogende werking van Echinacea is vele malen door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Tijdens een recent onderzoek, verricht door de Universiteit Utrecht, werd de specifieke invloed op de lichamelijke weerstand opnieuw aangetoond.

Urticalcin
(3x daags 5 tabletten verbetert de opname van de voor een goede weerstand zo belangrijke mineralen.

De behandeling van griep
Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die bij griep kunnen worden gebruikt.

Influaforce N
 (3x daags 20 druppels  is een specifiek middel om de griep met zo weinig mogelijk klachten zo snel mogelijk 'uit te zieken'.

Echinaforce
(5x daags 20 druppels of 2 tabletten ondersteunt het geneesproces en bespoedigt het verloop ervan. Door het gebruik van Echinaforce loopt men minder kans op secundaire infecties.

Opmerking:
De vermelde dosering is de dosering bij volwassenen; zie bladzijde 15 voor de dosering bij kinderen.

Verwante onderwerpen: Koorts, Verkoudheid en Herstel na ziekte

Vorige bericht Examenvrees
Volgende bericht Heesheid

Bron

NaamDe 100 beste tips van Dr. Vogel
Datum©1996 Uitgeverij Mix Media B.V.
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN9075690010

Primaire Sidebar