Popeye haalde zijn kracht uit een blik spinazie. Kun je hetzelfde doen met een potje vitamines en mineralen?
Wat is wat?
In een potje met multivitamines zit een combinatie van de belangrijkste vitamines en mineralen. Het voordeel hiervan is dat deze vitamines en mineralen met elkaar samenwerken en elkaars werking positief beïnvloeden. Ook zijn er voedingssupplementen die één (soort) stof bevatten, zoals magnesium, visolie, vitamine D, foliumzuur, vitamine C, probiotica of kruiden.
Duur en goedkoop
Net als bij koffie en pasta zijn er ook in de vitamines A-merken en huismerken. Merkproducten zijn duurder omdat ze worden gemaakt onder een kwaliteitsborgingsysteem. Het prijsverschil kan ook ontstaan omdat het natuurlijke of synthetische vitamines zijn.
Opneembaar
Als je een vitamine slikt, wil het niet zeggen dat je lichaam de vitamine opneemt. Zo zijn aan oxiden gebonden mineralen, zoals magnesiumoxide en zinkoxide, minder goed oplosbaar en daardoor niet goed opneembaar in ons lichaam. Toch bevatten veel supplementen magnesiumoxide, omdat deze stof goedkoop is.
Meer, meer, meer
Orthomoleculaire voedingssupplementen zijn duurder dan reguliere supplementen. Ze bevatten hogere doseringen van vitamines en mineralen, vaak hoger dan de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Deze voedingsleer gaat uit van optimale dagelijkse hoeveelheden, in plaats van aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.
Natuurlijke vitamine E
De natuurlijke vorm van vitamine E is werkzamer dan de synthetische. De natuurlijke vitamine E herken je op het etiket als d-alfatocopherol (of d-alfatocopherolsuccinaat). Als op het etiket dl-alfatocopherol staat, gaat het om de synthetische vorm. Let hierbij op de letter ‘l’. Een supplement met de natuurlijke vitamine E is wel duurder.
Tekort
De meerderheid van de Nederlanders eet te weinig groente, fruit en vis. Vullen voedingssupplementen dit tekort aan? Ja en nee: vitaminepillen compenseren een ongezonde hap nooit, in voeding zit meer dan alleen vitamines en mineralen, zoals vezels, vocht en … smaak. Maar gezond eten is ook niet zaligmakend. Veel Nederlanders hebben een tekort aan omegavetzuren omdat ze amper vis eten, te weinig vitamine D omdat ze te weinig buiten zijn of omdat hun huid vitamine D minder goed opneemt, of ze eten amper groente.
Vitamine D – alleen daglicht is (vaak) niet genoeg
Is iedere dag even buiten fietsen of lopen genoeg voor je vitamine D? Nee, het Voedingscentrum adviseert kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid extra vitamine D te slikken. Hetzelfde advies geldt voor mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld ploegendiensten draaien of een hoofddoek of sluier dragen.
Slikken tegen rimpels
We krijgen allemaal rimpels. En wie veel rookt, slecht eet en te veel zont krijgt er nog meer. Er zijn supplementen die het bindweefsel in de huid ondersteunen; de antioxidanten vitamines C en E, selenium en Q10 kunnen tekorten in de huid aanvullen.
Zwanger
Gedurende de gehele zwangerschap is de behoefte aan vitamines en mineralen verhoogd. Zo is het advies om dagelijks 400 mcg foliumzuur en 10 mcg vitamine D te slikken. Helaas slikt slechts 37 procent van de zwangere vrouwen extra foliumzuur en volgt slechts 46 procent van de aanstaande moeders het vitamine D-advies op.
Medicijnen
Medicijnen kunnen voedingstoffen aan het lichaam onttrekken. Plaspillen die worden voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen hebben bijvoorbeeld dat effect, net als medicijnen die diabetespatiënten moeten slikken. Ze verhinderen de opname van belangrijke bouwstoffen.
Kramp
Kramp kan ontstaan door een tekort aan het mineraal magnesium, dat zorgt voor de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren.