• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Gun jezelf wat (kunst)mest

Vanaf de geboorte tot aan de middelbare school wordt je hele ontwikkeling op de voet gevolgd door ouders, scholen en gezondheidsinstanties. Na je achttiende is dat voorbij. Je staat op eigen benen, ook op het gebied van je gezondheid. Hoe blijf je gezond groeien en jezelf ontwikkelen ook als je al lang en breed droog achter je oren bent?

Veel moeders werken zich een slag in de rondte om kinderen de beste start ter wereld mee te geven. Goed voor je eigen gezonde ‘ik’ zorgen schiet er echter vaak bij in. “Dat is niet alleen een kwestie van gebrek aan tijd, maar ook aan kennis”, denkt voedingsexpert Rineke Dijkinga. Want: “Met gezond oud worden kun je niet vroeg genoeg beginnen.”

Een leven lang gezond, het liefst van de wieg af aan. Dijkinga: “Die investering betaalt zich vrijwel altijd terug. Probleem is echter dat het als tiener en twintiger – in de opbouwjaren – lijkt alsof je kunt doen en laten wat je wilt. Nachten doorhalen, alleen witbrood eten of te veel alcohol drinken: je merkt er meestal niets van, je lichaam kent een ongelooflijke veerkracht. Vanaf je dertigste wordt dat geleidelijk minder. Het kantelpunt ligt rond 35. Vanaf dan zit je – ja, dat klinkt heel erg – in de afbraakfase. Herstel verloopt minder soepel en je gaat voelen wat slecht eten met je doet.”

Des te meer reden om jezelf vanaf je 35e van wat gezonde kunstmest te voorzien, zodat je een goede bodem legt voor gezonde groei en ontwikkeling. Hoe doe je dat? Rineke Dijkinga legt uit wat de voedingskeuzes voor je kunnen betekenen. Sportinstructeur Josine Gräfe vertelt welke vorm van beweging bij welke levensfase aansluit en coach Marieke Gels weet precies waarom het leven pas echt begint bij veertig en waarom je juist dan aan persoonlijke groei moet werken.

Ondertussen staat een nieuwe generatie vrouwen op. Jonge vrouwen die meer dan ooit bezig zijn met hun gezondheid, valt Dijkinga op wanneer ze lezingen en workshops geeft. “Meiden van nog geen twintig die graag samen een hapje eten, maar wel eisen dat er iets gezonds op tafel komt.” Ook op het gebied van sport lijkt er een revolutie gaande. Op Facebook zijn de filmpjes van jonge moeders die hun baby of peuter als halter gebruiken niet weg te denken.”

Behoor je niet tot die nieuwe generatie, geen nood. Je bent altijd jong genoeg om aan je gezondheid te werken! Doe je voordeel met de interviews op de volgende pagina’s.

Het veertigersdilemma -> Een veertigerdilemma is het ‘bankkleven’, aldus voedingsexpert Rineke Dijkinga. (Je bent dus niet de enige die het liefst de avonden op de bank slijt met een zak chips of reep chocolade voor het pakken!) “Vooral in de tweede helft van de menstruatiecyclus is dat verlangen naar de beloning van zoet en vet soms moeilijk te weerstaan. Het is een manier van je lichaam om de natuurlijke terugloop aan serotonine op te vangen. Juist veertigers lopen tegen die daling op en dat beïnvloedt je stemming. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je serotoninegehalte op te krikken. Bewegen, het liefst lekker buiten in het zonnetje, is een prima serotonine-injectie. Maar ook serotoninerijk eten, zoals haver, sesampasta en banaan, kan je helpen om vrolijker en meer in balans in het leven te staan.”
 
Het vijftigersdilemma – > Een valkuil voor vijftigers is het uitgebreid tafelen, signaleert Dijkinga. “Juist nu heb je ’s avonds de tijd om lekker uitgebreid te dineren en heerlijk na te tafelen.” Dat klinkt heel gezond en dat is het ook, ware het niet dat juist in deze levensfase je spijsvertering vertraagt. “Die kan zo’n grote hoeveelheid voedsel laat op de avond niet meer aan. Gevolg is dat je maaltijd je uit de slaap houdt en goed slapen wordt met de jaren toch al lastiger. Dus mijn advies is: kies voor een uitgebreide lunch, een lichte avondmaaltijd en stop met eten na acht uur ’s avonds. Eet je wel iets? Kies dan voor langzame koolhydraten als haver, sesampasta, kersen of een klein beetje yoghurt, die bevorderen je nachtrust.”
 
Het zeventigersdilemma -> Met het oplopen van de jaren is het een kunst om te kiezen voor voedsel dat je lichaam zo min mogelijk belast en je juist helpt om je fit en sterk houden, zegt Dijkinga. “Herstel van schade wordt steeds belangrijker. Gezonde kost helpt daarbij. Groente en fruit rijk aan antioxidanten en mineralen moet de menukaart steeds meer domineren. Zeker omdat na je zeventigste de behoefte aan eten steeds verder afneemt. Wie minder eet, moet uit dat beetje wel voldoende voedingsstoffen zien te halen. Ik blijf dan ook weer hameren op goede vetten en volwaardige eiwitten, die niet alleen je spijsvertering gaande houden, maar er ook aan kunnen bijdragen dat je hersenen het tot op hoge leeftijd goed blijven doen.”
 
Vorige bericht Wie het laatst lacht …
Volgende bericht Haat-liefdeverhouding met je lichaam

Bron

NaamgezondNU
Datummei 2016
AuteurGebke Verhoeven

Primaire Sidebar