Vergroen je huis en je leven
In februari kun je het groen wel uit de grond kijken. We willen lente! Wacht niet langer, maar schudt zelf alvast de lente in je leven wakker.
Maak van je woonkamer een oase
Leuk die schalen vol narcissen, hyacinten en tulpen, maar binnen een mum van tijd zijn ze weer uitgebloeid. Wil je het echt gezond en duurzaam aanpakken, kies dan voor groen. Heel. Veel. Groen. Maak van je woonkamer een oase. Met één plantje kom je er niet.
Gezonde lucht: zo werkt dat
Verschillende planten kunnen chemische stoffen opnemen via de poriën aan de onderkant van hun bladeren. Bacteriën die zich rond de wortels bevinden werken vervolgens mee aan het afbreken van schadelijke stoffen en het omzetten ervan tot voedingsstoffen voor de plant, waardoor wij uiteindelijk schonere lucht kunnen inademen.
TIP: De goudpalm, rubberplant, klimop, Ficus alii, krulvaren en drakenbloedboom zijn echte luchtzuiveraars.
Stofdoekplantjes
Harige types, planten met ruwe bladeren of verhoogde nerven, werken als een ‘stofdoek’. Zij vangen letterlijk stof uit de lucht. Dit verbetert de luchtkwaliteit en heeft direct invloed op je gezondheid.
Hoera voor de kamerlinde!
Van kriebelhoest en een droge huid tot geïrriteerde ogen en hoofdpijn. De oorzaak is nogal eens een te droge lucht en laat planten nu juist daar iets aan kunnen doen! Het water dat je bij de plant giet, wordt door de wortels opgenomen en verdampt via het blad. Planten kunnen de luchtvochtigheid met zo’n vijf procent verhogen. Wel geldt dat je veel groen nodig hebt om dat resultaat te bereiken.
TIP: Vooral de kamerlinde, dadelpalm en de bananenplant zijn toppers in het verjagen van droge lucht.
Zuurstof
Nog een reden om je huis groener dan groen te maken: zuurstof. Planten nemen CO2 op. Dankzij fotosynthese daalt de schadelijke concentratie koolstofdioxide en neemt de hoeveelheid gezonde zuurstof toe. Het effect is maar klein, maar diverse wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat die positieve bijdrage significant is, oftewel, het doet echt wat.
Weetje: Mensen die een plant op het bureau hebben staan, kunnen zich beter concentreren en zijn daardoor productiever. Ze ervaren minder stress en worden creatief gestimuleerd. Proefpersonen die omringd zijn door planten zijn minder snel moe.
Groen op je bord
Uiteraard is variëren het aller-, allergezondst. In deze tijd van het jaar kan wat extra groene groente eten echter ook geen kwaad. Juist dat groenvoer geeft je meer energie, verbetert je stemming en maakt je krachtig.
Meer energie met chlorofyl
Hoe donkerder groen het blad, hoe meer chlorofyl erin zit. Chlorofyl helpt je lichaam te ontgiften en voorziet cellen van zuurstof en energie. Zo ontketen je op celniveau de lente in je lijf.
Boerenkool en paksoi zijn rijk aan chlorofyl
Groen = goed voor je weerstand
Zeg je groene groente, dan zeg je foliumzuur. Deze vitamine B11 draagt bij aan een goed functionerend immuunsysteem en zenuwstelsel. Waarschijnlijk heeft een tiende tot een kwart van de Nederlanders een gebrek aan foliumzuur, omdat we te weinig groente eten. Vermoeidheid, bloedarmoede, depressieve gevoelens, neurologische stoornissen zoals duizeligheid, tintelingen, pijnlijke tong, minder spierkracht en een gebrek aan eetlust kunnen het gevolg zijn.
Weetje: In alle groene bladgroentes zit vitamine C. Deze vitamine bevordert de opname van ijzer uit je eten: het mineraal voor meer kracht en vitaliteit
Naar buiten in het groen!
De natuur is onze ultieme resetplek.
Een boze bui, een futloos gevoel? Wedden dat je opknapt van naar buiten gaan! Zeker als er een mooi winterzonnetje schijnt, moet je – koud of niet – even naar buiten. Onmisbaar voor een beter humeur en een sterke weerstand. Dus waar wacht je nog op?
Instant ontspannen
Als je aan de buitenranden van je ogen groen in beeld krijgt, dan vertraag je zonder erbij na te denken je pas. Het is een soort instant ontspannen.
DOEN! Wandelen in ’t groen
De Haagse bossen
Wie in de Haagse bossen loopt, kan zich bijna niet voorstellen dat het centrum van Den Haag zo dichtbij is. In dit eeuwenoude bos merk je namelijk niets van de drukte van de stad. Je vindt er rijen met imposante bomen, veel ligweides (perfect voor een picknick!) en de mooiste vijvers.
De Boschplaat
De Boschplaat op Terschelling staat bekend om het uitgestrekte duingebied met verlaten stranden. Het is ook zeker de moeite waard om hier ’s avonds laat een wandeling te maken. De Boschplaat is namelijk één van de twintig donkerste plekken van de wereld.
De Kaapse Bossen
Midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vind je de Kaapse Bossen. Een bosgebied dat niet typisch Nederlands lijkt door de glooiende heuvels, die we te danken hebben aan de voorlaatste ijstijd.
Het Speulder- en Sprielderbos
Ben je in de buurt van Ermelo en Putten? Duik dan het Speulder- en Sprielderbos in. Eén van de mooiste en oudste bossen van Nederland met eeuwenoude eiken en imposante douglas- en fijnsparren. Houd in dit oerbos je ogen open voor de ‘dansende bomen’.
Weetje: Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die met de auto naar de supermarkt gaan, vaak een omweg nemen als ze door het bos kunnen rijden.
Helende tuinen
De Universiteit Wageningen is bezig om in Nederland ‘helende tuinen’ van de grond te krijgen. Zij willen die vooral oprichten voor mensen die ernstig ziek zijn (geweest) of voor kwetsbare mensen. Het contact met de aarde, buiten bezig zijn, zaaien voor de toekomst, het contact met andere tuinders en uiteindelijk het oogsten: het hele proces zet iets in werking en heelt.