Een gezond hart, een gezonde bloedsomloop en gezonde bloedvaten; het zijn de sleutels waarmee je veel gezondheidsproblemen voorkomt. Er zijn een aantal effectieve manieren die je hart en vaten in conditie houden; genoeg bewegen, niet roken, niet te dik zijn proberen overgewicht te vermijden én gezond te eten.
Gezond koken voor je hart en vaten, betekent vooral goed kijken naar de Zuid-Europese keuken en zorgen dat je de zoutpot mijdt. Het mediterrane dieet is zo goed voor hart en vaten omdat het veel gezonde vetzuren bevat (in olijfolie en vis), veel antioxidanten (in groente en fruit), veel vezels (in noten, volkorenproducten en peulvruchten) en de bio-actieve stof flavonoïde (in rode wijn).
En dan zout! Als het over ongezond eten gaat denken we vooral minder suikers en vetten eten. Maar juist zout is bewezen schadelijk voor je gezondheid. Naar schatting sterven in Nederland elk jaar tweeduizend mensen aan een te hoge zoutconsumptie. En dan gaat het niet om het zout dat je zelf toevoegt aan je gekookte ei of bij de aardappels. Tachtig procent van onze zoutconsumptie zit verborgen in voedingsmiddelen. In mayonaise en mosterd bijvoorbeeld, in ontbijtkoek, brood, vleeswaren en kaas.
Boodschappenlijst voor een gezond hart
Wie met voeding zijn hart wil verzorgen, kan dus dagelijks een keuze maken uit deze ingrediënten.
- Groente, fruit, volkorenproducten en versgeperst sap; hierin zit veel kalium en magnesium. Deze twee mineralen zijn belangrijk bij het verlagen van de bloeddruk. Ook andere voedingsstoffen zoals calcium hebben een bloeddrukverlagend effect.
- Vette vis (omega-3-vetzuren) en gebruik gezonde, biologische oliën (olijfolie).
- Vezelrijke voeding, zoals gedroogde vruchten, voorkomen een piek in het bloedglucose- en insulinegehalte.
- Vitamine E is een belangrijke vitamine voor hart- en vaten. Dit zit onder meer in plantaardige olie (tarwekiemolie is de meest rijke bron), noten en zaden.
En dit mag je boodschappenlijst af!
- Drop: dat is nadelig voor de bloeddruk. Dat komt niet door het zout, maar door de stof glycyrrhinezuur in drop; deze verhoogt de bloeddruk. Niet alleen zoute drop is daarom ongezond, ook zoete drop, zoethoutthee en hoestdrankjes.
Zout! Het advies is om niet meer dan 2,4 gram per dag zout te eten, dat is ongeveer een theelepel. Dat krijg je al binnen door brood te eten met kaas. Schrap de kant-en-klaar pakjes soep, sausjes en pizza’s, want dat zijn echte zoutbommen.