Magnesium: tablet of poeder?
Hoe kom je erachter of je een tekort hebt aan magnesium? Wat is het verschil tussen magnesium en magnesiumcitraat? En wat is beter: tabletvorm of poeder?
– Jacqueline Jongerius
Philip Kielman, apotheker:
Een tekort aan magnesium is af te leiden aan klachten zoals vermoeidheid en krampen. Met een test die de bloedwaarde en de celwaarde meet, is een magnesiumtekort vast te stellen. Dit kan in overleg met uw huisarts gebeuren. Ook een bepaling van het calcium- en kaliumgehalte in bloed en urine kan bijdragen aan inzicht in het magnesiumgehalte.
Magnesium is op de eerste plaats belangrijk voor de energiestofwisseling in elke cel van ons lichaam. De mitochondriën in een cel, die zorgen dat een lichaamscel kan werken, hebben magnesium nodig. Indirect is magnesium dus belangrijk voor het feit dat we kunnen slikken, praten, ademen, denken en bewegen.
Ook activeert magnesium meer dan driehonderd enzymen, het beïnvloedt de instroom van kalium in de cel en het is (samen met calcium) onmisbaar voor een stabiele hartfunctie. Sporters hebben daarom een hogere behoefte aan magnesium. Hun stofwisseling ligt hoger en zij scheiden extra mineralen uit via het zweet en de urine. Ook kinderen in de groei hebben voor de botopbouw extra behoefte aan magnesium (naast natuurlijk calcium).
Magnesium is ook belangrijk voor de zenuwen en stuurt het autonome zenuwstelsel aan; het zorgt er daarom voor dat de onwillekeurige spieren zoals de hartspier, de peristaltische beweging van de darm en het samentrekken van klieren en de lymfe goed verlopen.
Normaliter heeft het lichaam minimaal 300 mg magnesium per dag nodig. Dit zal via voeding (o.a. granen, noten, bonen en bijvoorbeeld broccoli) moeten worden ingenomen, of bij een deficiëntie met voedingssupplementen moeten worden aangevuld. Leuk om te weten: ook chocolade bevat relatief veel magnesium. Een tekort aan magnesium zal leiden tot vermoeidheid en/of krampen.
Magnesiumsupplementen onderscheiden we in organische en anorganische verbindingen. Organische verbindingen zijn onder andere: Magnesiumaspartaat, -arginaat, -ascorbaat, -glutamaat, -gluconaat, -glycinaat, -malaat en -citraat. Anorganische vormen zijn: Magnesiumoxiden, -sulfaten en -chloriden. Beide vormen zijn opneembaar, als het maag-darmkanaal goed functioneert. Mensen die maagzuurremmers gebruiken of mensen met een slechte darmwerking (zoals veel ouderen) kunnen beter kiezen voor een organisch gebonden magnesium, die worden beter opgenomen in de darm en geven daardoor minder bijwerkingen op de darm. Een poeder lost over het algemeen beter en sneller op dan een tablet.
Nierfalen
Waarom wordt het gebruik van magnesium afgeraden bij nierfalen? Geldt dit voor alle magnesiumvormen of alleen de magnesium in tabletvorm of olie? Het is toch een natuurlijk mineraal?
– Hennie Kappert
Philip Kielman, apotheker:
Bij nierfalen wordt een overschot aan magnesium onvoldoende uitgescheiden en kan er dus hypermagnesiëmie ontstaan. Dit geeft in eerste instantie lichamelijke zwakte, slapheid, vermoeidheid en een lage bloeddruk. Het kan ook leiden tot een ontspanning van de ademhalingsspieren en vervolgens tot een ademstilstand. Bij nierfalen wordt het gebruik van extra magnesium in de vorm van voedingssupplementen daarom ernstig afgeraden!
Magnesiumolie gebruik je uitwendig en het bevat meestal magnesiumchloride 8mg via een spray. De magnesium zal door de huid wel worden opgenomen via een massage of in een heet bad, maar in veel mindere mate dan wanneer je het slikt. Toch moeten mensen met ernstig nierfalen ook hier rekening mee houden, net als zij voorzichtig moeten zijn met magnesiumrijk bronwater. Mijn advies: raadpleeg bij twijfel uw behandelend arts en specialist!
Nagels en magnesium
Al tijden gebruik ik een magnesiumsupplement bij mijn calcium. Mijn nagels gaan om de haverklap kapot, maar hoeveel ik ook slik, het wordt alleen maar erger. Nu hoor ik dat je ook magnesium kunt smeren. Werkt dat net zo goed als slikken? Wordt smeerbare magnesium in je hele lichaam opgenomen of moet je de magnesium aanbrengen op de pijnlijke plek(ken)?
– Gilia Nijhoff
Suzan Tuinier, voedingsdeskundige bij het Vitamine Informatie Bureau:
Een gezonde, gevarieerde voeding is altijd de basis, ook als het gaat om gezonde nagels. Het is belangrijk te weten dat het effect van magnesium op de nagels niet wetenschappelijk is onderbouwd!
Magnesium is een belangrijk mineraal dat zorgt voor de energievoorziening in ons lichaam, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Magnesium geeft ook stevigheid aan het skelet en is nodig voor de opbouw van spieren. Magnesium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het gehalte aan magnesium verschilt per voedingsmiddel.
Er zijn twee mineralen die in het bijzonder een rol spelen bij sterke nagels: selenium en zink. In principe haal je deze mineralen voldoende uit je dagelijkse voeding. Twijfelt u? Dan kunt u overwegen een supplement te nemen ter aanvulling. Het smeren van een crème heeft overigens weinig effect: de huid vormt een goede barrière, waardoor mineralen via een crème nauwelijks worden opgenomen.