Nederlanders zijn gierig? Nee hoor. Misschien als het om cadeaus gaat of het kopen van een nieuw potje crème, maar we geven júíst veel aan een ander. Zo doneren we jaarlijks zo’n 2,3 miljard euro aan goede doelen, ondanks de crisis.
“Door per jaar tien procent van het salaris weg te geven, kan een Nederlander zo’n dertig levens redden” – Kellie Liket, onderzoeker naar goededoelenorganisaties aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
Gulle huisarts
De Twentse huisarts Rob Bonfrer gaf zijn patiënt Shirley een tweedehandsauto van 1450 euro cadeau. Haar eigen auto moest binnen drie maanden naar de sloop en dat zou betekenen dat ze haar zoon in weer en wind op de brommer naar school moest brengen. Reden genoeg voor een persoonlijke gift, vond de gulle huisarts.
Dankzij donateurs
In Nederland hebben bijna twee miljoen mensen reuma. Dankzij 180.000 donateurs en 63.000 vrijwilligers kan het Reumafonds hen helpen.
Steeds meer donoren
Op dit moment zeggen bijna 3,5 miljoen mensen ‘Ja’ tegen donorregistratie. Dit aantal groeit. Er staan nu 2112 mensen op de wachtlijst voor een orgaan. Aan nieren is het grootste tekort, deze transplantatie wordt ook het meest uitgevoerd.
Nieuwe haren
Stichting Haarwensen heeft al 573 kinderen blij gemaakt met een haarwerk. Per jaar verliezen 400 à 500 kinderen hun haren door een behandeling tegen kanker. Om haar te kunnen doneren moet je haar minimaal 25 centimeter lang zijn en niet geverfd zijn. Ook helpen? haarwensen.nl
2,3 miljard euro
In 2012 waren de totale inkomsten van goede doelen meer dan 2,3 miljard euro. Dit is een toename van 5,1 procent ten opzichte van 2011 (2,2 miljard euro). Deze groei trad vooral op bij kleine organisaties (6,5 procent), maar wel op alle aandachtsgebieden. Bij welzijn en cultuur was de grootste toename (10,1 procent), gevolgd door gezondheidsorganisaties (9,3 procent).
bron: Goede Doelen Rapport 2013
IJskoude douche
Niemand kon er het afgelopen jaar omheen: voormalig honkballer en ALS-patiënt Pete Frates vroeg op een bijzondere manier aandacht voor de spierziekte ALS. Met zijn ‘ice bucket challenge’ konden vrienden kiezen voor een ijskoude douche of een bedrag overmaken aan het goede doel. Al snel daagde de hele wereld elkaar uit om een emmer met ijskoud water over je hoofd te gooien en/of geld te doneren. Onder andere Obama, Bill Gates en Oprah Winfrey deden hieraan mee. Deze actie heeft ALS Nederland meer dan een miljoen euro opgeleverd.
Collecteren ouderwets?
We geven minder geld aan de collectant. Deze daling begon in 2010 en zette zich voort in 2012. Het opgehaalde bedrag daalde met 7 procent. Waarschijnlijk komt dit door de economische crisis, de terugloop van het aantal collectanten en doordat mensen minder kleingeld in huis hebben. [Bron: Goede Doelen Rapport 2013]
Een druppel bloed meer of minder
- Naast geld kun je natuurlijk ook bloed doneren.
- In totaal wordt er in Nederland jaarlijks ruim 755.000 keer gedoneerd.
- De meeste bloeddonors geven gemiddeld 1,4 keer bloed per jaar.
- Met een donatie help je vijf patiënten. Er zijn 35 donaties nodig om een mensenleven te redden.
- Jaarlijks redden alle bloeddonors samen het leven van ruim 21.500 mensen.
- 11,9 procent van de donors heeft bloedgroep O-negatief. Deze bloedgroep kan aan iedereen worden gegeven en wordt daarom het meest gevraagd.
- Twee derde van alle donors is bloeddonor geworden om te helpen levens te redden.
- Een kwart van de Nederlanders vindt zichzelf niet gezond genoeg om bloed te geven of is bang voor naalden.
bron: sanquin.nl
Miljoenen armbandjes
De Livestrong Stichting haalde zo’n 80 miljoen euro op door de verkoop van gele rubberen bandjes. Deze armbanden kon je kopen om zo het bestrijden van kanker financieel te ondersteunen.
Geef bewust
Kellie Liket, onderzoeker naar goededoelenorganisaties aan de Erasmus Universiteit Rotterdam: “Over het algemeen hebben goede doelen in ontwikkelingslanden zo’n tien tot honderd keer meer nut dan goede doelen die zich richten op nationale gezondheidsproblemen. Zo heeft geven voor de verspreiding van malarianetten zo’n 500 keer meer effect dan een donatie voor ALS-medicatie. Dit komt vooral doordat ALS-medicatie het leven van een patiënt met drie tot zes maanden verlengt, maar malarianetten voorkomen dat kinderen op jonge leeftijd sterven.”
“Onderzoek laat zien dat we vooral geven omdat iemand met een collectebus langskomt en ons vraagt om een donatie. Ook vinden we het belangrijk om ons in te kunnen leven in het slachtoffer, bijvoorbeeld doordat we iemand kennen met de ziekte waarvoor we geven. Als we gezamenlijk proberen meer aandacht te hebben voor de impact van onze gift, creëren we een geweldige kans om de levens van duizenden mensen te verbeteren.”
bron: De Volkskrant
Mooi gepiept!
1500 kilo aardappelen kreeg de voedselbank in Harderberg cadeau. Deze aardappelen werden afgelopen zomer verbouwd door studenten van de loonwerkopleidingen van Landstede in Raalte. Dat wordt stamppot, friet en gekookte piepers eten!