Gewichtsverlies kan van tijd tot tijd stilstaan. Helemaal. Ook al je heel erg je best doet! Als je gewicht hetzelfde blijft terwijl je gezond en slank eet, kan dit allerlei oorzaken hebben. Dit zijn de meest voorkomende.
1. Vrouwen vallen minder snel af dan mannen
Bij de een gaat afvallen snel, bij de ander langzaam. Over het algemeen geldt dat mannen de overtollige kilo’s sneller kwijt raken dan vrouwen. De reden is dat mannen extra spierweefsel en daardoor een snelle stofwisseling hebben (spierweefsel verbruikt meer energie dan vetweefsel). Maar voor elk mens geldt dat het gewichtsverlies af en toe lijkt stil te staan. Een normale zaak: het lichaam is altijd op zoek naar een balans, ook in lichaamsgewicht. Daarom kan het zijn dat je lichaam er alles aan doet een bepaald gewicht ‘vast’ te houden. Zodra je lichaam is gewend aan het nieuwe eetpatroon en stofwisseling, gaat het afslankproces weer verder.
2.Vocht vasthouden
Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. De hoeveelheid vocht in het lichaam wordt zoveel mogelijk in balans gehouden. Toch kun je de ene dag meer vocht vasthouden dan de andere dag. Vooral rond de menstruatie houden de meeste vrouwen extra vocht vast, met een kilo of meer gewichtstoename als gevolg. Ook zout, drop of andere hartigheid bevorderen het vasthouden van vocht, waardoor je gemakkelijk twee kilo aankomt. Vocht vasthouden is meestal te herkennen aan opgezette vingers en/of voeten.
Hoewel je het tegengestelde zou denken, kunt je toch het beste veel water (blijven) drinken om de vochtbalans te herstellen. Ook kaliumrijke groenten en fruit (banaan, sinaasappel, gedroogde abrikozen, aardappelen en verse groenten) helpen bij het afvoeren van overtollig vocht.
3. Afvallen gaat niet meer zoals toen je twintig was …
Als we ouder worden gaat ook de stofwisseling trager werken. Vaak zelfs 10 tot 15 procent trager dan je gewend was. En een tragere stofwisseling wil zeggen: een minder snelle en ook minder goede verbranding van alle ingenomen energie (voeding). Ongelukkige bijkomstigheid is dat we ons door die tragere stofwisseling ook lustelozer voelen. Extra lichaamsbeweging is nog lastiger. De lusteloosheid nodigt bovendien uit tot meer snoepen en vaker wat tussendoor eten. En juist die combinatie van minder bewegen én meer eten/snoepen leidt tot … inderdaad. Het meest effectief om het vet te verbranden – en dus af te vallen – is extra bewegen: stevig wandelen, fietsen en sporten. Na een halfuur beweging schakelt het lichaam over op vetverbranding. Beweeg in tijden dat het afvallen stagneert bij voorkeur een uur.
4. Overgang
In de overgang lijkt het wel of die kilo’s gewoon komen aanvliegen en blijven plakken – zomaar – vanzelf! Ruim de helft van alle vrouwen in de overgang krijgt te maken met overgewicht. Tijdens de overgang moet het lichaam op zoek naar een nieuw hormonaal evenwicht. En het is juist deze zoektocht naar evenwicht, die schommelingen in het lichaamsgewicht kan geven. Gelukkig is dat tijdelijk. Na de overgang zal het lichaam dat nieuwe evenwicht gevonden hebben en daarmee keert vanzelf de rust terug in uw lichaamsgewicht. Vaak is het dan toch makkelijker overtollige kilo’s kwijt te raken.
5. Medicijnen en de pil
Medicijnen kunnen soms invloed hebben op het lichaamsgewicht. Op de bijsluiter die je of gewichtstoename wordt genoemd bij de mogelijke bijwerkingen. Informeer bij de huisarts of apotheker. Misschien is er een alternatief mogelijk, maar laat nooit op eigen houtje medicijnen staan.
Sommige vrouwen merken dat ze dikker worden nadat ze de pil als anticonceptiemiddel zijn gaan slikken. De werking van de pil berust op de hormonen die erin zitten, meestal een combinatie van oestrogenen en progestagenen of een van beide. Deze hormonen kunnen inderdaad invloed hebben op het gewicht.