Hoge bloeddruk
Ik heb een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol ondanks mijn gezonde levenswijze. Is er een verband tussen darmklachten en cholesterol, ik heb namelijk vaak diarree? En kan een hoge bloeddruk omlaag gebracht worden zonder medicatie?
Myriam Bruneel
Philip Kielman, apotheker:
U schrijft dat u een hoge bloeddruk heeft en een hoog cholesterol. Helaas geeft u geen waardes hiervan. Er is niet echt een samenhang bekend tussen de darmen, diarree en hoog cholesterol. Vetten worden wel verteerd en opgenomen in de darm, maar het grootste deel (ongeveer tachtig procent) van ons cholesterol wordt door de lever zelf geproduceerd. Neemt niet weg dat u er verstandig aan doet een arts te raadplegen bij aanhoudende diarree.
Of u er goed aan doet uw verhoogde cholesterol te behandelen hangt af van de gemeten waarde van het totaal cholesterol en de verhouding hdl/ldl en vetzuren. Natuurlijk zijn ook andere risicofactoren van belang bij hart- en vaatziektes: diabetes, hypertensie, overgewicht en familiare aanleg.
Ook bij hoge bloeddruk is het belangrijk wat de gemeten waarde is.
Belangrijke leefstijladviezen in uw geval zijn: niet roken, gevarieerd en gezond eten, matig zijn met keukenzout, geen zoute en zoete drop eten, alcohol beperken, zorgen voor voldoende lichaamsbeweging, letten op uw gewicht en goed leren omgaan met spanning en stress.
U schrijft dat u al gezond leeft, maar wat kunt u nog meer doen? Van knoflook is aangetoond dat het de bloeddruk kan verlagen met zo’n 8mmHg. U zou dus wat meer knoflook kunnen gebruiken tijdens de maaltijd en/of knoflooksupplementen kunnen gebruiken. Verder zijn er aanwijzingen dat (extra) omega-3-vetzuren, uit vis of supplementen, het hartritme stabiliseren en de bloeddruk kunnen verlagen. De mineralen magnesium, kalium en vitamine-D hebben ook een positief effect op een te hoge bloeddruk. Aan te raden voedingsmiddelen zijn vette vis, veel groente en fruit en calciumrijke producten.
Ontsteking gehoorzenuw
Onlangs belandde ik plotseling in het ziekenhuis met zeer heftige duizelingen en misselijkheid. De CT-scan wees uit dat het een neuritis vestibularis betrof, een ontsteking van de gehoorzenuw. Dit wordt vermoedelijk door een virus veroorzaakt. De duizelingen duurden vier uur en namen toen gelukkig af. Ik heb medicijnen gekregen, maar is er iets wat ik nog meer kan doen?
Yvonne Borsboom
Hans van Montfort, arts en onderzoeker:
Een aanval van duizeligheid kan inderdaad veroorzaakt worden door een virusinfectie. De natuur biedt een aantal middelen die het immuunsysteem ondersteunen en daardoor een effect hebben tegen mogelijke ziekteverwekkers, zoals virussen. Een van de bekendste is de echinacea purperea (rode zonnehoed). Daarnaast werken verschillende paddenstoelen op een soortgelijke manier (shiitake, cordyceps, agaricus blasei murill). Deze weerstandverhogende middelen kunnen met name in de winterperiode en bij een verlaagde weerstand genomen worden.
Voor of na
In mijn omgeving hoor ik dat de een vóór het sporten eet, de ander juist erna. Is dit persoonlijke voorkeur of is het een ook beter of gezonder dan het ander? Hoe weet ik nu wat voor mij werkt?
Jeannet
Patricia Ploeger, sportdiëtist/voedingskundige:
Het tijdstip van eten rondom sporten wordt deels bepaald door persoonlijke voorkeur. Het hangt ook af van de soort producten en de hoeveelheden die je eet. Het is bijvoorbeeld niet goed om te kort van tevoren te vet, te kruidig of te veel te eten. Ook kan de ene persoon producten beter verdragen, dan de ander. Ik geef je wat algemene richtlijnen, maar het is dus ook een kwestie van uitproberen.
Voor het sporten
– Eet twee uur voor het sporten geen maaltijd meer.
– Tot een uur voor het sporten kun je wel iets lichts eten: zoals een stukje fruit (banaan of sinaasappel), klein handje gedroogd fruit, schaaltje yoghurt met een beetje muesli, een cracker of bruine boterham met honing, appelstroop of magere zuivelspread.
Na het sporten
Je kunt het sporten het beste zo timen dat je na het sporten een hoofdmaaltijd eet, dus je lunch of avondmaaltijd. Dan heb je meteen alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt; koolhydraten om de koolhydraatvoorraden aan te vullen en eiwitten voor spierherstel. Sport je ’s avonds na je avondmaaltijd dan bewaar je je toetje voor na het sporten, denk aan magere yoghurt met een klein beetje muesli of (gedroogd) fruit.
Havermout
Kan ik havermout, zo uit de zak, aan mijn biologische kwark toevoegen?
Lizzy
Florentine van Vollenhoven, natuurgeneeskundige:
Dat kan in de meeste gevallen prima. Havermout of havervlokken zijn vaak onderdeel van muesli al dan niet in combinatie met andere graanvlokken. U kunt ook uw eigen muesli samenstellen: havervlokken naar smaak vermengen met gedroogd (biologisch) fruit als rozijnen en abrikozen, geschaafde amandelen, zonnebloempitten, lijnzaad, geraspte kokos. Voeg eventueel toe: kaneel, honing en een snufje zout.
Heb je gevoelige darmen, dan kun je de havermout het beste eerst een tijdje laten weken, bijvoorbeeld in een bakje kwark, voordat je het eet.
Fluoride
Ik gaf in 1983 mijn toen éénjarige dochter dagelijks fluoridetabletjes. Ik prakte ze door het fruithapje. Deze tabletjes werden toen geadviseerd. Was dit met de kennis van nu heel erg verkeerd? Kan ze hier nadelige gevolgen van gekregen hebben? Ze heeft wel een mooi en sterk gebit.
S.D.
Metta Hofstra, huisarts:
U hoeft zich niet ongerust te maken. Het advies uit de jaren zeventig en tachtig om kinderen fluoridetabletjes te geven is weliswaar achterhaald, maar uit wetenschappelijk onderzoek is nooit gebleken dat het schadelijk was. Bij een chronisch te hoge dosis aan fluortabletten ontstonden wel afwijkingen aan het gebit: een plaatselijk witte dan wel bruine verkleuring in de tanden.
De waarschuwing die nu op tandpasta met fluoride staat (namelijk dat kinderen tot zes jaar zo min mogelijk fluoride binnen moeten krijgen), is met name bedoeld om een acute overdosering van fluoride te voorkomen. Zou een kind van een jaar een hele tube tandpasta opeten, dan is dat levensgevaarlijk. Gebruikt u bij het tandenpoetsen van een kind onder de zes niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt, dan is dat volkomen veilig.
In Nederland begon men in Tiel in 1953 met toevoegen van fluoride aan het drinkwater, omdat uit Amerika aanwijzingen kwamen dat men hiermee gaatjes (cariës) in gebitten kon voorkomen. Vanaf ongeveer 1960 zat er in heel Nederland fluoride in het drinkwater, tot aan 1973. Toen besliste de Hoge Raad dat het wettelijk verboden was stoffen aan het drinkwater toe te voegen met een medicamenteuze werking, omdat mensen dan geen keuzevrijheid hadden dit al dan niet te willen. Vanaf 1973 adviseerden tandartsen daarom fluortabletjes of druppeltjes om cariës te voorkomen. Geleidelijk aan bleek dat het effect van de tabletjes en druppeltjes minder effectief was dan van het regelmatig poetsen met tandpasta met fluoride. In 1998 kwam het nieuwe advies van het Ivoren Kruis om met (peuter)fluoridehoudende tandpasta te poetsen vanaf het doorbreken van het eerste tandje.