Een schrale huid, droge plekjes en veel krabben: de jeukende winterhuid is weer helemaal terug. Maar waar komt jeuk vandaan? En wat is eraan te doen?
Een veertje op je huid – dat jeukt! Jeuk ontstaat zo: de veer geeft een prikkel aan de zenuwen in de huid, die geven de prikkel door aan de hersenen, zij vertalen de boodschap in het gevoel jeuk en dan volgt een krabreflex. Die reflex is niet te onderdrukken: je móet krabben. De zenuwen kunnen ook in actie komen door eiwitten (histamine). En jeuk is niet alleen lichamelijk. Alleen het idee van luizen op je hoofd zorgt voor een onmiddellijke krabreflex.
De hoofdrolspeler bij jeuk is huisstofmijt. Of eigenlijk: de allergische reactie die we vertonen op de ontlasting van dit kleine, onzichtbare diertje. De ontlasting van de huisstofmijt bestaat uit kleine stofdeeltjes die we inademen. Mijt zit altijd in onze matrassen en dekbedden. Alleen ventileren we in de zomer beter. In de winter blijft de huisstofmijt lekker thuis.
We zitten er graag warmpjes bij in de winter. Maar de huid is niet gebaat bij een warm huis waar nauwelijks frisse lucht kan binnenkomen. Een warme lucht droogt de huid namelijk uit. En een droge huid jeukt sneller.
Als er te weinig huidvetten (lipiden) in de huid zitten, houdt de huid geen vocht vast. De huid wordt extra droog. Smeren dus! Kies voor een crème:
- mét huideigen lipiden. Dit zijn lipiden die dezelfde structuur hebben als de vetten in onze huid;
- zonder alcohol en parfum, die onttrekken vocht aan de huid.
(En laat je niet misleiden door de term ‘hydraterend’. Het inbrengen van vocht van buitenaf is onmogelijk.)
Jeukende huid? Douche regelmatig; omdat zweet zout is, droogt het de huid extra uit. Douche niet te heet, gebruik geen zeep en smeer na afloop jezelf altijd in met een crème of olie.
Jeukende…
- tong of ogen – Dit duidt op een allergische reactie;
- vagina – Dit kan een schimmelinfectie of een geslachtziekte zijn;
- neus – Op het puntje van de neus zitten zwellichaampjes, als je liegt stroomt daar meer bloed naartoe en dit jeukt.
- Alles jeukt! – Jeuk kan komen door diabetes, darmparasieten of een leveraandoening. Bezoek bij aanhoudende jeuk altijd een arts.
Als je zwanger bent, verandert de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Je huid kan daardoor gaan jeuken. Omdat er ook sprake kan zijn van een niet optimaal functionerende lever, is het belangrijk een arts te bellen.
Elke dag drinken is belangrijk voor de huid. Bij de anderhalf tot twee liter vocht per dag mag je ook gewoon koffie, thee en melk meerekenen. Cafeïne werkt niet vochtafdrijvend! Waarom we direct naar de wc moeten als we koffie drinken? Cafeïne zorgt voor een snellere uitscheiding, maar niet voor meer uitscheiding van urine.
Wie eczeem heeft, móet krabben. Maar eigenlijk maakt dit het probleem erger. Het is belangrijk jezelf andere dingen aan te leren, zoals ontspanningsoefeningen.
Smeren is één deel van het verhaal. Ook gezond eten houdt de huid in conditie. Eet:
- bètacaroteen (wortels, paprika, spinazie, abrikozen, mango);
- vitamine B2 (melk, kiemen, groente, ei, noten en zaden);
- vitamine C (fruit, groente en aardappelen);
- zink (mosselen en volkorenbrood);
- silicium (gierst, haver en citrusvruchten);
- meervoudig onverzadigde vetzuren ( noten, zaden en vette vis).
Hoe ontstaat een piep in je oor? En waarom voelen ogen soms droog aan? gezondNU ontrafelt in ‘Zo zit dat’ opmerkelijke lichamelijke kwesties. Volgende keer: Waarom heeft de één sterke nagels en breken ze bij de ander zomaar af? En hoe maak je ze sterker?