Als je denkt dat je alle diëten al kent, dan heb je het mis. Na het Mediterrane zonnetje in de keuken is er nu een koud Scandinavische broertje. Het Nordic Diet; het staat voor vis uit de zee en groentes en fruit van bessen en struiken. Hoe gezond is het Nordic Diet? Redacteur en diëtist Anouk Berends zocht het uit.
Het Mediterrane dieet draait om olijfolie, vis, veel verse groentes en fruit. Het helpt in de strijd tegen hart- en vaatziekten, een verlaging van de bloeddruk en overtollige kilo’s. Maar is het Mediterrane dieet de enige die al deze voordelen biedt? Nee! Ook het Nordic Diet is supergezond en profileert zich naast ‘slank’ als ‘gezond’. Ook past het Nordic Diet perfect in de trend van natuurlijk eten; het draait om granen, bessen, groenten, vis, gevogelte en wild.
Maar is het Nordic Diet ‘beter’ dan het Mediterrane dieet? Nee. Qua gezonde voedingsstoffen komen beide met elkaar overeen. Zowel in het noorden als in het zuiden draait gezond eten om de gezonde voedingsstoffen die je veel vindt in vis, fruit, groente, granen en eieren. De productkeuzes zijn echter wel anders. Je eet geen olijfolie, maïs of meloen, maar lijnzaad gerst, haver en bessen.
In die zin is het Nordic Diet geen echt dieet. Alle diëten hebben als overeenkomst dat ze je keuzevrijheid en het aantal calorieën beperken. Zo mocht je bij Sonja Bakker alleen eten volgens de weekmenu’s. Montignac verbood vet en Atkins de koolhydraten. In die beperking zit het beginsucces van een lijner; wie zich houdt aan de regels, valt af.
Maar in die beperking zit ook de valkuil; uiteindelijk houdt niemand het vol te leven volgens alle strikte eetregels. We vallen terug op onze eigen leef- en eetwijze. De enige manier om echt af te vallen is daarom gezonde eetgewoontes te ontwikkelen die goed bij je passen, die je lekker vindt en die je jaren kunt volhouden.
En dat lukt via het Mediterrane dieet, maar ook via zijn noordelijke zusje. Uit allerlei studies blijkt namelijk dat mensen die eten volgens het Mediterraan dieet minder chronische aandoeningen ontwikkelen zoals hart- en vaatziekten en kanker. Het succes schuilt niet in één afzonderlijk onderdeel of component van dit menu, maar om het feit dat je keuken draait om plantaardige en verse producten en bol staat van vitaminen, mineralen en gezonde vetten. En inderdaad: dat doe je met deze Scandinavische eetwijze ook!
Dit zit in je Noorse boodschappenmandje
Zo tover je je Mediterrane boodschappenmandje om naar een Scandinavische!
Groente: Vervang tomaten, komkommers en courgettes door pastinaak, rode bieten en venkel.
Fruit: De sinaasappels, bananen en meloenen maken plaats voor bosbessen, rode bessen en pruimen. Vis en schaaldieren: In allebei de menu’s worden veel verschillende soorten vis geserveerd, denk aan haring, makreel, zalm en witte vis.
Granen: Eet je Scandinavisch? Dan laat je de maïs en bruine rijst liggen en ga je voor geparelde gerst en haver. Gebruik zaden zoals lijnzaad en zonnebloempitten. Zonnebloempitten zijn ideaal als tussendoortje of geroosterd in een salade.
Peulvruchten: Zowel in het Mediterrane als in het Scandinavische menu worden veel bonen en erwten gegeten.
Vlees: Eet kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees en lamsvlees met mate. De Noorderlingen eten graag af en toe wild vlees.
Eieren: Zowel in de Mediterrane landen als in de Scandinavische landen wordt gebruik gemaakt van eieren. Ga uit van ongeveer 4 per week.
Vetten en oliën: Ruil olijfolie om voor koolzaadolie en lijnzaadolie. Koolzaadolie bevat vitamine E, wat een gunstig effect kan hebben op de gezondheid van de huid!
Liefde gaat door de maag én daarna naar je hart!
Een gezond hart, een gezonde bloedsomloop en gezonde bloedvaten; het zijn de sleutels waarmee je veel gezondheidsproblemen voorkomt. Er zijn een aantal effectieve manieren die je hart en vaten in conditie houden; genoeg bewegen, niet roken, proberen overgewicht te vermijden én gezond eten.
Zijn groente en fruit goed voor je cholesterolgehalte?
Ja, groente, fruit, peulvruchten en haver bevatten oplosbare vezels die het totale cholesterolgehalte in het bloed verlagen. En dat is belangrijk, want een te hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten.
Is het mediterrane dieet bewezen?
Ja. Gezond koken voor je hart en vaten, betekende tot voor kort dat we vooral goed keken naar de Zuid-Europese keuken. Het mediterrane dieet heeft een bewezen gunstig effect op hart en vaten omdat het veel gezonde vetzuren bevat (in olijfolie en vis), veel antioxidanten (in groente en fruit), veel vezels (in noten, volkorenproducten en peulvruchten) en de bio-actieve stof flavonoïde (in rode wijn). Genoeg groente en fruit start met minstens 200 gram groente en twee stuks fruit per dag, een minimum dat veel Nederlanders niet halen.
Kunnen we nog meer doen in de keuken voor een gezond hart?
Eigenlijk moeten we vooral minder doen … Als het over ongezond eten gaat, wordt er veel gezegd over minderen met suiker en letten op vet. Maar juist zout is schadelijk voor je gezondheid. Naar schatting sterven in Nederland elk jaar tweeduizend mensen aan een te hoge zoutconsumptie. Tachtig procent van onze zoutconsumptie zit verborgen in voedingsmiddelen zoals mayonaise, mosterd, ontbijtkoek, brood, vleeswaren en kaas. Het advies is om niet meer dan 2,4 gram per dag zout te eten, dat is ongeveer een theelepel. Dat krijg je al binnen door een boterham met kaas.
Hoe zit het met vitamine E?
Vitamine E speelt een belangrijke en beschermende rol bij het functioneren van ons hart en vaatstelsel. De vitamine remt de vorming van plaques (bij aderverkalking), gaat de vorming van bloedstolsels tegen, verbetert de bloedcirculatie én versterkt de vaatwanden. Vitamine E zit in ongebrande niten (amandelen, walnoten, paranoten, hazelnoten), eieren, koudgeperste tarwekiemolie, kiemgroenten en volle granen.
Ook magnesium, kalium en Q-10 worden vaak genoemd bij een gezond hart, hoe zit dat?
Kalium, magnesium en co-enzym Q-10 staan bekend als hartvitamines. Kalium reguleert de bloeddruk, voeding met veel kalium zijn witte bonen, spinazie en aardappelen. Magnesium is belangrijk voor alle spieren – en dus ook de hartspier. Het werkt spierontspannend en zorgt zo dat de bloeddruk daalt. Magnesium zit in zeewier, zonnebloempitten, zilvervliesrijst, noten en chocolade. Tot slot is co-enzym Q-10 belangrijk. Elke cel is een soort energiecentrale, die centrales zijn afhankelijk van dit co-enzym. Hoe hoger de Q-10 spiegel, hoe meer activiteit in de weefsels zoals de hartspier.