De ‘r’ zit weer in de maand. Tijd om de wapens op te poetsen voor het griepseizoen. Zeker nu de nieuwe griepvariant rondwaart. Hoe zat het ook alweer? gezondNU zet alle informatie nog duidelijk op een rij. En helpt wat hardnekkige misverstanden om zeep.
Sowieso goed
Waarheid als een koe: het griepvirus velt je sneller als de weerstand slecht is. Jezelf wapenen tegen de griep start daarom met het versterken van het afweersysteem. En daarbij helpt dit sowieso:
Verse en gevarieerde voeding – Zet meer groente en fruit op het menu, liefst van biologische oorsprong. Van bijvoorbeeld champignons en bessen is bekend dat ze het immuunsysteem stimuleren. Vergeet ook de peulvruchten niet: erwten, bonen, linzen en sojaproducten. Ze bevatten proteaseremmers, die de vermenigvuldiging van griepvirussen vertragen.
Ontspanning en beweging – Dit leidt tot minder stress. En dat loont de moeite. Stress kan het hormonale systeem uit evenwicht brengen en zo het immuunsysteem verzwakken. Stress leidt tot meer adrenaline en cortison in het lichaam. Deze hormonen kunnen de activiteit remmen van de witte bloedlichaampjes, die weerstand bieden tegen binnendringende ziekteverwekkers zoals virussen.
Slaap – Slapen is goed voor het immuunsysteem. Wie minder dan zeven uur per nacht slaapt, loopt meer risico op een virusbesmetting dan mensen die langer slapen.
Handen wassen – Het belangrijkste wapen tegen een griepbesmetting is handen wassen. Gebruik water én zeep. En eigenlijk is het het best de handen af te drogen met een stuk keukenpapier of papieren handdoek. Handalcohol is een goed alternatief. Bijvoorbeeld na het neus snuiten en als er geen water en zeep in de buurt zijn.
Een tandje d’r bij
Er zijn talloze redenen te bedenken waarom de een meer kans loopt op een besmetting dan de ander. Maar als je de hele dag met proestende kinderen werkt, of een slechte weerstand hebt, is het misschien na te denken voor een tandje d’r bij:
Probiotica – Gezonde darmbacteriën zoals Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium ondersteunen de weerstand. Deze ‘probiotica’ zijn levende micro-organismen die bij orale toediening gunstige effecten hebben. Ze verbeteren de voedingstoestand en het bacteriële evenwicht in de darm. Ook stimuleren ze het immuunsysteem in de darmwand.
Voedingssupplementen – Zelfs wie zich strikt houdt aan de Schijf-van-vijf van het Voedingscentrum, riskeert een tekort aan zes belangrijke micronutriënten: foliumzuur, vitamine D, vitamine A, ijzer, selenium en zink. En laten die nu juist belangrijk zijn voor het immuunsysteem. Een dagelijkse multi kan een verstandige aanvulling zijn.
Effectieve natuurlijke oplossingen
De natuur biedt effectieve strijders tegen het griepvirus. Dit zijn de vier bekendste:
Vlierbessenextract – Gestandaardiseerd vlierbessenextract is een natuurlijke virusremmer die aantoonbaar werkt. In een onderzoek herstelden negen van de tien mensen die dit vlierbessenextract kregen, binnen twee tot drie dagen volledig van de griep. Het kan bij de eerste verschijnselen van een virusinfectie viermaal daags worden genomen (15 ml).
Vitamine C – Bij de eerste griepverschijnselen vitamine C slikken helpt. En niet een beetje, maar ieder uur één gram vitamine C. Je gaat door tot ‘darmtolerantie’. Met andere woorden: totdat de darmen reageren met winderigheid of diarree. Verdeel de hoeveelheid die wordt verdragen in de dagen erna min of meer gelijkmatig over de dag.
Echinacea – Echinacea purpurea activeert vooral de macrofagen, een bijzonder soort witte bloedlichaampjes. Bij gebruik in de vorm van een homeopathisch complexmiddel, adviseert de Britse arts dr. John McKenna eerst twintig druppels en daarna twee dagen lang maximaal zes keer per dag tien druppels. Wanneer de infectie onder de knie is, kan nog een week lang driemaal daags tien druppels worden gebruikt.
Zoethoutthee – Ook het drinken van zoethoutthee kan bijdragen aan het herstel. Drink maximaal vijf koppen per dag. Hogere doseringen kunnen de bloeddruk opjagen. Bij keelpijn helpt gorgelen met zoethoutthee, eventueel vermengd met kamillethee.
Wat te geloven van onheilsberichten?
Over bijna geen enkele ziekte zijn zoveel onheilsberichten verschenen als bij de Mexicaanse griep. Zo zit het:
– “Het is een pandemie”. Dit betekent dat sprake is van een wereldwijde, nieuwe griepvariant waartegen mensen nog geen afweer hebben ontwikkeld. Dit is een bekend verschijnsel. Eens in de tien tot veertig jaar ontstaat een pandemie.
– “Er zullen niet genoeg vaccins zijn”. De Nederlandse overheid heeft voldoende vaccins besteld voor twee prikken per persoon. Maar het is logistiek onmogelijk om iedereen in korte tijd te vaccineren. De mensen die het meeste risico lopen, komen daarom het eerst aan de beurt. Er is dus genoeg, maar misschien moet u wel even geduld hebben.
– “Er zullen veel mensen ziek worden”. Het is gissen naar het aantal mensen dat door deze griepvariant wordt getroffen. Het RIVM verwacht dat uiteindelijk circa de helft van de bevolking besmet zal raken. Maar: “Van de besmette mensen wordt circa de helft ziek.”
– “Er zullen doden vallen”. Dat klopt, maar bij élke griepepidemie komen mensen te overlijden. Ook bij een ‘gewone’ griep. Vooral mensen met een verzwakte weerstand lopen extra risico’s, zoals ouderen. De Mexicaanse griep kan echter ook kinderen ernstig ziek maken. Volgens het RIVM zullen “zeker mensen overlijden van wie je dat niet had verwacht”.
En dit is echte onzin
Wees op je hoede bij deze adviezen of uitspraken:
De jaarlijkse griepprik helpt bij de Mexicaanse griep – Dit is onjuist. De afgelopen maanden is echter wel hard gewerkt aan een speciaal vaccin tegen deze nieuwe griepvariant.
Ik schrijf een antibiotica voor – Een antibioticum helpt een bacteriële infectie bestrijden, maar richt niets uit tegen een virale infectie. Artsen schrijven desondanks veelvuldig antibiotica voor bij virale oor-, neus- en keelaandoeningen. Hierdoor is echter nog geen enkel virus bestreden.
We moeten mondkapjes dragen – Het is wetenschappelijk niet bewezen dat het dragen van een mondmasker in het normale maatschappelijke verkeer een infectie met griep kan voorkomen. Wel als je voor iemand zorgt die ziek is, kan een masker helpen. Gooi het na afloop dan wel weg en was de handen.