In een tijd waar genderneutraliteit bijna wekelijks het nieuwsbulletin haalt, voelt het bijna als vloeken in de kerk om met een boek speciaal voor vrouwen te komen. Toch liet gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur zich hierdoor niet kisten. Ze schreef het boek Krachtvoer voor vrouwen, want: ‘Vrouwen hebben echt wat anders op hun bordje nodig dan mannen.’ Maar wat dan precies?
“Welke voedingsmiddelen moeten vrouwen meer op hun vizier krijgen?”
“Voor vrouwen zijn goede vetten heel belangrijk. Nog veel te vaak wordt gedacht dat je van vet dik wordt, maar geloof me; goede vetten helpen je bij het afvallen. Ze geven je een vol gevoel, zodat je minder snel gaat snaaien. Vetten dienen bovendien als bouwstof voor de hormoonaanmaak en maken je huid zacht en glad.”
“Hoe doen wij Nederlanders het volgens jou in de keuken qua koken, gezondheid en smaak?”
“Ik kan natuurlijk niet bij alle huishoudens in Nederland binnen kijken, maar ik heb het idee dat gezond leven en eten voor veel mensen steeds belangrijker wordt. Mensen willen weten wat ze in hun mond stoppen en zijn zich steeds bewuster van de impact van voeding op hun gezondheid én het milieu. Op internet is er zo veel informatie over eten te vinden en ook een lading aan lekkere recepten. Gezonde kookboeken zijn populairder dan ooit, dus volgens mij gaat het de goede kant op!”
“Koken we genoeg zelf?”
“Oei dat vind ik een lastige, ik denk dat er nog steeds best veel kant-en-klaar gehaald wordt. Gelukkig kun je steeds meer kiezen voor gezonde varianten. Ook zijn er allerlei prima maaltijdboxen, die je helpen snel, makkelijker gezond te eten. Niet elke kant-en-klare oplossing is per definitie ongezond. Zo biedt de Albert Heijn To Go allerlei handige meeneemoplossingen boordevol groenten. Ik ben dol op dat soort gezonde food innovaties, omdat ik zelf ook vaak druk en op pad ben. Tijdsgebrek is, denk ik, reden nummer één als het gaat om niet zelf te koken. Als je veel stress hebt of ontzettend moe bent, staat je hoofd niet naar het koken van een gezonde maaltijd. Tijdgebrek vind ik een zeer legitieme smoes om niet zelf achter het fornuis te kruipen. De meeste vrouwen zijn gewoon razend druk en dan ben je al blij als je die enorme to-do-lijst afkrijgt. Maar tijdgebrek is wel een gevaarlijke valkuil. Je racet ‘s ochtends zonder ontbijt het huis uit of vergeet ‘s middags te lunchen en vervolgens zet je later de aanval in op een rol koekjes. Juist als je gestrest bent, is goed eten zo ontzettend belangrijk. Je kunt wel een tijdje roofbouw plegen, maar daarvan merk je op een dag de gevolgen. Dus in plaats van ‘ik heb geen tijd om te koken’, draai het eens om: ‘Ik heb geen tijd om slecht te eten.’ Neem dat als je mantra.”
“Welke gerechten mogen we vaker laten staan en welke moeten we onszelf zeker meer voorzetten?”
“Ik geloof niet zo in taboe-ingrediënten. In principe moet je alles kunnen eten, maar niet te veel. De 80/20-regel vind ik een prima leidraad. Zorg dat je tachtig procent van de tijd gezond eet en tijdens de overige twintig procent kun je eten wat je wilt. Een taartje of een glaasje alcohol op zijn tijd hoort erbij. Eten is om van te genieten, niet om jezelf in een keurslijf te stoppen. Als het om het milieu en dierenwelzijn gaat, vind ik het wel belangrijk dat we allemaal minder vlees gaan eten en als we het wel eten, dat het dan biologisch vlees is. Ook bewerkte vetten zoals margarines en bakboters kun je beter vermijden.”
“Moeten vrouwen echt anders eten dan mannen?”
“Een beetje wel. Voor vrouwen is het belangrijk dat ze voldoende goede vetten binnenkrijgen. Ook reageren vrouwen vaak wat sterker op snelle koolhydraten of grote porties daarvan, die hebben invloed op de bloedsuikerspiegel en daarmee ook op eetbuien en emoties.”
“Waarom zijn vrouwen gevoeliger voor koolhydraten dan mannen?”
“Mannen hebben van nature meer spierweefsel en verbranden daardoor koolhydraten sneller. Zij hebben daardoor minder last van bloedsuikerschommelingen en die schommelingen hebben zijn invloed op je stemmingen. Nu is het gevoelsleven van de gemiddelde vrouwen sowieso al onderworpen aan maandelijkse hormoonschommelingen. Maar als je een stabiele bloedsuikerspiegel hebt, verliezen die stemmingswisselingen toch hun scherpe kantjes. Of ze verdwijnen zelfs. Voor beide seksen geldt dat je je koolhydraten het best uit groente haalt. En dat blijft voor veel mensen een puntje, zelfs voor mij. Mijn tip: Probeer overdag zo veel mogelijk groenten te eten, dan heb je dat alvast maar binnen. Worteltjes, tomaten, komkommer, een halve avocado – alles kan. Zelf eet ik vaak witlof, zo uit het vuistje. Dat geeft in het openbaar vervoer nog wel eens rare blikken.”
“Hoe maak jij met je drukke leven toch tijd om te koken?”
“Gelukkig heb ik Sjoerd, mijn vriend, die meestal kookt. Ik heb echt rust nodig om lekker te kunnen kokkerellen en daarvoor ben ik meestal te druk. Als ik voor mezelf alleen kook, houd ik het super simpel met een stukje zalm en wat broccoli in de pan. Ik ben snel tevreden. Mijn advies voor een anderen is daarom: Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Gewoon vers, zonder poespas. En, bereid, als je aan het koken bent, altijd meer en vries dat in. In het weekend kun je lekker veel gezonds klaarmaken, waarvan je de rest van de week kunt eten. Denk aan bananenbrood of groentemuffins. Restjes van de avondmaaltijd zijn ook lekker als lunch. In het voren koken is een van de handigste dingen, die je kunt doen. Dus een grote koelkast en vriezer zijn dan wel heel fijn om te hebben.”
De gezondste 10 van Hetty
Welke ingrediënten moet je volgens Hetty zeker te weten in je keukenkastje hebben staan om niet alleen lekker maar vooral ook gezond te kunnen eten?
- Ongebrande noten
- Zilvervliesrijst en andere granen zoals quinoa, boekweit of amaranth
- Eieren
- Uien en knoflook
- Roomboter en kokosolie
- Diepvriesgroenten
- Zoete aardappel
- Peulvruchten zoals linzen en kikkererwten
- Verse en gedroogde kruiden
- Fruit (diepvries of vers)
Tip: Goede vetten vind je onder meer in: vette vis (zalm, haring, makreel), avocado’s, ongebrande noten en zaden, olijfolie, roomboter, kokosolie.
Tip: Eet liever niet al te veel koolhydraten en als je dan wel voor koolhydraten gaan dan voor de trage variant uit bijvoorbeeld zoete aardappelen, zilvervliesrijst of quinoa.
Hetty in een notendop
Woonplaats “Rotterdam, maar geboren en getogen in Epe” Burgerlijke staat “Verloofd met Sjoerd, volgend jaar gaan we trouwen” Bouwjaar “1980” Voorliefde “Lekker eten en lezen, het liefst tegelijkertijd” Opleiding “Ooit gestart met sociaal pedagogisch werk, vervolgens overgestapt op journalistiek en toen een HBO natuurgeneeskunde gedaan. Geen moment spijt van deze keuze.” Eigen praktijk: “Niet meer. Wel een tijd gehad, ook leuk maar ik wil meer mensen bereiken.” Droom “Die is al uitgekomen met het schrijven van mijn boek Krachtvoer. Ik zou nog meer boeken willen schrijven én mijn eigen gezondheidsportaal verder willen uitbouwen.” Levensmotto “Heb het goed met jezelf en elkaar.”
Food-CV
- Wie is de chef in huis Sjoerd: mijn vriend die kan héél lekker koken.
- Eetstijl: Simpel & Snel
- Beste eet-ontdekking: Hele pure chocolade met zoute karamel. Hmmm. Chocolade, dat moet ik echt, elke dag hebben.
- Hier zweer ik bij: Paleo ofwel; eten volgens het oerdieet. Ik heb jarenlang met pijn in mijn gewrichten rondgelopen, een opgeblazen gevoel en huidontstekingen. Sinds een jaar of zes zeven eet ik zo en daar voel ik me geweldig bij. Ik eet echt met mijn lijf mee en dat kost me totaal geen moeite. Als ik weer eens eet zoals ik vroeger deed (koolhydraten), dan merk ik dat meteen aan – au – die pijn in mijn knie is terug.
- Maak me wakker voor…: Zalm, ik ben dol op vis en tja, toch weer die chocolade.
- Gezondste eetadresje: Spirit in de Groene Passage, Rotterdam – een heerlijk buffet met veel groenten.
- Guilty pleasure: Ontelbare, maar vooral patat met joppie-saus en op tv – Say yes to the dress. Hoe oppervlakkiger, hoe beter.
- Dit mist nog in mijn keuken: Een super geweldige blender van 800 euro, waarmee je ook worteltjes tot een fluweelzacht sapje vermaalt.
- Favoriete eetuitvinding: Plantaardig eiwitpoeder dat je kunt toevoegen aan je smoothie voor een extra voldaan & verzadigd gevoel.
- Goede eetontwikkeling: De groentetrend. Zo simpel, zo effectief. En bijna iedereen is er mee bezig. Goed hoor.
- Wat moet uit de Hollandse koelkast verdwijnen?: Margarine. Dat is zo bewerkt, het lijkt wel plastic. Echt, stop daarmee! Ik ben dol op roomboter, de smaak de geur, het liefst zou ik baden in roomboter, zo lekker vind ik het en zo gezond is het ook.
- Blij dat ik dit ontdekte in de supermarkt: Dat er zo veel goede producten zijn, waarmee je makkelijk meer groente kan eten. Courgette-spaghetti van Albert Heijn bijvoorbeeld. Ook makkelijk zelf te maken, maar als je eens in tijdsnood zit, is dit gezond en handig om kant-en-klaar achter de hand te hebben.
- Nederland wordt gezonder als…: We minder snelle koolhydraten en meer groente gaan eten. Je mag heus nog een broodje of pasta blijven eten hoor, maar niet elke dag drie maal daags als je verder de hele dag achter je bureau zit.
- Vies van…: Dogma’s. Laat je niet in een culinair keurslijf drukken van gezondheidsregels.
Meer weten:
- Krachtvoer voor Vrouwen, Hetty Crèvecoeur, ISBN 978 90 756 90 668, € 22,95
- hettycrevecoeur.nl