Ik heb last van mijn heup; deze voelt heel moe aan. Ik heb steunzolen, maar thuis loop ik hier niet continue op. Hierdoor heb ik ’s avonds en in het weekend meer last. Ik denk dat ik gewoon alsnog een verkeerde houding en manier van lopen heb. Hebt u tips?
– Inge
Manuel van Tintelen, osteopaat:
Bij klachten van de heupen is het voor mij moeilijk adviezen te geven zonder lichamelijk onderzoek. Er kunnen verschillende oorzaken zijn:
- Slijtage: dit zorgt voor bewegingsbeperkingen in het heupgewricht.
- Verkorte heup- en bilspieren: dit geeft snel klachten van de heup- en bilregio. Rekoefeningen die u krijgt van een fysiotherapeut kunnen in dit geval goed helpen.
- Irritatie van de slijmbeurs: in dat geval zitten de klachten aan de buitenzijde van het bovenbeen en de bil. Ze verergeren als u op uw zij ligt en als u lang zit. Soms biedt een injectie met een ontstekingsremmer uitkomst.
- Een beknelde zenuw die ontspringt vanuit de rug (onder de onderste ribben) en via de buikholte en de flank naar de heupen, bovenbenen of schaamstreek aftakt. In die laatste gebieden kan pijn of doofheid gevoeld worden. In dat geval kan een osteopaat helpen. Hij verbetert de doorbloeding, waardoor de klachten kunnen afnemen of verdwijnen.
- Minder soepele darmen of geslachtsorganen kunnen óók heup- en bilklachten geven. Deze organen zitten met banden en vliezen vast binnen het bekken. Wanneer deze banden en vliezen te strak staan, kunnen pijnklachten ontstaan door een afgeknelde doorbloeding of zenuwen. Ook in dit geval kan een osteopaat helpen: hij maakt deze structuren in de buik- en bekkenholte los met zachte manuele (losmaak)technieken, gericht op de buik- en bekkenorganen, en de rug- en bekkenbodem.
Als een van deze zaken uw pijn veroorzaakt, verwacht ik geen verbetering door het aanpassen van een klein beenlengteverschil. Goede schoenen en eventueel passende zolen kunnen wel helpen als u veel (hard)loopt of staat. (osteopathie-nro.nl.)