Histamine komt van nature in je lichaam voor; de stof geeft signalen aan je hersenen of afweersysteem. Als het gehalte aan histamine in het lichaam toeneemt, wordt dit teveel afgebroken door enzymen in onder andere de darm. Als er een tekort is aan dit enzym (diamine-oxidase), wordt de histamine niet snel genoeg afgebroken. De histamine komt vrij in het bloed, verspreidt zich over het lichaam en dit leidt tot allergische klachten.
Histamine is de hele dag in het lichaam aanwezig. Als je allergisch bent voor een bepaalde dingen, zoals stof of poezenhaar, komt er meer histamine vrij. Maar een histamine-intolerantie is niet hetzelfde als een allergie, het wordt een ‘pseudo-allergie’ genoemd. Er komt wél te veel histamine vrij in je lichaam, maar je bent niet allergisch voor katten of pollen. Het lichaam breekt de normale hoeveelheid histamine in je lichaam, niet goed genoeg af. Ondanks dat je niet allergisch reageert, zijn de klachten zoals jeuk of tranende ogen hetzelfde.
Een histamine-intolerantie wordt niet veroorzaakt door het eten van bepaald voedsel of bekende allergenen zoals mijt of pollen. Je kunt dus ook buiten het hooikoorts-seizoen last hebben van die typische allergische reacties.
De klachten verschillen per persoon en hangen af van de tolerantiedrempel. Deze drempel verschilt per persoon en zal lager zijn wanneer er sprake is van stress, een lage weerstand, vermoeidheid en het gebruik van alcohol.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Een histamine-intolerantie ontstaat niet door voedingsproducten. Maar er is wel eten waardoor er meer histamine in je lichaam komt. Als je veel histaminerijk voedsel eet, zal er dus meer histamine in je zitten. In het geval van een intolerantie, kun je die voedingsmiddelen beter mijden.
- Histamine ontstaat in voeding door processen als rijping en fermentatie. Bij fermentatie worden bacteriën, schimmels en gist gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Histamine zit om die reden vaak in zuurkool en kaas.
- Bij een histaminevrij dieet gaat het er om dat je de voedingsmiddelen die klachten veroorzaken, weglaat. Dit zijn onder andere kaas, zuurkool, paddenstoelen en gefermenteerde of gerookte producten.