Op de verpakking van producten staat van alles te lezen, van mooie kreten tot tabellen met cijfers. Maar wat heb je er aan? Veel, als je wilt afslanken. Want als je het etiket begrijpt, laat je jezelf minder snel foppen. Het is makkelijker gezonde en slanke boodschappen te doen.
Wat de voedingswaarde is van het product, staat niet aan de voorkant van het etiket maar achterop het pak, of aan de zijkant. Elke fabrikant is verplicht de voedingswaarde per 100 gram of 100 milliliter aan te geven. Je kunt dus snel zien hoeveel calorieën er inzitten, hoeveel vet, verzadigd vet, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout.
Houd een paar vuistregels aan. De eerste is deze: laat je niet om de tuin leiden door de termen ‘natuurlijk’, ‘ambachtelijk’, ‘light’, ‘grootmoeders recept’ en ‘geen toegevoegd suiker’. Het zijn mooie kreten, maar ze staan er alleen om een goede indruk te geven. Ze zeggen niets over gezond, ongezond, dik of slank.
De tweede vuistregel is dat natuurlijke en onbewerkte ingrediënten bijna altijd gezonder én slanker zijn dan bewerkte producten; dat zijn dus groente, fruit, ei, granen, zuivel zonder suiker, noten zonder zout en vlees en vis zonder toevoegingen. Hierin zit de natuurlijke hoeveelheid vet, suiker en zout.
Tot slot: vergelijk producten onderling. Dat op een pak koekjes de hoeveelheid vet staat, is mooi. Maar wat zegt het? Je bent immers geen diëtist! Betekent dat getal ‘veel vet’, of is het juist weinig? En het getal is per honderd gram, maar zijn twee koekjes honderd gram of is dat veel minder? Het vergelijken wordt makkelijker, als je in de winkel een gelijkwaardig producten pakt en bekijkt. Dan lees je al snel het verschil tussen gewone diepvriesspinazie en spinazie a la crème. Kies in dat geval het product met meer vezels, minder toegevoegde suiker en minder calorieën.
Slanke inspiratie! Wat weet je?
Er zijn veel voedingsclaims, dit betekenen ze;
- Vezelrijk: Het product bevat minstens 6 gram vezels per 100 gram
- Bron van vezels: Het product bevat minstens 3 gram vezels per 100 gram
- Natriumvrij: In het product zit maximaal 0,005 gram natrium
- Natriumarm: In het product zit maximaal 0,12 gram natrium, dit geldt niet voor water, omdat daar van nature natrium in kan zitten
- Zonder toegevoegde suikers: aan het product zijn geen suikers of andere stoffen toegevoegd om het zoeter te maken. Als een product van nature suikers bevat, staat dat op het etiket
- Suikervrij: In het product zit maximaal 0,5 gram suiker per 100 gram
- Light: Een product is light als het gehalte van het product minimaal 30 procent lager is dan dat van een vergelijkbaar product, op het product moet staan of het gaat om de energie, vet of suikers.
Doe-het-zelf-tip 1: Een slimme kok, kookt
Hoezo komen dipsausje uit een pakje? De lekkerste en slankste sausjes maak je zelf. Met mayonaise (2 eetlepels), yoghurt (4 eetlepels), sap van een halve citroen, een beetje bieslook, peterselie, peper en zout.
Doe-het-zelf-tip 2: Kook slim, kook zelf
Ben je zo’n persoon die altijd een koekenpan en pakjes en zakjes nodig heeft als je kookt? Experimenteer met slanke kookgewoontes, zoals koken, stomen en grillen. Net zo lekker, vaak gezonder en lekker licht. En wees creatief met pakjes met juspoeder, bestrooi je gekookte aardappelen eens met olijfolie, grof gehakte radijsjes en peterselie.