Je ziet het niet, je voelt het niet en je proeft het niet. Toch is het (bijna) overal: elektromagnetische straling. Wat is er over bekend? En hoe verminder je de straling om je heen?
Dagelijkse portie straling
Je dagelijkse portie straling kun je niet ontlopen, want het is er altijd in onze omgeving. Wanneer je belt, sms’t of internet op je mobiel heb je te maken met gsm-straling. Eten dat je verwarmd in de magnetron wordt warm door microgolfstraling. Door het radio- en televisiesignaal zie je beeld en hoor je geluid. Vergeet niet de wifi-straling, de vaste telefoon, huishoudelijk apparatuur en de babyfoon. Straling is óveral.
“Straling is energieoverdracht zonder dat er sprake is van direct contact” – www.nvs-straling.nl
Ophef over straling
Tot voor kort vond de discussie over straling vooral plaats binnen een klein clubje critici. Nu wordt het risico van straling steeds breder en op hoger niveau bekeken. Zo publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een verrassend rapport. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de straling van mobiele telefoons mogelijk kanker kan veroorzaken. In Frankrijk en Israël nemen ze alvast voorzorgsmaatregelen en wordt het gebruik van mobiele telefoons op basisscholen verboden. De regering van België verbiedt de verkoop van mobieltjes voor kinderen onder de dertien jaar.
Beter slapen
Veel mensen ervaren dat ze beter slapen wanneer ze de tv, iPad en telefoon uit de slaapkamer bannen. Met deze vijf stappen krijg je een (bijna) stralingsvrije kamer:
- Leg alle elektrische apparatuur ver van je bed of uit de kamer.
- Vervang je elektrische wekker door een exemplaar met een batterij.
- Trek alle stekkers van apparaten die je niet nodig hebt als je slaapt uit het stopcontact. Ook de oplader van je mobiel.
- Sluit je internetmodem aan op een tijdklok, zodat de wifi ’s nachts uitstaat.
- Houd de kamer vochtig, boven de veertig procent. Droogte werkt elektrisch isolerend. Hang bijvoorbeeld waterbakjes op aan de verwarming.
Stralingsweetjes
Wist je dat…
- in de handleiding van de iPhone staat dat je de telefoon minstens 1,5 cm van je lichaam moet houden?
- kinderen kwetsbaarder zijn voor straling?
- je mobiel meer straling uitzendt wanneer de verbinding slecht is?
- je mobiel de meeste straling uitzendt aan het begin van een telefoongesprek?
“Shakespeare en Einstein hadden ook geen mobiele telefoon nodig. Waarom wij dan wel?” – Stralingsexpert Olle Johansson op lexnaturalis.nl
SAR-waarde
Op de wereld zijn meer mobiele telefoons dan mensen. Daarnaast is het een stralingsbron die we (bijna) altijd bij ons hebben. Omdat nog veel onbekend is over straling, is een mobiele telefoon die de minste straling uitstraalt wellicht de beste keuze. Benieuwd welke telefoon de laagste SAR- en connectwaarde heeft? Kijk op www.stralingswijzer.nl.