• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Hoge bloeddruk

Helpt knoflook je bloeddruk gezond te houden?

Eigenlijk is het heel simpel: hoe hoger de bloeddruk, hoe harder de alarmbellen moeten rinkelen. Hoe hoger je bloeddruk, hoe meer het risico op hart- en vaatproblemen immers toeneemt. Zeker als er ook andere risicofactoren in het spel zijn, zoals roken, overgewicht of slechte cholesterolwaarden. Ondanks een gezonde leefstijl kun je toch een hoge bloeddruk hebben. Bijvoorbeeld door een erfelijke aanleg of als je stress hebt.

Met een leefstijlverandering (afvallen, meer bewegen, minder zout eten, meer kaliumrijke producten eten, minder stress) is veel te bereiken, maar er zijn nog veel meer opties. Een effectieve manier om de bloeddruk te verlagen, is kiezen voor de juiste voeding. Vooral plantaardige voedingsmiddelen hebben een gunstig effect, zoals groente, fruit, volkoren granen en noten. Ook haver lijkt zowel de bloeddruk als het cholesterol te kunnen verlagen. Een muesli op basis van haver is dus een goede keus als je iets wilt doen voor je bloeddruk. 

Verder is vette vis, zoals haring, sardientjes en makreel, een slimme keuze. Van (meervoudig) onverzadigde vetzuren, zoals visolie en koudgeperste oliën, zijn bloeddrukverlagende effecten bekend. Ook een tekort aan de mineralen kalium en magnesium heeft een negatief effect op de bloeddruk. Groente en fruit zijn rijk aan kalium en magnesium. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten ook dat nitraatrijke groenten een positief effect hebben op je bloeddruk.

 

Knoflook voor je bloed

Als we toch erelintjes aan het uitdelen zijn aan voedingsmiddelen die helpen je bloeddruk gezond te houden, dan verdient knoflook zeker een prijs. Knoflook heeft zijn geneeskrachtige werking te danken aan de stof allicine. Deze zwavelbevattende stof zorgt voor de specifieke geur en smaak van knoflook. Maar het is ook deze stof die de spiercellen in je bloedvaten helpt te ontspannen. Hierdoor worden je bloedvaten minder nauw en zakt je bloeddruk. En als dat nog niet genoeg is: knoflook zit tjokvol antioxidanten en helpt zo je immuunsysteem een handje.

 

Wie durft? Eet knoflook eens rauw

Dan komt er nu nog een tip voor de echte bikkels: eet knoflook rauw. Je profiteert zo het meest van de geneeskrachtige stof. Volgens experts maakt het ook uit hoe klein je knoflook snijdt: hoe fijner, hoe meer allicine vrijkomt. Na het eten van knoflook ik het slim om peterselie of een appel te eten tegen de geur. Ook schijnt een glas melk te  helpen tegen de knoflookgeur. Stinkende vingers ga je te lijf met zout of koffiedik. Even scrubben en de geur is een stuk minder.

Is knoflook rauw eten niet aan jou besteed? Dan is gewoon knoflook meebakken of koken een prima keuze. Om te profiteren van de optimale hoeveelheid van deze krachtige stof, volgt nu een handig trucje: voordat je de knoflook gaat verwarmen, kneus je hem even en laat je hem tien minuten op je plank liggen. Zo stel je hem bloot aan zuurstof. De reactie die op gang komt in de knoflook zorgt ervoor dat er meer gezonde stoffen vrijkomen.

Vorige bericht Passie voor rozen
Volgende bericht Melatonine

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is geen ziekte maar wel een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Door een te hoge bloeddoorstroming door de vaten kunnen er kleine beschadigingen en ontstekingen ontstaan in de vaatwand. Om die schade te repareren, verzamelen stoffen als cholesterol, witte bloedcellen, kalk en andere stoffen zich in de vaatwand. Die stoffen samen, zijn zogenaamde ‘plaques’, een kenmerk van aderverkalking.

Het voorkomen van een te hoge bloeddruk, is bijna net zo belangrijk als het bestrijden van een te hoge bloeddruk. Bij de preventie draait alles om een gezonde leefstijl, voeding natuurlijk. Maar ook sporten, chronische stress vermijden en stoppen met roken. Heb je een verhoogde bloeddruk, dan zijn deze preventieve maatregelen ook je eerste stap in het verlagen van die bloeddruk.

Er is een belangrijk verband tussen overgewicht en een te hoge bloeddruk. Wie te zwaar is, zal daarom eerst moeten proberen af te vallen. Afvallen is niet alleen een kwestie van een tijd lang minder eten en niet snoepen, maar vooral van anders eten over een lange periode.

Slimme oplossingen uit je keuken 

  • De mineralen kalium en magnesium zijn belangrijk bij het verlagen van de bloeddruk. Eet om die reden veel groente, fruit, volkorenproducten en versgeperst sap; allemaal zeer rijk aan deze mineralen.
  • Magnesium zit in volkoren graanproducten, noten, zaden, banaan en cacao.
  • Als je je aardappelen en groente kookt in te veel water, kan kalium verloren gaan. Het is daarom belangrijk niet meer water te gebruiken dan nodig is.
  •  Zout is ongunstig voor de bloeddruk. Het gezonde effect van minder zout eten, wordt versterkt door het eten van mineralen kalium en magnesium. Eén plus één is drie! Kaas, vleeswaren, pizza’s en kant-en-klaarmaaltijden zitten vol zout. Vermijd die zoutbommen zo veel mogelijk.
  • Vitamine E is een belangrijke vitamine voor hart- en vaten. Die vitamine E zit onder meer in plantaardige olie (tarwekiemolie is de meest rijke bron), noten en zaden.
  • Drop is nadelig voor de bloeddruk. Dat komt niet door het zout, maar door de stof glycyrrhinezuur in drop; deze verhoogt de bloeddruk. Niet alleen zoute drop is daarom ongezond, ook zoete drop, zoethoutthee en hoestdrankjes.
Vorige bericht Spijsvertering
Volgende bericht Hoofdpijn en migraine

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is eigenlijk geen ziekte maar wel een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Zo komt aderverkalking vooral voor op plekken waar de bloeddruk te hoog is. Door de verhoogde bloeddoorstroming door de vaten kunnen er namelijk op den duur kleine beschadigingen en ontstekingen ontstaan in de vaatwand. Om deze schade te repareren, verzamelen stoffen als cholesterol, witte bloedcellen, kalk en andere stoffen zich in de vaatwand.  Deze stoffen vormen samen de zogeheten ‘plaques’ die een kenmerk zijn van aderverkalking.

De oorzaak van een hoge bloeddruk is vaak moeilijk te achterhalen. Een enkele keer gaat het om een afwijking aan het hart of de nieren of een hormoonstoornis, maar vaak is de oorzaak onbekend.

Een hoge bloeddruk op zichzelf geeft geen duidelijke klachten. Soms zijn er wel ‘vage’ aanwijzingen, zoals hoofdpijn, moeheid en een opgejaagd gevoel. Omdat de klachten niet echt duidelijk zijn, komen mensen er vaak laat achter dat zij een hoge bloeddruk hebben.

Om te voorkomen dat de bloeddruk te hoog wordt, is een gezonde leefstijl een belangrijk startpunt. Andere voeding, sporten, chronische stress verminderen en stoppen met roken, helpen bij het voorkomen van te hoge bloeddruk. Hierdoor kan zelfs een iets verhoogde bloeddruk aanzienlijk verlagen.

Als de bloeddruk veel te hoog is, hetgeen een arts moet vaststellen, is dit niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg in dat geval een arts.

Wanneer een te hoge bloeddruk?

Er is sprake van een verhoogde bloeddruk (hypertensie) als de bloeddruk aanmerkelijk hoger is dan de gemiddelde waarden op een bepaalde leeftijd. Een normale bloeddruk is volgens richtlijnen van huisartsen een bovendruk die lager is dan 160 en een onderdruk van 95 of lager.

Zelf doen bij een hoge bloeddruk

Er is een belangrijk verband tussen overgewicht en een te hoge bloeddruk. Wie te zwaar is, zal daarom eerst moeten proberen af te vallen. Afvallen is niet alleen een kwestie van een tijd lang minder eten en niet snoepen, maar vooral van anders eten over een lange periode. Dit lukt het best als het afvallen gebeurt met een diëtist.

Probeer stress te voorkomen met adem- en ontspanningsoefeningen. Beweeg dagelijks een halfuur, het liefst in de buitenlucht. Ook stoppen met roken is essentieel.

Voedingsadvies bij een hoge bloeddruk

Eet volop groente, fruit, volkorenproducten en versgeperst sap; hierin zit veel kalium en magnesium. Deze twee mineralen zijn belangrijk bij het verlagen van de bloeddruk. Ook andere voedingsstoffen zoals calcium hebben een bloeddrukverlagend effect.

Te veel zout is ongunstig voor de bloeddruk. Gebruik daarom zo min mogelijk zout. Het effect van minder zout eten wordt versterkt door de mineralen kalium en magnesium. Een natriumbeperking heeft (helaas) niet bij iedereen een bloeddrukverlagend effect; de ene mens is gevoeliger voor zout dan de ander.

Let ook op ‘verborgen’ zout;  kaas, vleeswaren, verpakte sandwiches en kant-en-klaarmaaltijden zitten soms volop zout. Kies zoveel mogelijk producten met weinig verstopt zout

Eet één of twee keer per week vette vis (omega-3-vetzuren) en gebruik gezonde, biologische oliën. Denk ook aan vezelrijke voeding, zoals gedroogde vruchten. Deze voorkomen een piek in het bloedglucose- en insulinegehalte. Daarnaast is vitamine E een belangrijke vitamine voor hart- en  vaten, vitamine E zit onder meer in plantaardige olie (tarwekiemolie is de meest rijke bron), noten en zaden.

Drop is nadelig voor de bloeddruk. Dat komt niet door het zout, maar door de stof glycyrrhinezuur in drop; deze verhoogt de bloeddruk. Niet alleen zoute drop is daarom ongezond, ook zoete drop, zoethoutthee en hoestdrankjes.

Witte jassen bloeddruk

Als er een arts of verpleegkundige in de buurt is, hebben veel mensen een hogere bloeddruk dan normaal. In een niet-medische omgeving daalt de bloeddruk weer tot normaal. Dit wordt het ‘witte jassen effect’ genoemd. Het effect klinkt grappig, maar is minder hilarisch dan dat het lijkt. De bloeddruk kan wel twintig procent hoger lijken dan dat die in werkelijkheid is. Met als gevolg dat iemand behandeld wordt voor hoge bloeddruk, terwijl die eigenlijk normaal is.

Tip van Alfred Vogel:

“Iedereen die last heeft van een verhoogde bloeddruk zou niet alleen eiwit- en zoutarm moeten eten, maar ook meer gerechten met boekweit en zilvervliesrijst moeten gebruiken.”

Lekker eten met minder zout

Zout wordt in de voedingsindustrie als smaakmaker vaak scheutig gebruikt. Zo zijn pizza, soep, sausjes, snacks, vleeswaren en kaas echte zoutbommen. Ook in brood zit veel zout. De meeste mensen eten eerder te veel dan te weinig zout. Wie minder zout wil eten, haalt veel winst door ‘zoutarm’ te winkelen.

Verder is zoutmindering vooral een kwestie van zelf koken en pakjes en zakjes vermijden. Het gebruik van minder zout went snel. Zeker als het zout in het eten wordt vervangen door andere specerijen en kruiden.

De volgende tips helpen om het zoutgebruik te beperken:

Kies voor:

In plaats van:

Kruiden en specerijen
Zoutarme kaas, kwark, groente en fruit
Zelfgemaakte bouillon, getrokken van verse groente en kruiden
Vlees en vis zelf bereiden met kruiden en specerijen
Zelfgemaakte jus van boter of olie, op smaak gebracht met ui en kruiden
Verse groente en aardappelen
Zout
Kaas en vleeswaren
Bouillonblokjes of kant-en-klare soep uit blik of zakje
Rookworst, gemarineerd vlees, vleeswaren en kibbeling
Kant-en-klare jus
Kant-en-klaarmaaltijden
Vorige bericht Bloeddruk
Volgende bericht Lage bloeddruk

Bron

NaamNatuurlijk & gezond
Datum©2011 Mix Media B.V., Lelystad
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN978-90-75690-54-5

Primaire Sidebar