Helpt knoflook je bloeddruk gezond te houden?
Eigenlijk is het heel simpel: hoe hoger de bloeddruk, hoe harder de alarmbellen moeten rinkelen. Hoe hoger je bloeddruk, hoe meer het risico op hart- en vaatproblemen immers toeneemt. Zeker als er ook andere risicofactoren in het spel zijn, zoals roken, overgewicht of slechte cholesterolwaarden. Ondanks een gezonde leefstijl kun je toch een hoge bloeddruk hebben. Bijvoorbeeld door een erfelijke aanleg of als je stress hebt.
Met een leefstijlverandering (afvallen, meer bewegen, minder zout eten, meer kaliumrijke producten eten, minder stress) is veel te bereiken, maar er zijn nog veel meer opties. Een effectieve manier om de bloeddruk te verlagen, is kiezen voor de juiste voeding. Vooral plantaardige voedingsmiddelen hebben een gunstig effect, zoals groente, fruit, volkoren granen en noten. Ook haver lijkt zowel de bloeddruk als het cholesterol te kunnen verlagen. Een muesli op basis van haver is dus een goede keus als je iets wilt doen voor je bloeddruk.
Verder is vette vis, zoals haring, sardientjes en makreel, een slimme keuze. Van (meervoudig) onverzadigde vetzuren, zoals visolie en koudgeperste oliën, zijn bloeddrukverlagende effecten bekend. Ook een tekort aan de mineralen kalium en magnesium heeft een negatief effect op de bloeddruk. Groente en fruit zijn rijk aan kalium en magnesium. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten ook dat nitraatrijke groenten een positief effect hebben op je bloeddruk.
Knoflook voor je bloed
Als we toch erelintjes aan het uitdelen zijn aan voedingsmiddelen die helpen je bloeddruk gezond te houden, dan verdient knoflook zeker een prijs. Knoflook heeft zijn geneeskrachtige werking te danken aan de stof allicine. Deze zwavelbevattende stof zorgt voor de specifieke geur en smaak van knoflook. Maar het is ook deze stof die de spiercellen in je bloedvaten helpt te ontspannen. Hierdoor worden je bloedvaten minder nauw en zakt je bloeddruk. En als dat nog niet genoeg is: knoflook zit tjokvol antioxidanten en helpt zo je immuunsysteem een handje.
Wie durft? Eet knoflook eens rauw
Dan komt er nu nog een tip voor de echte bikkels: eet knoflook rauw. Je profiteert zo het meest van de geneeskrachtige stof. Volgens experts maakt het ook uit hoe klein je knoflook snijdt: hoe fijner, hoe meer allicine vrijkomt. Na het eten van knoflook ik het slim om peterselie of een appel te eten tegen de geur. Ook schijnt een glas melk te helpen tegen de knoflookgeur. Stinkende vingers ga je te lijf met zout of koffiedik. Even scrubben en de geur is een stuk minder.
Is knoflook rauw eten niet aan jou besteed? Dan is gewoon knoflook meebakken of koken een prima keuze. Om te profiteren van de optimale hoeveelheid van deze krachtige stof, volgt nu een handig trucje: voordat je de knoflook gaat verwarmen, kneus je hem even en laat je hem tien minuten op je plank liggen. Zo stel je hem bloot aan zuurstof. De reactie die op gang komt in de knoflook zorgt ervoor dat er meer gezonde stoffen vrijkomen.