• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Hollandse dame in Duitse kuurtraditie

Waarom helemaal naar Duitsland voor een weekendje met sauna en massage? Dat hebben we ‘hier’ toch ook? Ja en nee, ontdekte Dorien Dijkhuis. Een sauna-verwenweekend heeft in Duitsland een extra dimensie.

De damp slaat van mijn lichaam als ik uit de sauna op het buitenterras stap. Ik trek mijn badjas dichter om me heen tegen de kou van de vallende avond. Het is nu bijna helemaal donker, achter de saunahuisjes zie ik tegen de donkerblauwe lucht de contouren van het bos. Warm en rozig plof ik op de bank voor de buitenhaard. Mijn voeten wijzen naar het vuur en ik nip aan een groot glas rode wijn. De vlammen flakkeren en de schaduwen dansen op de muren.

De sauna en de wijn klinken als een lekkere luxe verwenpartij. Maar het was een inspannende dag. Vanmorgen na het ontbijt moest ik het zwembad in voor aquagym, daarna deed ik balansoefeningen en yoga in de sportruimte, vanmiddag ging ik boogschieten en daarna een flink eind Nordic walken in het natuurgebied.

Toen pas volgde het lekkere deel; de massage en de sauna. Een weldaad voor mijn spieren. En ik ben dus moe, maar ook voldaan en volledig ontspannen. Ik staar in de vlammen, luister naar het knappen van het vuur en probeer de geluiden van het bos te horen.

Andere wereld

Gisteren kwam ik in Stolberg aan, na vijf uur rijden. Al een kwartier na het verlaten van de A38 (Leipzig-Göttingen) leek het alsof de hectiek van de snelweg en de steden een paar dagreizen achter me ligt. Stolberg is een schilderachtige dorpje met vakwerkhuisjes en kronkelende klinkerstraatjes. Via een weg dwars door het sprookjesachtige bos ligt het hotel Naturresort Schindelbruch, aan de voet van de Auerberg.

Vanaf het moment dat ik hier ben, lijkt het alsof ik in een andere wereld ben beland. Het blijkt dat Heinrich Heine en Goethe vroeger al naar de Harz kwamen om te ontspannen. Nu ik hier bij het vuur zit, kan ik me dat goed voorstellen. Er heerst een wonderbaarlijke rust die je hoofd onmiddellijk leegmaakt.

Duitse kuurtraditie

Eerlijk is eerlijk, toen aan mij werd gevraagd naar een wellnesshotel in Duitsland te gaan, dacht ik: Helemaal naar Duitsland? Waarom zou je? We hebben in Nederland toch ook sauna’s en wellnesscentra? Ik kom er al snel achter dat je die twee niet kunt vergelijken. Dit is geen dagje sauna, dit hotel staat in de beroemde Duitse kuurtraditie.

In Duitsland kun je al eeuwenlang kuren in allerlei warmwaterbronnen; het warme water, soms  rijk aan  mineralen, is heilzaam tegen allerlei aandoeningen. Ook de talloze geneeskrachtige zeebadplaatsen en modderbaden in Duitsland, zorgen ervoor dat kuren hier diep geworteld is. Wie met gezondheidsklachten in Duitsland bij de dokter komt, kan nog steeds het advies krijgen een paar dagen naar een kuuroord te gaan. De kwaliteit en het gezonde effect staat hoog aangeschreven.

Dat kuren, en dan bedoel ik het ‘helen’, ervaar ik hier ook. Het is niet zoals in Nederland de bedoeling een dagje sauna te doen en ‘s avonds naar huis te rijden. Wellness is een heel weekend uittrekken voor ontspanning, sauna en tot rust komen. En dat werkt. Ik ben hier nu twee dagen en denk niet meer aan werk of andere beslommeringen van thuis. Mijn hoofd is helemaal leeg. Ik geniet alleen maar. Van de omgeving, van de sauna, van de behandelingen, van de heerlijke maaltijden met streekproducten en van de stilte waarvan ik ’s ochtends wakker word.

Extra dimensie

Het hotel Schindelbruch is gespecialiseerd in wijntherapie, behandelingen met druivenpitolie. Die olie is rijk aan vitamine C en andere werkzame stoffen die vrije radicalen in het lichaam te lijf gaan. Ze beschermen en stabiliseren het immuunsysteem van de huid op een natuurlijke wijze. Als ik een wijntherapie-gezichtsmassage (met een lekkere notige geur!) krijg, dringt tot me door wat dat andere geheime wapen is van Duitse wellness: de natuur.

Alle Wellness Hotels Deutschland hotels bevinden zich in mooie natuurgebieden: aan een meer, in het bos of aan zee.

De extra dimensie van kuren in Duitsland is dus niet alleen de heilzame warmte, het gezond eten en de goede wijn, maar ook de nagenoeg ongerepte natuur waarvan een helende krachth uitgaat.

De natuur speelt in de filosofie en de programma’s van Wellness Hotels Deutschland een grote rol. Zo bieden sommige hotels bij goed weer yogalessen op het strand. In andere hotels staan de massagetafels buiten in de tuin. Er is zelfs een hotel met een ‘blotevoetenpad’: een bospad van 3,5 kilometer waar je in je badjas en op blote voeten overheen kunt wandelen. Het traject werkt als een massage, want wandelaars lopen afwisselend over stenen, zand, hout, houtsnippers en door water. In sommige hotels ligt de nadruk behalve op reiniging van lichaam en geest ook op het schoonmaken van de ziel. Zij organiseren bijvoorbeeld meditatieve wandeltochten in de bergen of bieden massages met oliën en programma’s voor burnout-preventie en stresscoaching in de natuur (Hotel Romantischer Winkel in Bad Sachsa). 

Helemaal weg

’s Avonds in bed staar ik met de gordijnen open door het raam naar de hemel. De hotelkamer baadt in het zachte licht van de maan. Naarmate ik langer kijk, zie ik steeds meer sterren. Weer treft de stilte me. Ik hoor helemaal niets. Geen mensen, geen verkeer … Niets dan het ruisen en zachte kraken van bomen. Waar vind je dat nog? Niet in Nederland waar ik morgen alleen bliepende computers, rinkelende telefoons, drukke autowegen en andere stadsgeluiden zal horen.

Maar nu zit ik nog even hier, in Duitsland. Het voelt als een ideale plek om de longen en het hoofd eens goed schoon te blazen. Ik ben helemaal weg. Letterlijk en figuurlijk.

Wellness Hotels Deutschland is een keten die in 1997 werd opgericht. Het merendeel van de aangesloten hotels bevindt zich in natuurgebieden in Duitsland, maar ook in Zwitserland en Italië. Ook Nederland heeft een hotel dat is aangesloten bij de keten: Bad Nieuweschans in Groningen.

Vorige bericht Vrouwen&gezondheid
Volgende bericht welles nietes, met een multi minder boos?

Bron

NaamgezondNU
Datumjanuari 2011
AuteurDorien Dijkhuis

Primaire Sidebar