Ik las over de gezondheidseffecten van honing. Zijn deze echt onderzocht en zo ja, welke honing is dan zo gezond? Klopt het dat honing geen invloed heeft op de suikerspiegel?
– Rachel Kaasjager
Marijke de Waal Malefijt, natuurdiëtist:
De antimicrobiële eigenschap van honing is reeds sinds lange tijd bekend. Zo gebruiken natuurvolkeren honing bij wonden. Om de stoffen in de honing waar het om gaat (zoals enzymen) zo optimaal mogelijk binnen te krijgen, is het raadzaam kwaliteitshoning te kopen bij imkers of natuurwinkels.
Het effect van manukahoning is recent onderzocht. Het kan worden gebruikt bij het verzorgen van wonden vanwege de antimicrobiële eigenschappen van honing. Honing blijkt effectief bij de behandeling van chronisch geïnfecteerde wonden en wordt zelfs ingezet bij antibioticaresistentie.
Ook honing afkomstig van de Leptospermum scoparium (een boom uit Nieuw-Zeeland en Australië) blijkt de groei van bacteriën te remmen. Het voorkomt dat de bacteriën zich hechten aan het weefsel. Hierdoor wordt de vorming van zogenaamde biofilms tegengegaan. Deze biofilms bestaan uit bacteriën omgeven door zelfgeproduceerd slijm en zijn resistent tegen antibiotica, waardoor wonden geïnfecteerd blijven. (Zie ook: natuurdietisten.nl/news)