Staat na de zomervakantie de agenda weer vol (en het hoofd nog voller)? Wil iedereen van alles van u? En uzelf het meest van uzelf? Zo houd u het vakantiegevoel vast.
De vakantie is weer voorbij en …
- … mijn agenda slibt alweer dicht ja/nee
- … ik wil mijn vakantietempo houden, maar weet niet hoeja/nee
- … ik moet weer van alles ja/nee
- … ik moet weer wat langer werken; dan ben ik weer bij ja/nee
- … ik start met allerlei vervelende klusjes en achterstallig werk ja/nee
- … ik heb niet echt het idee dat de dingen die ik doe, leuk zijn ja/nee
- … ik voel direct weer de stress, die ik voor de vakantie ook hadja/nee
- … voel ik wel stress, maar die hoort er nu eenmaal bij ja/nee
- … heb ik regelmatig gepiekerd ja/nee
- … kom ik aan veel dingen niet meer toe ja/nee
Tel de ja’s bij elkaar op
Minder dan 3 – Er is misschien wel na-zomerse stress, maar die is prima te behappen.
Meer dan 3 – Minder dan 6? Uw leven zit ook na de vakantie direct propvol. Dat kan stress opleveren. De grens is (bijna) bereikt. Veel doen is goed. Maar niet als de tax is bereikt.
Meer dan 6? – De stress in uw leven is bijzonder hoog. Waarschijnlijk klinken kreten als perfectionisme, groot verantwoordelijkheidsgevoel en moeilijk grenzen stellen, niet onbekend. Wie ook nog moeite heeft voor zichzelf op te komen, niet snel hulp vraagt en misschien zelfs moeilijk slaapt, kan in de knoop raken.
Wat stress doet
Stress zet het lichaam in staat van paraatheid. Er komen stresshormonen vrij en het lichaam zet zich op de stand waakzaam; de ademhaling wordt sneller, het hart klopt harder, de spieren spannen aan.
Als de stress afneemt, ontspannen we en herstellen we. Maar het is logisch dat wie continu stressprikkels ervaart, zijn lichaam elke keer weer op standje paraat zet. Van herstel komt het nauwelijks meer. Het lichaam raakt zo langzaam maar zeker ontregeld.
Veel stress laat daarom zijn sporen na op de gezondheid. Denk aan hartproblemen of rugpijn. In het hoofd richt stress een slagveld aan; het maakt prikkelbaar moe en letterlijk vergeetachtig. Tot slot – en zeker niet onbelangrijk! – stress verlaagt de weerstand en dat maakt ons gevoeliger voor infecties. Om die reden is chronische stress een risicofactor voor ziektes, van kanker tot reuma.
Stress en medicijnen
De meest verkochte geneesmiddelen zijn allemaal stressgerelateerd. Denk aan kalmeringstabletten, slaapmiddelen en antidepressiva. Maar ook maagzuurremmers en pijnstillers kunnen te maken hebben met stress. Maagzuur heeft in belangrijke mate te maken met te snel en te haastig eten. Pijnstillers worden veel geslikt vanwege hoofdpijn, en die kan ook het gevolg zijn van stress.
Doen bij stress
- Zet muziek op – Muziek is een goede manier om snel te ontspannen.
- Bedenk een plan – Hoe beter we in tijden van stress zélf de stress bestrijden, hoe psychisch gezonder we blijven. Deze betekenis is onderdeel van zogenaamde actieve ‘coping’ (afgeleid van het Engelse ‘to cope with’). Hoe beter we ‘copen’ hoe effectiever we een stressvolle situatie te boven komen. Dus: bedenk een plan, zoek steun en geef betekenis.
- Vermijd denkfouten – Rationeel Emotieve Therapie (RET), stelt dat het niet gebeurtenissen zijn die ons van streek maken, maar onze gedachten daarover. Juist in gestreste periodes steken negatieve gedachten de kop op. ‘Dat overkomt mij weer’ – bijvoorbeeld. Wie deze zogenaamde ‘denkfouten’ herkent en verandert, heeft aanzienlijk minder stress.
- Heb aandacht –Met aandachtig leven, vermindert stress. Tijdens het zogenaamde mindfulness leven, richt de aandacht zich op het hier en nu en niet op morgen en later. Wie kan terugschakelen naar nu, creëert minder stress en heeft houvast in moeilijke situaties.
- Meditiatie – Meditatie vermindert stress, brengt het lichaam tot rust en ontspant de geest. Uit onderzoek blijkt dat regelmatige meditatie het immuunsysteem versterkt. Ook activeert meditatie de linker prefrontale cortex die in verband staat met positieve emoties.
- Ga rechtop zitten – Wie goed zit, voorkomt stress. Letterlijk, want verkeerd zitten zorgt voor spanning in de rug en nek. Wie in elkaar gedoken zit, zakt met het hoofd naar voren en laat de spanning in nek- en borstspieren oplopen. Onder de borstspieren lopen allerlei zenuwen en spieren. Als de aanvoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen wordt ‘afgeknepen’ door die verkeerde houding, bouwen we als het ware een dam in de rivier. De doorstroming houdt op. En dat veroorzaakt directe spanning.
Natuurlijk uit de stressknoop
Met planten
- Valeriaan – Uit onderzoek: valeriaan is kalmerend. In de volksgeneeskunde wordt valeriaan toegepast bij slapeloosheid, spanningen, prikkelbaarheid en stress.
- Citroenmelisse – Uit onderzoek : citroenmelisse is rustgevend. In de volksgeneeskunde wordt de plant toegepast bij slapeloosheid en nervositeit.
- Haver – Uit onderzoek: Haver (Avena) verbetert het geheugen, de concentratie en alertheid. Maakt het hoofd helder en rustig.
- Hop – Uit onderzoek: hop is rustgevend en slaapbevorderend. In de volksgeneeskunde wordt hop gebruikt bij slapeloosheid en rusteloosheid.
- Passiebloem – Uit onderzoek: passiebloem is rustgevend en angstopheffend. In de volksgeneeskunde wordt het gebruikt bij nervositeit, spanningen en slapeloosheid.
- Rhodiola Rosea – Een traditioneel ingrediënt in kruidengeneesmiddelen. Het zorgt ervoor dat het lichaam beter kan omgaan met stress.
Bron: Natuurlijk genezen met A.Vogel
*Kant-en-klare middelen: Nervoregin, Passiflora complex forte, Avena Sativacomplex, Rhodiola rosea en Valeriaan.
Met bloesem
Bij de Bach Bloesem Therapie worden veel remedies gebruikt bij stress (zoals Olijf, Haagbeuk, IJzerhard en Vogelmelk). Ook is er een eerstehulp-remedie voor stressvolle situaties, Rescue Remedy. die bestaat uit vijf bloementincturen.
Met zouten
De celzoutherapie gaat ervan uit dat bij langdurige stress de reserves van bepaalde mineralen uitgeput raken. Specifieke mineraalzouten hebben een celregulerende en opbouwende functie bij stress, angst en uitputting. De celzouten 2 (calcium phosphoricum), 5 (kalium phoshoricum) en 7 (magnesium phoshoricum) worden de ‘zenuwzouten’ genoemd.
Met vasten
Ook uitlaatgassen of bestrijdingsmiddelen veroorzaken lichamelijke stress. Vasten of kuren is daarom belangrijk. Traditioneel gebeurt dit in het voorjaar.
Wat te doen bij stress?
- Uit je emoties
- Stel grenzen en zoek naar oplossingen
- Vervang de dingen die moeten zoveel mogelijk door de dingen die je wilt
- Laat vervelende klussen niet oplopen.
- Zet een tijdslimiet op klussen: zo voorkom je dat je te lang doorgaat
Houd het hoofd in vakantiesferen
- Bachconsulenten kunnen helpen bij de juiste keuze van een remedie. Wie er zelf mee aan de gang wil gaan, kan via brochures over Bach Bloesem en de site www.bachrescue.nl
- Celzouttherapie: www.celzouten.nl
- De kuren zijn er in allerlei soorten en maten: een goede reformzaak kan je daarover precies informeren.
- Op www.nuevenniet.com (Fonds Psychische Gezondheid) meer informatie over stress, overspannenheid en burn-out.
- RET: ‘Ik kan denken/voelen wat ik wil”, René Diekstra, ‘Beren op de weg, spinsels in je hoofd’ van Theo IJzermans en Coen Dirkx
- Meer lezen: Stress survival zakboek Erik van Vooren (2005), Eerste hulp bij stress en vermoeidheid Frank Schaper (2007), Antistress in 366 dagen Carien Karsten (2003), 100 microbeats: zo kom je in een oogwenk tot rust, de antistressmethode voor thuis en op het werk Albert Sonneveld (2004)