• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Huid

Kun je door medicijnen bijwerkingen krijgen in de zon?

 

Gerda Weits, van Bijwerkingencentrum Lareb:

Je huid beschermen tegen de zon is erg belangrijk. Nog belangrijker wordt dit wanneer je bepaalde medicijnen gebruikt die je huid gevoeliger kunnen maken voor zonlicht. Dan verbrand je als het ware sneller dan normaal. We noemen dit ook wel zonovergevoeligheid of fotosensibiliteit.
Er zijn twee soorten zonovergevoeligheidreacties, namelijk fototoxische en fotoallergische reacties. De fototoxische reacties komen het vaakst voor, waarbij de reactie lijkt op een ernstige zonnebrand en gepaard gaat met roodheid, pijn en eventueel met blaarvorming. Meestal zijn alleen de delen van de huid aangedaan die blootgesteld werden aan zonlicht of UV-straling. Een fotoallergische reactie daarentegen is veel zeldzamer. Hierbij kunnen de huidreacties verschillende vormen aannemen maar ziet de huid er vaak rood en schilferend uit, zoals bij eczeem. Ook lichaamsdelen die niet werden blootgesteld aan zonlicht, kunnen aangedaan zijn.

Er zijn behoorlijk wat medicijnen waarbij zonovergevoeligheid kan optreden, maar gelukkig krijgt niet iedereen hier mee te maken. Bekende voorbeelden zijn: antibiotica (tetracycline, sulfonamide), plasmiddelen (furosemide, thizediuretica), pijnstillers (naproxen). Naast geneesmiddelen kunnen ook cosmetica, zalfjes, middelen tegen muggenbeten en zelfs zonbeschermende middelen zonovergevoeligheidsreacties veroorzaken.

 

Medicijnen en de zon

Regelmatig ontvangt Bijwerkingencentrum Lareb meldingen van overgevoeligheid bij medicijnen waarbij dat nog niet bekend is. Een voorbeeld is doxycycline, een antibioticum dat werkzaam is tegen bacteriële infecties en onder meer voorgeschreven wordt als kuur bij luchtweginfecties en bij de ziekte van Lyme. Hierbij wordt geadviseerd om tijdens het gebruik zonlicht te vermijden. En dan nog het liefst een week nadat de kuur is afgemaakt, omdat het medicijn, nog een tijd in het bloed aanwezig kan zijn.
Een andere bijwerking bij dit middel, wat ook onder invloed van zonlicht kan ontstaan, is ‘nagelloslating’. Een heel vervelende en pijnlijke bijwerking, die vooral kan ontstaan wanneer een wat hogere dosis voor een wat langere periode wordt voorgeschreven. Dan kan twee tot zes weken nadat de persoon met het middel is gestart een of meerdere nagels helemaal loslaten onder invloed van zonlicht . Gelukkig krijgt niet iedereen deze bijwerking, maar wanneer je het zeker voor het onzeker wilt nemen, kun je het voorkomen door zonlicht te vermijden en de nagels te bedekken.

 

Wat kun je zelf doen?

Hoewel van veel medicijnen bekend is dat ze een zonovergevoeligheid kunnen veroorzaken, komt dit gelukkig relatief weinig voor. Wanneer je medicijnen krijgt voorgeschreven waarbij je een verhoogde kans hebt op verbranding in de zon, is het aan te raden uit de zon te blijven, beschermde kleding te dragen en niet onder de zonnebank te gaan. Een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 – 50), biedt enige bescherming, maar is niet altijd voldoende.

En niet onbelangrijk: houd er rekening mee dat wanneer je het medicijn niet meer hoeft in te nemen, je huid nog enkele dagen gevoelig kan blijven voor zonlicht.
Benieuwd of jouw medicijn je gevoeliger maakt voor zonlicht? Kijk in de bijsluiter of vraag het je arts of apotheker. Voor het melden van bijwerkingen, ga naar mijnbijwerking.nl

Vorige bericht Instant-geluk binnen handbereik
Volgende bericht Slaapgebrek

Huid

Je huid wordt vaak direct gekoppeld aan crèmes smeren. Maar smeren is eigenlijk niet zo heel belangrijk. Goed zorgen voor je uiterlijk, start met zorgen voor de juiste voeding. Je huid, maar ook je haar en je nagels hebben elke dag vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren nodig om er goed uit te zien.

Ondanks alle verzorging blijft de huid kwetsbaar. Dat komt doordat de huid te maken heeft met allerlei invloeden van buitenaf, zoals regen, zon, wind, de temperatuur of straling. Ook van binnenuit wordt de huid beïnvloed, bijvoorbeeld door hormonen. Om die reden wordt vaak de nadruk gelegd op smeren, terwijl de nadruk zou moeten liggen op voeding.

En dan smeren? Nee, nog niet. Een tweede belangrijke voorwaarde voor een gezonde huid is een goede spijsvertering. De huid is een uitscheidingsorgaan. Door de darmen en de nieren optimaal te laten functioneren, wordt de huid ontlast. Dit is een van de redenen waarom een gezonde huid vaak wordt gekoppeld aan genoeg drinken.

En dan … smeren? Bijna! Wie goed voor de huid wil zorgen, moet ook denken aan de doorbloeding van de huid en genoeg slaap. Via het bloed worden voedingsstoffen aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Daarom is sauna, sport, een wisseldouche of een massages zo goed. Een goede doorbloeding, is goed voor de huid. Hetzelfde geldt voor genoeg slaap.

Boodschappenlijst voor een gezonde huid

De huid wordt in conditie gehouden door allerlei vitamines en mineralen in verse voeding. Een aantal vitamines en mineralen verdienen speciale aandacht omdat zij helpen als antioxidant die beschermt tegen huidveroudering en de huidopbouw ondersteunen;

  • Provitamine A (bètacaroteen) – in wortels en andere felgekleurde groenten (paprika’s, spinazie, wortel) en fruit (abrikozen, mango). Uit fruit is bètacartoon beter opneembaar dan uit groente.
  • Vitamine B2 – melk, kiemen, groente, ei, noten en zaden.
  • Vitamine C – fruit, groente, aardappelen en kiemen.
  • Mineraal zink – mosselen, volkorenbrood, vlees, vis, kaas, peulvruchten, noten en zaden.
  • Mineraal silicium (kiezelzuur) – volkorenbrood (vooral gierst en haver) en citrusvruchten.
  • Meervoudig onverzadigde vetzuren – plantaardige olie, noten, zaden en vette vis. Vooral omega-vetzuren zijn belangrijk. De huid heeft hier een grote behoefte aan , maar kan het niet zelf aanmaken.

Boodschappenlijst voor gezonde nagels

Huid, haar en nagels zijn feitelijk familie van elkaar. Ze zijn deels gemaakt uit dezelfde stoffen, zoals keratine. De voeding die goed is voor ons haar, is ook  goed voor nagels. Deze vitaminen en mineralen verdienen extra aandacht:

  • Pro-vitamine B5 (pantotheenzuur) in volkoren graanproducten, aardappelen, eieren en vis.
  • Biotine in noten, pinda’s, eieren, soja en peulvruchten.
  • Meervoudig onverzadigde vetzuren in vette vis, lijnzaadolie, noten en zaden.
  • Silicium (ook wel kiezelzuur) is belangrijk voor het haar in de planten heermoes en brandnetel. Ook granen als gierst en haver zijn kiezelzuurrijk.
Vorige bericht Bloedarmoede
Volgende bericht Brandend maagzuur

Huid

De huid is het buitenste omhulsel van het lichaam dat een belangrijke rol speelt in de wisselwerking tussen lichaam en omgeving, maar het lichaam ook tegen zijn omgeving beschermt. De huid vernieuwt zich gedurende het gehele leven voortdurend door middel van celdeling. Onder de huid bevindt zich (onderhuids) bindweefsel.

Met behulp van deze test kunt u vaststellen welk type huid u heeft.

Vorige bericht Hoofdschimmel
Volgende bericht Keelontsteking

Huid

De huid bestaat uit verschillende lagen. Van buiten naar binnen zijn dat de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en het onderhuids bindweefsel.

  1. De opperhuid bestaat voor het grootste deel uit hoorncellen. Het bovenste laagje van deze hoorncellen is de hoornlaag. Deze werkt als een soort pantser; ziekteverwekkers komen er moeilijk doorheen en het gaat uitdroging van de huid tegen. Op sommige plekken is de hoornlaag extra dik, zoals op de voetzolen en op de handpalmen.
  2. De lederhuid is een stevige constructie van bindweefsel. Hierin zitten de bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. In de lederhuid bevindt zich ook het belangrijkste deel van het actieve verdedigingssysteem van de huid: via speciale witte bloedcellen worden virussen en bacteriën herkend en onschadelijk gemaakt. Tot slot zorgt het collageen in de lederhuid voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. Wanneer de huid veroudert, neemt de elasticiteit en veerkracht af.
  3. Het onderhuids bindweefsel scheidt de huid van de spieren en pezen in ons lichaam. Het bestaat vooral uit vet, bindweefsel en bloedvaten. Het vet zorgt voor isolatie van het lichaam en is een bron van energie in tijden van schaarste. De dikte van het onderhuidse bindweefsel verschilt van plaats tot plaats. Deze laag is bijvoorbeeld heel dun op de scheenbenen, terwijl de dikte op de buik, billen en rug juist aanzienlijk is. 

Opruimen staat netjes

In het bovenste deel van de huid, de opperhuid, zitten de Langerhanscellen. Ze ontstaan in het beenmerg en verplaatsen zich via het bloed naar de huid. Ze werken als een soort waakhond. Als een lichaamsvreemde stof de huid binnendringt, signaleren deze cellen dat. Ze binden een klein stukje van de lichaamsvreemde stof aan zich en transporteren dat naar een lymfeklier. Daar nemen andere cellen die bij het immuunsysteem horen het signaal over. Er ontstaat een ontstekingsreactie waardoor de ‘vreemde’ stof wordt opgeruimd.

Vorige bericht Huid en haar
Volgende bericht Huidverzorging

Bron

NaamNatuurlijk & gezond
Datum©2011 Mix Media B.V., Lelystad
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN978-90-75690-54-5

Primary Sidebar