Mijn dochter is zeven jaar oud en heeft hyperlaxiteit. Hierdoor heeft ze al twee jaar lang de hele dag pijn in haar gewrichten en spieren, ondanks pijnstillers, aangepaste schoenen en hulpmiddelen. Weten jullie raad tegen de pijn?
– Erica Catsburg
Manuel van Tintelen, osteopaat:
Bij kinderen met hyperlaxiteit (hypermobiliteit) zijn de gewrichten zeer beweeglijk en is het bindweefsel heel elastisch. De meeste van deze kinderen zijn daarom leniger dan leeftijdsgenootjes. Soms hebben kinderen met hyperlaxiteit ook last van een spierziekte of een afwijkende vorm van de botten. Hyperlaxiteit komt veel voor: een op de vijf tot twaalf kinderen heeft een vorm van verhoogde beweeglijkheid.
Als de gewrichten niet worden overbelast, zijn er meestal geen klachten. Door sport of zwaar werk kunnen er klachten ontstaan. Vaak beginnen de klachten op kinderleeftijd en verminderen met het ouder worden, omdat we dan stijver worden.
Mensen met hyperlaxiteit kunnen sommige activiteiten beter dan anderen en andere dingen minder goed. Door de (over)rekbaarheid van de gewrichten kun je uitblinken bij ballet, terwijl bij een krachtsport of balsporten blessures zullen ontstaan. Hyperlaxiteit kan niet worden genezen of behandeld. Alleen door je activiteiten aan te passen, kun je klachten voorkomen.
Kinderen met hyperlaxiteit hebben meer kans op verzwikkingen of een schouder of elleboog uit de kom. Een fysiotherapeut kan met een voorzichtig oefenschema de spierconditie verbeteren. Steunzolen of aangepaste schoenen kunnen verlichting geven bij chronische voetklachten. Een geringe hakverhoging remt de overstrekking van de knieƫn af en helpt bij knieklachten. Een revalidatiearts kan een brace of spalk aanmeten.
Ondanks hulpmiddelen en trainen kunnen er pijnklachten ontstaan. Dit komt doordat kinderen vaak hun gewrichten overstrekken. Om te voorkomen dat ze zich verzwikken, spannen ze hun spieren veel aan en daardoor raken hun spieren vermoeid. Door het verzwikken kan ook een voetbeentje, kuitbeen of een nekwervel licht verschuiven.
Een osteopaat kan deze moeilijk voelbare beperkingen opsporen en herstellen. Dit moet voorzichtig gebeuren, omdat de kinderen zo lenig en vaak overgevoelig zijn. Ook kunnen spanningen rond organen zorgen voor uitstralende pijn en spanning in het bewegingsapparaat. Door voorzichtig de spanning te normaliseren, kan een osteopaat goede resultaten behalen bij de behandeling van hyperlaxe kinderen met pijnklachten. Op osteopathie.nl vindt u een geregistreerd osteopaat bij u in de buurt.