Anita Rood (47) uit Spanbroek
Eens
“Een jaarlijkse gezondheidscheck-up daar ben ik zeker voor. Je weet nooit wat er allemaal kan gebeuren binnen één jaar. Zo zouden mensen misschien regelmatig een bloedtest of urinetest moeten krijgen. Daar kan veel uitgehaald worden. Of extra aandacht voor iemands (over)gewicht. Wie die check-up zou moeten uitvoeren, is aan de mensen zelf. Ze kunnen naar hun eigen huisarts gaan of juist naar een homeopathische arts. Vooral voor mensen die een vreselijke ziekte in de familie hebben, is het natuurlijk verstandig regelmatig gecontroleerd te worden. Maar ook voor gezonde mensen vind ik een jaarlijkse of tweejaarlijkse check verstandig. Je weet nooit wat er achter buikpijn of vermoeidheid schuil gaat. Zelf heb ik nog nooit een gezondheidscheck-up gehad, maar ik ga in het najaar wel meedoen aan een leefstijlonderzoek. Dat wordt georganiseerd door de VU in samenwerking met onder andere mijn huisarts. Ze gaan onderzoek doen naar diabetes en hoe dat voorkomen kan worden. Dat onderzoek strekt zich uit over een periode van twee jaar waarin we in totaal vier keer een vragenlijst invullen. Ik ben daarvoor uitgenodigd door mijn huisarts en zie het ook als een soort gezondheidscheck-up. Ik denk dat ik ervan kan leren waar ik op moet letten.”
Karin Ursum (35) uit ‘T Veld
Eens
“Ja, daar ben ik het mee eens. Ik doe zelf ook regelmatig een check-up. Maar dan wel in het alternatief circuit. Hoewel ze niet altijd alles kunnen vinden en het ook maar gedeeltelijk vergoed wordt, voel ik me er prettig bij. Het is een keus die ik gemaakt heb. Ik breng regelmatig een bezoek aan een arts, zo ongeveer één keer per maand. Het hangt een beetje af van hoe ik me voel. Ik heb in het verleden een periode gehad waarin ik last had van oververmoeidheid. Als ik nu iets voel of weer vermoeid ben, stap ik naar de alternatieve arts. Als ik me prima voel, kan het zijn dat ik me langer dan een maand niet laat checken. Het gaat nu beter met me, maar ik vind het toch wel belangrijk me regelmatig even door te laten meten. Even kijken of me niets mankeert.
Tijdens zo’n check-up wordt ik soms getest met een biotensor. Dat is een lang ding op een stokje dat ja of nee aangeeft. Het lijkt wel wat op een wichelroede. Zo kunnen er dingen worden opgemerkt. Verder sta ik open voor voedingsadviezen. Daar kun je volgens mij erg veel mee bereiken. Ik probeer altijd vers en niet te zout te eten. Ik houd niet van verpakte voeding. Daar wordt naar mijn idee zoveel aan toegevoegd. Ik probeer dat dan ook niet te gebruiken. Uit tijdgebrek lukt dit overigens niet altijd.
Ik vind niet dat bepaalde groepen mensen eerder een check-up zouden moeten krijgen dan anderen. Het is voor iedereen belangrijk. Maar mensen moeten wel zelf die keus maken.”
Liz Muller (61) uit Bergen
Eens
“Ik zou het goed vinden als iedereen recht heeft op een gezondheidscheck-up. Dat wil niet zeggen dat iedereen er ook gebruik van moet maken, maar dan is er de keuze. Iedereen kan zijn eigen redenen hebben waarom hij zo’n check-up wel of niet belangrijk vindt. Bij vermoedens of klachten, kan hij zich laten checken. Zo wordt zichtbaar of het ook echt iets is, en zo ja, wat het is. Ik denk trouwens wel dat er aan zo’n onderzoek ook nadelen kleven. Mensen kunnen er ongerust door worden gemaakt.
Wat voor check-up het moet zijn? Ik denk dat men met een bloedonderzoek ver kan komen. Daar kan zo veel uitgehaald worden en aan de hand daarvan kan iemand dieper en gerichter worden onderzocht. Natuurlijk zijn er risicogroepen, zoals ouderen waarvoor het nuttig is, maar ook voor jonge mensen lijkt het me goed.
Zelf heb ik nooit een gehele check-up gehad. Wel heb ik de ervaring dat als ik op een bepaald onderdeel onderzocht wil worden, mijn huisarts daar open voor staat.”
Metta Hofstra (arts):
Oneens
“Een gezondheidscheck- up geeft een valse geruststelling, onnodige angsten in afwachting van de uitslag, onnodige kosten en onnodige beslaglegging op de gezondheidszorg. Ook maakt het dat mensen tussen de check-up’s minder snel naar de dokter gaan als ze (nieuwe) klachten krijgen. Op die manier komen ze juist soms te laat bij de dokter, waarmee ze dus het tegenovergestelde bereiken van gezondheidswinst.”
[credit] tekst
[naschrift] Lees ook het artikel over gezondheidscheck-up na een beval