“Ik leefde erop los; ik rookte, dronk en ging veel uit. Sporten stond niet hoog op mijn prioriteitenlijstje. Ik voelde me jong. Dat veranderde toen ik na een vliegreis plotseling ondragelijke spierpijn aan de zijkant van mijn ribben kreeg. De artsen gooiden het op longontsteking. Zeven dagen heb ik rondgelopen met helse pijn. Pas daarna werd ik in het ziekenhuis opgenomen. Al die dagen heb ik met longembolie – ten gevolge van trombose – rondgelopen.”
“Mijn rechterlong was bijna afgestorven. De kans dat mijn long ooit herstelde, was klein, maar wel aanwezig. Ik heb daarom het roer volledig omgegooid: ik ben gestopt met roken en ben gestart met vijf dagen per week te thaiboksen.”
“Een jaar tijd heb ik nodig gehad om te revalideren. Vijf meter lopen was in het begin een hele opgave en twee keer per week kwam de trombosedienst bij me thuis. Nu gaat het een stuk beter en hoef ik niet meer wekelijks bloed te prikken. Maar de gevolgen van de embolie voel ik dagelijks. Te pas en te onpas heb ik hevige steken in mijn longen. Hoewel mijn long volledig is genezen, is het litteken enorm. Ik ben net 23 en voel me oud.”
“Mensen begrijpen niet dat als je moeizaam ademhaalt, je vaak ook erg moe bent. Doordat je niet aan me ziet dat ik ziek ben, ben ik veel vrienden kwijtgeraakt. Ze begrijpen niet waarom ik niet gezellig een sigaretje meerook. Ze beseffen niet dat je door een ongezonde leefwijze zo veel risico loopt. Ik had niet ziek hoeven worden als ik gezonder had geleefd. Maar ik denk aan mijn toekomst, ik heb zo veel dromen. Ik zou graag kinderen willen. Maar ja, een zwangerschap vergroot de kans dat ik opnieuw een longembolie krijg. Zo heeft iedere keuze gevolgen. Ik leef vooral met de dag.”
Feiten & cijfers
Door trombose stolt het bloed in je aderen en vormt zich een prop. Als deze prop losschiet en bijvoorbeeld in je longen terechtkomt, leidt dit tot longembolie. In ongeveer tien procent van de gevallen leidt een longembolie tot een longinfarct: het afsterven van longweefsel. Jaarlijks krijgen vijftien- tot dertigduizend mensen – vooral ouderen – een longembolie.