“Het is slopend. De afgelopen jaren ben ik doorlopend zwanger geweest, zeven keer heb ik een miskraam gehad. Elke keer ligt mijn hormoonhuishouding overhoop. Nu moet ik accepteren dat ik geen kinderen krijg. Dat voelt leeg. Een leeg huis, een lege toekomst. Geen romantisch beeld van een tafel vol kinderen tijdens Kerst, geen volle huiskamer tijdens verjaardagen. Geen kleinkinderen.”
“Als kind voelde ik al de drang moeder te worden en tegen de tijd dat ik een beroepskeuze moest maken, ben ik kind- en jeugdverzorging gaan doen, omdat dit handig zou zijn voor later, als ik moeder was. De jaren verstreken echter zonder dat ik de ware ontmoette. Ik heb er nog over gedacht om BOM-moeder te worden, maar het idee van een kind dat zijn herkomst niet kent en zonder vader opgroeit, weegt zwaarder dan mijn oerinstinct om te zorgen.”
“Op mijn 38e heb ik mijn man leren kennen. Gelukkig heeft hij een zoon. Als die bij ons is, vult hij het huis met leven. Zodra hij naar zijn moeder is, val ik in een gat. Ook mijn stiefzoon had graag een broertje of zusje gehad. Net als mijn moeder, die graag een kleinkind van mij had willen hebben. Het gemis van wat niet heeft mogen zijn, gaat dus verder dan mijn verdriet.”
“Inmiddels heb ik wel nieuwe zingeving aan mijn leven gegeven, door de site dag-lief-kindje.com op te richten. Daarmee wil ik vrouwen die een miskraam hebben gehad of een kind hebben verloren tot steun zijn.”
“Hoewel ik voor de wet slechts miskramen heb gehad, voelt het toch alsof ik zeven kinderen ben kwijtgeraakt. Juist dit prille verlies is moeilijk tastbaar te maken, waardoor het verdriet minder makkelijk een plek krijgt. Met die pijn word ik dagelijks geconfronteerd. Elke keer als ik een zwangere vrouw zie, bevestigt dit voor mij dat ik de rol van mijn leven ben misgelopen. Elke keer als er kinderwagen voorbijkomt, voel ik me incompleet. Ik hoop nog steeds dat iemand een baby op mijn stoep legt.”
Feiten & cijfers
Het aantal miskramen is volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie de laatste twintig jaar met vijftien procent toegenomen. Dat komt vooral doordat vrouwen later aan kinderen beginnen. Ter vergelijking: bij vrouwen onder de dertig eindigt tien procent van de zwangerschappen in een miskraam, bij 40-plus vrouwen is dat vijftig procent. Daarnaast worden miskramen nu vaker geregistreerd, doordat testen en echo’s een zwangerschap eerder aantonen. Naast leeftijd heeft ook leefstijl invloed op het aantal miskramen. Roken, alcohol drinken, medicijngebruik, erfelijke ziektes en geen foliumzuur slikken verkleinen de kans op een gezond kind. Vaak starten vrouwen pas met foliumzuurtabletten als zij weten dat ze zwanger zijn, terwijl je beter kunt beginnen zodra je zwanger wilt worden.